X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ewg
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1079

Zamieszczone przez gzak
    Często jest z tym problem, bo w kadr włażą nieproszone ławki, kosze, ogrodzenia, żywopłoty, no i oczywiście przechodnie
    Stajemy na ławce, koszu, wychodzimy na ogrodzenie... albo na przechodnia!

A nie mniej poważnie, myślę, że czas nauczyć się chodzić na szczudłach! Szybko i wysoko. Potem wystarczy się tylko lekko oprzeć o latarnię i już mamy tripod!

Komentarz

• piszczal
      Początki nałogu
      • 2006
      • 459

Zamieszczone przez minek
      Do tego (usuwania ludzi) jest nawet jakiś programik. Tourist remover czy jakoś podobnie się nazywa.
      ale to nie jakiś arabski program ;-)
      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• pazurek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1294

Zamieszczone przez piszczal
        ale to nie jakiś arabski program ;-)
        Doklejasz sobie brode, wybiegasz na ulice, krzyczysz "ALLAH AKBAR" i zaraz robi sie pusto.
        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Zielony
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2928

Zamieszczone przez Jac
          moze byc tez filtr szary i wydluzona ekspozycja...
          Efekty tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=16902

Można też wykonać jeden strzał w powietrze. Towarzystwo powinno się rozbiec. Wtedy masz parę minut na zdjęcie, zanim przyjedzie policja
          sigpic

Komentarz

• gzak
            Bywalec
            • 2005
            • 239

Zamieszczone przez KMV10
            Czy wszystko musi byc od firmy na M? Zobacz sobie np. http://www.krause-systems.com/sepro-ssl2.html Jest nawet jakieś maleństwo o masie 2,5 kg.
            [...]Czasami da radę nawet bez "wywyższania" fotografującego.
            W sumie te 2,5kg całkiem znośne... Tylko to: "Wymiary do transportu: Długość [m] - 1,40" już trochę mniej. Chyba byłby problem z przytroczeniem tego do plecaka...

A co do zdjęć z poziomu ulicy, to oczywiście nie twierdzę, że się nie da... Baaaa, sam nawet kilka poczyniłem
            Tylko czasami tak zerkam i widzę, że jak bym miał z metr wzrostu więcej, to i kadr byłby fajniejszy Szczególnie, kiedy jeżdżę czasami autobusami, to z ich okien ta Warszawa taka ładniejsza się wydaje... Spostrzegę jakiś widoczek, zapamiętam, przyjeżdżam tam z górą sprzętu, a tu okazuje się, że widoczek nijak się nie chce powtórzyć.
            Przykładowo z ulicy Filtrowej jest świetny widok na warszawskie wierzowce. Przynajmniej z tramwaju... Bo z poziomu ulicy widać ogrodzenie Próbowałem tam nawet na ten płot z aparatem włazić, ale mnie ochrona przegoniła... :-x

Zamieszczone przez pazurek
            Doklejasz sobie brode, wybiegasz na ulice, krzyczysz "ALLAH AKBAR" i zaraz robi sie pusto.

Żeby tylko jeszcze parkujące samochody i ogrodzenia chciały na to zareagować...
            Grzechu
            http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
            Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

• ewg
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1079

Zamieszczone przez Zielony
              Można też wykonać jeden strzał w powietrze. Towarzystwo powinno się rozbiec. Wtedy masz parę minut na zdjęcie, zanim przyjedzie policja
              Proponuję strzelać race - zamiast lampy błyskowej. ;-)

Komentarz

• KMV10
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2320

Zamieszczone przez gzak
                W sumie te 2,5kg całkiem znośne... Tylko to: "Wymiary do transportu: Długość [m] - 1,40" już trochę mniej. Chyba byłby problem z przytroczeniem tego do plecaka...

