X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rauf
    Początki nałogu
    • 2008
    • 371

Zamieszczone przez MatusP
    Nie chodziło mi o to, jak to będzie wyglądać, ale czy powinno się na forum pisać nazwy magazynów.
    No więc dopóki jest to okazjonalna twórczość forumowicza (nie akurat pierwszy czy następny post!) związana z tematem forum czy wątku, szczególnie z wartością dodaną (praktyczny poradnik) a nie reklamą samego pisma to chyba wszystko ok? Dziękuje zresztą modom, bo chyba podobnie to widzą.

Przy okazji chętnie bym się dowiedział o podobnych publikacjach innych forumowiczów. Chyba, że jest to tak nieokazjonalne jak np. kol. Sergiusz i publikacje w "Lustrzance". Ale nie widziałem takiego tematu...

On topic, quins, to co pokazujesz to raczej CGI i to w wydaniu mocno do dopracowania. IMO ma to tyle wspólnego z fotografią co jazda na kompie we Flat Out czy NFS a w realu z wbiciem się w niepalne ciuszki, kask, ciasny fotel i start w jakimkolwiek rajdzie...to jazda autem i to?

Ale, ale wygląda, że jest już dostępne e-wydanie (np.dla ekspatów), na papierze pewnie w weekend. Ciesze się niezmiernie, bo materiał trafił na okładkę!

Na stronie jest też zapowiedź i fragmenty artykułów.
    papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II

Komentarz

• Dzygit-Dublin
      Uzależniony
      • 2005
      • 754

znalazlem ze 4 watki o rigach ale jakos wsio umarlo ...............

moze tak lekko ozywic temat , bo wlasnie skladam jednego riga no w sumie drugiego ale pierwszego wagi lekkiej :P .................

Darek
      pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• jaremo15
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 33

Pokaż jakieś zdjęcia tych twoich rigów bo sam myślę nad czymś takim ale jeszcze zbieram sie w sobie do tego.

Komentarz

• Dzygit-Dublin
          Uzależniony
          • 2005
          • 754

witam

pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• Haimon
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 15

Amotorski Rig shot jak?

W necie mnóstwo jest rig shotów, przykład: http://www.statywy-samochodowe.pl/us...oto/img_15.jpg Są do tego specjalne statywy, jednak nie jestem skłonny wydać 1500 pln żeby zrobić kilka zdjęć samochodu Czy ktoś próbował "domowych metod" robienia rig-shotów? Mój pomysł to jechać innym pojazdem o zbliżonej prędkości do pojazdu fotografowanego i wtedy strzelać, aczkolwiek nie wiem jak z tym w praktyce, wiadomo że dla ekstremlanie długich czasów to nie wyjdzie, ale przy trochę krótszym czasie coś z tego powinno wyjść W wolnej chwili popróbuje i dam znać w międzyczasie zapraszam do dyskusji osoby które mają jakieś inne pomysły

Pozdro.

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez Haimon
              Mój pomysł to jechać innym pojazdem o zbliżonej prędkości do pojazdu fotografowanego i wtedy strzelać, aczkolwiek nie wiem jak z tym w praktyce, wiadomo że dla ekstremlanie długich czasów to nie wyjdzie, ale przy trochę krótszym czasie coś z tego powinno wyjść
              Tak to się, mniej więcej, robi. Aby zminimalizować drgania i nie stwarzać niepotrzebnych zagrożeń raczej przy małych prędkościach. Przydatna będzie też stabilizacja w obiektywie (tryb 2, tylko pion).

P.S. To zdjęcie z linku wygląda na mocno poprawione w szopce, ale rozumiem że to tylko przykład.
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• model
                Początki nałogu
                • 2008
                • 346

Zdjęcie z samochodu jadącego obok nawet w 1/10 nie jest podobne do tego co wychodzi przy zastosowaniu riga. Niestety trzeba wybulić trochę kasy jak chce się robić fotki takie jak podałeś.
                Podpisy kłamią

Komentarz

• enter
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1201

Haimon, poszukać na forum się nie chciało ?

Komentarz

• MacB
                    Bywalec
                    • 2011
                    • 112

Przykładowe zdjęcie zrobione z drugiego samochodu. Bez obróbki.

6D mkII; 1D mkIII; 500D; S12-24; C 50 f1.8; S 8mm f3.5; C 35L f1,4; C135L; S 24-105; było: S 14 f2,8; C 24-105L f4; C70-200L f4 IS; 5D mkII;

Komentarz

• m2k
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 75

Zamieszczone przez chyrek
                      taa.... wszystko ok ale po co bawic sie takie akrobacje i manewry skoro i bez tego mozna zrobic w ps'ie niemalze identyczne fotki. I nie musisz zadnych korekt robic, niczego tuszowac... Jesli komus sie chce w takie rzeczy bawic to prosze bardzo... ale wg mnie bardzo zadowalajace efekty mozna uzyskac ze zdjecia statycznego przerabianego w ps'ie. Zreszta zerknij na moje przyklady... zadna z tym filozofia, siedzialem doslownie kilka chwil przy szopie i wynik calkiem fajny.
                      Takie foty robi sie z rigiem. Ktos dalej pisal, ze slabo sie koleguje z PSem. Niestety mistrzowska znajomosc tego softu to podstawa w takich zdjeciach. A propos Tomka Olszowskiego, to jest on moim kumplem i kilka razy razem fociliśmy samochody, wiec widzialem, jak sie to robi, jakiego uzywa sprzetu i jak obrabia foty! Jest zdolny i ambitny.
                      Odnosnie "po co sie bawic...", to bardzo trudno w PS uzyskac wiarygodne rozmazanie radialne felg jadacego 5km/h auta, stad robi sie takie tricki :-)

fota 1
                      fota 2
                      moje foty | flickr

Komentarz

• ate
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 36

Zamieszczone przez m2k
                        Zawartość chwilowo niedostępna
                        życie zaczyna się po 50tce (najlepiej f1.2L) | www.arturbukowski.com

Komentarz

• dsp
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 17

Hej. ostatnio zrobiłem fotke autka swojego. Jesteście w stanie wprawić auto w ruch ? Pomijajać to ze nie ma kierowcy?

tu link do dużego zdjęcia gdyby ktoś chciał sie pobawic

Canon 5d mark II + C28 1.8 + Sigma 50 1.4 + C85 1.8 + Lampy i dodatki.

Komentarz

• wiktor2323
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1290

Nie mam w tej chwili czasu na przerobienie, ale użyj rozmycia promienistego, uprzednio zaznaczając samochód lassem magnetycznym. Jeżeli wszystko zostanie dokładnie zrobione to będzie to teoretycznie realnie wyglądać.
                            Facebook

Komentarz

• m2k
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 75

Zamieszczone przez ate
                              Zawartość chwilowo niedostępna
                              Musisz się zalogować.
                              moje foty | flickr

Komentarz

• d2i4d3k