X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • taniFotograf
    Zablokowany
    • 2020
    • 96

Jaki mały softbox na lampe reporterską do portretów?

Jaki mały softbox na lampę reporterską, możecie polecić?
    dwa warunki:
    -lampa musi się trzymać stabilnie
    - ma dawać bardzo miękkie światło
  • beduin
    Coś już napisał
    • 2017
    • 58

Odp: Jaki mały softbox na lampe reporterską do portretów?

Mam wrażenie że to czego chcesz gryzie się ze sobą.
    "Jaki mały softbox" i "ma dawać bardzo miękkie światło". Miękkie światło zależy od rozmiaru źródła światła i jego odległości od oświetlanego obiektu. Jeżeli to będzie mały softbox to miękkie światło będzie bardzo trudne do osiągnięcia. No i kwestia jeszcze co chcesz oświetlać, czy całe sylwetki, same headshoty czy małe produkty

Komentarz

• taniFotograf
      Zablokowany
      • 2020
      • 96

Do headshotów jednej osoby
      Potrzebuje taki zestaw jak na filmiku:

czy tutaj:

tylko ten z filmiku kosztuje fortunę

odnośnie miękkiego światła, to zależy od budowy softboxa i ilości warstw w nim zastosowanych

Najlepiej jakbyś podał konkretny model softboxa to sobie zobaczę

--- Kolejny post ---

on używa konkretnie tego softobxa, tylko on nie jest dostępny w polsce, cena na złotówki to 1000zł
      Ostatnio edytowany przez taniFotograf; 64084.

Komentarz

• beduin
        Coś już napisał
        • 2017
        • 58

Mówiłeś mały. 38inch to całkiem spory. Rozglądnij się za quadralite flex 80. Mam wersję 120 i sobie chwale. Z tym że nie wiem jak z lampą reporterską sobie poradzi.

A co do odległości i miękkości światła, to jednak trzymam się swojego że odległość ma znaczenie

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Marcinus
          Początki nałogu
          • 2018
          • 444

Jak to odleglosc nie ma wpływu. Przeciez im dalej jest softbox tym bardziej staje sie źródłem punktowym. Zobacz jakie słońce jest duże a przecież w południe przy bezchmurnym niebie nie da ci miekkiego światła. Ja mam kupiona taka prowizorke za grosze o wymiarach chyba 60x90 z montazem do zwyklej reporterskiej lampy. Jeszcze w plenerze nie testowalem tylko w domu sprawdzilem montujac lampe yn 600ex rt. I w tym co mam to lampa jest montowana w srodku do tyłu tak ze blyska na tylna ściankę i odbite swiatlo idzie do przodu. Niestety raczej tego tak wygodnie w reku się nie ponosi bo to jest ze statywem chyba że złoży sie statyw ale wygodnego uchwytu dla ręki nie ma.
          O cos takiego jak ten pierwszy z gory ale sa też teraz widzę okty
          Softboxy reporterskie ⭐️ Do systemowych lamp błyskowych typu speedlite ✔️ Parasolkowa konstrukcja ✔️ Szybkie składanie ✔️ Wysoka jakość ✔️ Sprawdź!
          Ostatnio edytowany przez Marcinus; 59470.
          Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• Jacek_Z
            Administrator
            • 2005
            • 2694

Zamieszczone przez taniFotograf
            odnośnie miękkiego światła, to zależy od budowy softboxa i ilości warstw w nim zastosowanych
            Od tego zależy na ile równomiernie rozłożone jest światło w softboxie. Czyli fakt, jakoś tam wpływa na miękkość. Ale bez przesady. 10x ważniejszy jest rozmiar softboxa, beautydisha itp.
            Bardziej miękkie światło da duży softbox ze złym rozkładem światła niz mały z idealnym rozkładem.

Zamieszczone przez Marcinus
            Przeciez im dalej jest softbox tym bardziej staje sie źródłem punktowym.
            Dokładnie tak jest.
            Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

Pracuję...