X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Vitez, kombinujesz jak kon pod gorke

Komentarz

• tdfoto
      Początki nałogu
      • 2006
      • 292

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
      Nie, nie.... Vitez - dobrze pisze.. robie dokladnie tak samo

Mozna skrocic procedure uzywajac pomiaru matrycowego i unikajac przekadrowan... ale nie wiem czy efekt bylby porownywalny. Na tyle rzadko sie tym bawilem ze nie mam konkretych porownan.

Z pomiarem martycowym zdjecia (dokladnie glowny model) wychodzi na troche niedoswietlonego, albo jak wolisz, tlo przeswietlone ..... czyli niebo wyprane model wyprany fleszem i wyglada jak wklejony w PS ... wszystko zalezy od zbalansowania swialta flesz vs zastane
      Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
      Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Podaj alternatywe .
        Przykladowa sytuacja: lato, pozny poranek/popoludnie (w poludnie zdjec nie robie), dziewczyna na mostku w cieniu drzew, w tle palacyk, chcemy kadr niecentralny.

Mozna przywalic na zielonym, matrycowym, bez lampy itp - wiadomo co wyjdzie.
        Mozna zablokowac na niebo i wyciagac dziewczyne z cieni. Mozna dwa zdjecia i HDR... ale bez statywu? I na dziewczyne HDRa szczuc?
        Mozna blokowac na dziewczyne i walczyc z przepalami byle niebo cos wyciagnac. Mozna wyciagnac dziewczyne z cienia byle nie miec cienia w kadrze (i tym samym nie musiec uzywac lampy) a potem walnac serie 50 zdjec - moze na ktoryms nie bedzie mruzyla oczu (chyba ze postawisz ja tylem/bokiem do slonca i albo znowu walczysz z cieniem znowu jednak muszac uzywac lampy - tym razem lokalnie na twarzy, albo twierdzisz ze to ahtystyczne cieniowanie ). Mozna skadrowac tak by nieba w kadrze nie bylo - nie zawsze sie jednak da. Mozna wiele... Jaka jest twoja propozycja?

Oczywiscie mozna jeszcze bawic sie z blendami... ale watek jest o lampie w sloneczny dzien. Mi sie jakos na spacery z dziewczyna nie bardzo by chcialo targac statyw, blende i/lub asystenta

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

Zamieszczone przez tdf
          Nie, nie.... Vitez - dobrze pisze..
          Pisze dobrze, bladow nie robi, przecinki stosuje ;-)
          Tylko po co sie meczyc z wylaczaniem lampy, ustawianiem Av, przestawianiem na M wlaczaniem lampy, FELowaniem skoro mozna to wszystko zrobic korzystajac wylacznie z M i FELa
          No chyba, ze ja tu czegos nie rozumie (i wcale tego nie wykluczam )

Zamieszczone przez Vitez
          Jaka jest twoja propozycja?
          Ustawiam na M ekspozycja na zastanie, lasce wale filem w oczy i pstryk

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Zamieszczone przez Vitez
            Podaj alternatywe
            Na przykład nie przełączać się z AV na M tylko ustawić w pierwszym kroku ekspozycję w M. Niczego nie trzeba wtedy zapamiętywać.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez piast9
              Na przykład nie przełączać się z AV na M tylko ustawić w pierwszym kroku ekspozycję w M. Niczego nie trzeba wtedy zapamiętywać.
              Szybciej mi sie naciska * w Av by od razu miec gotowy pomiar, niz kreci kolkami w M by sie drabinka wyrownala . Sa i tacy co korzystaja z zewn. swiatlomierzy zamiast patrzec w drabinke i krecic w M - podobna technika.

Tylko po co sie meczyc z wylaczaniem lampy, ustawianiem Av, przestawianiem na M wlaczaniem lampy, FELowaniem skoro mozna to wszystko zrobic korzystajac wylacznie z M i FELa
              No chyba, ze ja tu czegos nie rozumie (i wcale tego nie wykluczam )
              (...)

Ustawiam na M ekspozycja na zastanie, lasce wale filem w oczy i pstryk
              Po to zeby wiedziec w ktorym miejscu kadru jakie jest swiatlo zastane i by miec pewnosc do ktorego elementu kadru lampa dobierze sile blysku.
              Mozna od razu na M - tyle ze patrz wyzej. Mi tak wygodniej .