A co do zdjęć z poziomu ulicy, to oczywiście nie twierdzę, że się nie da... Baaaa, sam nawet kilka poczyniłem
                Tylko czasami tak zerkam i widzę, że jak bym miał z metr wzrostu więcej, to i kadr byłby fajniejszy Szczególnie, kiedy jeżdżę czasami autobusami, to z ich okien ta Warszawa taka ładniejsza się wydaje... Spostrzegę jakiś widoczek, zapamiętam, przyjeżdżam tam z górą sprzętu, a tu okazuje się, że widoczek nijak się nie chce powtórzyć.
                Przykładowo z ulicy Filtrowej jest świetny widok na warszawskie wierzowce. Przynajmniej z tramwaju... Bo z poziomu ulicy widać ogrodzenie Próbowałem tam nawet na ten płot z aparatem włazić, ale mnie ochrona przegoniła... :-x
                Robiłem stamtąd zdjęcia
                Ale nie miałem problemów z płotem.
                Poniżej próbka (to był test, pogoda taka sobie, coś ala smog wisiało w powietrzu) - Tamron 200-500, 500mm, F9, T1/2500, ISO400. Odległość - 1,6 km

Ostatnio edytowany przez KMV10; 1454.

Komentarz

• gzak
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 239

Zamieszczone przez KMV10
                  Robiłem stamtąd zdjęcia
                  Ale nie miałem problemów z płotem.
                  No tak, bo Ty wysoko mierzysz
                  Ja mam niższe aspiracje
                  Grzechu
                  http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
                  Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Komentarz

• KMV10
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2320

Tak wyszło, że z kumplem testowaliśmy tego Tamrona. To ma niezły zasięg, a że w danym momencie las z interesującymi ptakami nie był w zasięgu to ostał się PKiN Notabene przypomniałem sobie, że remont iglicy PKiN sprzed paru lat (niestety nie ma na tym zdjęciu jej w całości) robiła firma mojego kolegi. Robili też ciekawy obiekt koło GUS-u:

Komentarz

• birez
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 609

Zamieszczone przez pazurek
                      To nie dziala. Probowalem na WOSP - zreszta sam przy tym byles.
                      Odsunela sie tylko jedna osoba i byl to pazur :-]

Komentarz

• rene
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 283

Zamieszczone przez gzak
                        A może Wy macie jakieś patenty i podzielicie się nimi na forum?
                        Qzak, wygląda na to że do takich zdjęć trzeba po prostu dorosnąć...

Pozdrawiam

Komentarz

• gzak
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 239

Zamieszczone przez rene
                          Qzak, wygląda na to że do takich zdjęć trzeba po prostu dorosnąć...
                          No cóż, dorastam już 33 rok i dorosnąć nie mogę... Ale podobno faceci to takie duże dzieci, a to forum o ich zabawkach wyprodukowanych przez firmę na C trochę to potwierdza...
                          Grzechu

Komentarz

• mareritt
                            • 2013
                            • 2

Odp: Fotografowanie architektury a wysokość

Trochę dawno ten wątek został założony, ale temat chyba ciągle aktualny, bo ludzie i samochody nadal „przeszkadzają” w fotografowaniu.. Teraz można już łatwo i wygodnie- bez drabin czy wdrapywania się na latarnie- robić zdjęcia znad ludzkich głów. Idealne rozwiązanie stosują ludkowie z tej strony: bambolot.com- mają taką bardzo długą tyczkę z aparatem podczepionym na jej czubki i z jej wysokości robią zdjęcia. Tyczkę można wysuwać na różne wysokości przy czym max stanowi 11 metrów- a tak wysoko chyba nikt już nie podskoczy Fotografowanie w ten sposób wydaje się bardzo łatwe i szybkie, tym bardziej że na ich stronie są zdjęcia z imprez masowych podczas których trzeba przecież ruszać się szybko
                            Pozdrawiam!

Komentarz

• radmro
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 196

Można też przyjąć, że zarówno ludzie jak i samochody są częścią otoczenia urbanistycznego. Budynki bez ludzi są martwe.
                              5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
                              flickr

Komentarz

• mareritt
                                • 2013
                                • 2

Masz rację.
                                O ile oczywiście, że ci ludzie i samochody nie dominują agresywnie na pierwszym planie, skutecznie odwracając uwagę od tematu fotografii Jak zawsze trzeba zachować odpowiednie proporcje i umiar
                                Pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...