Vitez, kombinujesz jak kon pod gorke
X
-
-
Nie, nie.... Vitez - dobrze pisze.. robie dokladnie tak samo
Mozna skrocic procedure uzywajac pomiaru matrycowego i unikajac przekadrowan... ale nie wiem czy efekt bylby porownywalny. Na tyle rzadko sie tym bawilem ze nie mam konkretych porownan.
Z pomiarem martycowym zdjecia (dokladnie glowny model) wychodzi na troche niedoswietlonego, albo jak wolisz, tlo przeswietlone ..... czyli niebo wyprane model wyprany fleszem i wyglada jak wklejony w PS ... wszystko zalezy od zbalansowania swialta flesz vs zastaneJakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
Take nothing but pictures, leave nothing but footprints
Komentarz
-
Podaj alternatywe
.
Przykladowa sytuacja: lato, pozny poranek/popoludnie (w poludnie zdjec nie robie), dziewczyna na mostku w cieniu drzew, w tle palacyk, chcemy kadr niecentralny.
Mozna przywalic na zielonym, matrycowym, bez lampy itp - wiadomo co wyjdzie.
Mozna zablokowac na niebo i wyciagac dziewczyne z cieni. Mozna dwa zdjecia i HDR... ale bez statywu? I na dziewczyne HDRa szczuc?
Mozna blokowac na dziewczyne i walczyc z przepalami byle niebo cos wyciagnac. Mozna wyciagnac dziewczyne z cienia byle nie miec cienia w kadrze (i tym samym nie musiec uzywac lampy) a potem walnac serie 50 zdjec - moze na ktoryms nie bedzie mruzyla oczu
(chyba ze postawisz ja tylem/bokiem do slonca i albo znowu walczysz z cieniem znowu jednak muszac uzywac lampy - tym razem lokalnie na twarzy, albo twierdzisz ze to ahtystyczne cieniowanie
). Mozna skadrowac tak by nieba w kadrze nie bylo - nie zawsze sie jednak da. Mozna wiele... Jaka jest twoja propozycja?
Oczywiscie mozna jeszcze bawic sie z blendami... ale watek jest o lampie w sloneczny dzien. Mi sie jakos na spacery z dziewczyna nie bardzo by chcialo targac statyw, blende i/lub asystenta
Komentarz
-
Pisze dobrze, bladow nie robi, przecinki stosuje ;-)
Tylko po co sie meczyc z wylaczaniem lampy, ustawianiem Av, przestawianiem na M wlaczaniem lampy, FELowaniem skoro mozna to wszystko zrobic korzystajac wylacznie z M i FELa
No chyba, ze ja tu czegos nie rozumie
(i wcale tego nie wykluczam
)
Ustawiam na M ekspozycja na zastanie, lasce wale filem w oczy i pstryk
Komentarz
-
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0Komentarz
-
Szybciej mi sie naciska * w Av by od razu miec gotowy pomiar, niz kreci kolkami w M by sie drabinka wyrownala
. Sa i tacy co korzystaja z zewn. swiatlomierzy zamiast patrzec w drabinke i krecic w M - podobna technika.
Po to zeby wiedziec w ktorym miejscu kadru jakie jest swiatlo zastane i by miec pewnosc do ktorego elementu kadru lampa dobierze sile blysku.Tylko po co sie meczyc z wylaczaniem lampy, ustawianiem Av, przestawianiem na M wlaczaniem lampy, FELowaniem skoro mozna to wszystko zrobic korzystajac wylacznie z M i FELa
No chyba, ze ja tu czegos nie rozumie
(i wcale tego nie wykluczam
)
(...)
Ustawiam na M ekspozycja na zastanie, lasce wale filem w oczy i pstryk
Mozna od razu na M - tyle ze patrz wyzej. Mi tak wygodniej
.
Komentarz
-
Tylko, ze pozniej muisz przelaczyc na M i tak czy siak krecic kolkiem. Poza tym drabinka wcale nie musi sie wyrownac ..to zalezy czy musisz wprawadzic korekteekspozycji a to w trybie M robi sie zdecydowanie latwiej niz w AV. No ale coz, kazdy ma swoje ergonomiczne przyzwyczajenia
Komentarz
-
Odgrzebie troche temat...
Zalozmy, ze mam modelke pod slonce (srodek dnia, slonce ostre jak cholera) i zewnetrzne lampy blyskowe. Efekt jaki chce osiagnac to dobrze doswietlona modelka i piekne niebieskie niebo z jasna swiecaca kulka z dlugimi promieniami czyli sloncem
Pierwszy problem, z ktorym sie borykam to zlapanie ostrosci. W takim ukladzie jakiekolwiek kontrasty znikaja i aparat sie gubi. Recznie tez nie ma co na to liczyc, bo w wizjerze tez nic nie widac.
Druga rzecz to ustawienie aparatu. Czasy rzedu 1/8000 nic nie daja
Myslalem, o filtrze szarym. Ktos ma jakies doswiadczenia w tym zakresie? Myslalem, zeby dac filtr -8EV i modelke doswietlic lampa. Dobrze mysle, czy cos zamieszalem?
No i jak sobie poradzic ze zlapaniem ostrosci
Komentarz
-
Chcesz powiedzieć, że przy czasie 1/8000, iso 100 i domkniętych przysłonach (promyczki słońca) masz przepalenia?Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Użycie polara ze słońcem w kadrze to raczej nie najlepszy pomysł.Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...Komentarz
-
Zdjecie po wyciagnieciu w PSie wyszlo calkiem akceptowalne, ale wolalem spytac kogos, kto juz ma doswiadczenie niz odkrywac Ameryke na nowo
Dla mnie mistrzostwem swiata sa zdjecia pod slonce Roberta Baki - http://www.robertbaka.com/graf/s_ram.htm - spojrzcie np. na drugie zdjecie
Ostatnio edytowany przez Veene2; 4964.Komentarz
-
Najłatwiej to by było... zmienić porę dnia fotografowania
. Też się da promienie wyciągnąć i pod słońce robić tylko o niebieskie niebo łatwiej.
Komentarz
-
poprawcie mnie jezeli zbladzilem
panna mloda na tle zachodu slonca.....powiedzmy
pomiar M matrycowo, ustawienie ekspozycji dla danej przyslony>przekadrowanie i blysk FEL na biala sukienke>ostrosc>pstryk?????
czy moze zle zrozumialemCanon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, YongnuoKomentarz
Komentarz