Komentarz

• DoMiNiQuE
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3548

Zamieszczone przez Vitez
                Szybciej mi sie naciska * w Av niz kreci kolkami w M by sie drabinka wyrownala .
                Tylko, ze pozniej muisz przelaczyc na M i tak czy siak krecic kolkiem. Poza tym drabinka wcale nie musi sie wyrownac ..to zalezy czy musisz wprawadzic korekteekspozycji a to w trybie M robi sie zdecydowanie latwiej niz w AV. No ale coz, kazdy ma swoje ergonomiczne przyzwyczajenia

Komentarz

• Veene2
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 184

Odgrzebie troche temat...

Zalozmy, ze mam modelke pod slonce (srodek dnia, slonce ostre jak cholera) i zewnetrzne lampy blyskowe. Efekt jaki chce osiagnac to dobrze doswietlona modelka i piekne niebieskie niebo z jasna swiecaca kulka z dlugimi promieniami czyli sloncem

Pierwszy problem, z ktorym sie borykam to zlapanie ostrosci. W takim ukladzie jakiekolwiek kontrasty znikaja i aparat sie gubi. Recznie tez nie ma co na to liczyc, bo w wizjerze tez nic nie widac.

Druga rzecz to ustawienie aparatu. Czasy rzedu 1/8000 nic nie daja Myslalem, o filtrze szarym. Ktos ma jakies doswiadczenia w tym zakresie? Myslalem, zeby dac filtr -8EV i modelke doswietlic lampa. Dobrze mysle, czy cos zamieszalem?

No i jak sobie poradzic ze zlapaniem ostrosci

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Chcesz powiedzieć, że przy czasie 1/8000, iso 100 i domkniętych przysłonach (promyczki słońca) masz przepalenia?

Komentarz

• Veene2
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 184

Zamieszczone przez Kolaj
                      Chcesz powiedzieć, że przy czasie 1/8000, iso 100 i domkniętych przysłonach (promyczki słońca) masz przepalenia?
                      Niestety niebo jest wyprane z jakichkolwiek kolorow. Sprobuj to sam sie przekonasz

Komentarz

• Kolaj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 3293

Zamieszczone przez Veene2
                        Niestety niebo jest wyprane z jakichkolwiek kolorow. Sprobuj to sam sie przekonasz
                        Spróbuję, niech no tylko słońce wyjdzie, bo póki co to niebo jest naturalnie wyprane z kolorów. Z polarkiem kombinowałeś?

Komentarz

• Robson01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1574

Użycie polara ze słońcem w kadrze to raczej nie najlepszy pomysł.
                          Canon
                          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Veene2
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 184

Zdjecie po wyciagnieciu w PSie wyszlo calkiem akceptowalne, ale wolalem spytac kogos, kto juz ma doswiadczenie niz odkrywac Ameryke na nowo

Dla mnie mistrzostwem swiata sa zdjecia pod slonce Roberta Baki - http://www.robertbaka.com/graf/s_ram.htm - spojrzcie np. na drugie zdjecie
                            Ostatnio edytowany przez Veene2; 4964.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Veene2
                              Zalozmy, ze mam modelke pod slonce (srodek dnia, slonce ostre jak cholera) i zewnetrzne lampy blyskowe. Efekt jaki chce osiagnac to dobrze doswietlona modelka i piekne niebieskie niebo z jasna swiecaca kulka z dlugimi promieniami czyli sloncem
                              Najłatwiej to by było... zmienić porę dnia fotografowania . Też się da promienie wyciągnąć i pod słońce robić tylko o niebieskie niebo łatwiej.

Komentarz

• fmagik
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 334

poprawcie mnie jezeli zbladzilem
                                panna mloda na tle zachodu slonca.....powiedzmy
                                pomiar M matrycowo, ustawienie ekspozycji dla danej przyslony>przekadrowanie i blysk FEL na biala sukienke>ostrosc>pstryk?????
                                czy moze zle zrozumialem
                                Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Komentarz

Pracuję...