X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotoglaf
    Bywalec
    • 2006
    • 120

Przepraszam, nie wiedziałem, ze byłeś na konkursie wieczornym - faktycznie oswietlenie jest ok - ja przed rokiem byłem na dole więc nie mam pewności jak się prezentuje skocznia widziana z sektora A przy sztucznym świetle.
    Pojadę, popstrykam i będzie wiadomo co i jak - dziękuję wszystkim za pomoc
    5dmkII.BG-E6.24-70 f/2.8L.Extreme 8GB.
    350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Jeśli ktoś ma ochotę na kontynuowanie dyskusji o przenoszeniu wątków, wycinaniu postów itp., to zapraszam na śmietnik
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• fotoglaf
        Bywalec
        • 2006
        • 120

OT - bedą skecze jak się ten konkurs nie odbędzie Tyle emocji (niekoniecznie pozytywnych) wokół tego wątku a tu śniegu i mrozu w Zakopcu ani grama...
        350D.BG-E3.430EX.18-55.50f/1.8.TAMRON 28-75.SIGMA 70-300 APO DG.kilka inych gratów.

Komentarz

• adamek
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2265

hofer zapowiedział że konkurs się MUSI odbyć. władze zakopoanego mówią tak samo.
          najwyżej okolica będzie wyglądać jak na zawodach biathlonowych w oberhofie ostatnio - zielono, zielono a na trasie biało.
          Miłego dnia
          adam jastrzębowski
          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
          tu tu

Komentarz

• piszczal
            Początki nałogu
            • 2006
            • 459

Zamieszczone przez fotoglaf
            Co do techniki to planuję robić z ręki - nie bedę targał monopoda - myślę o zakresie 200-250mm, czasch rzędu 1/600-1/800, iso 400/800, f/4
            za krótkie czasy, wyjdzie sztampowo a nie ciekawie, rozmywaj ruch przez panoramowanie na czasach dłuższych.
            Nie fotografowałem skoczków a bolidy na Monzie, technika podobna a efekty najlepsze przy 1/160
            aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• fotoglaf
              Bywalec
              • 2006
              • 120

adamek mam nadzieję, że mimo wszystko konkursy się odbędą - to że ewentualnie będę je oglądał na zielonej trawce - no cóż - choć taka aura odebrałaby połowę przyjemności - w końcu to zimowy puchar świata...
              Co się zaś tyczy czasów - dzięki piszczal za te rady - wiem, że będę musial trochę poeksperymentować ale rady Twoje i borkomara skrócą czas tych eksperymentów

Komentarz

• Picia
                Początki nałogu
                • 2006
                • 337

Zamieszczone przez borkomar
                Nie zapomnij aby ustawić AF na automatyczny wybór punktów i włączyć servo.
                jak ustawić AF na aytomatyczny wyóbr punktu ? bo nie wiem jak? a o co chodzi z panoromowaniem?

Komentarz

• pazurek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1294

panoramowanie masz opisane np. w lekcji muflona nt forografowania samolotow
                  http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• stratus
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 398

Zamieszczone przez Picia
                    jak ustawić AF na aytomatyczny wyóbr punktu ? bo nie wiem jak?
                    polecam instrukcję obsługi bo wiele zależy od aparatu jaki posiadasz, nie znam 350D więc nie pomogę
                    Ostatnio edytowany przez stratus; 4451.
                    Moje zabawki
                    Moje zdjęcia

Komentarz

• fotoglaf
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 120

W 350 wciskasz (i trzymasz) prawy górny przycisk z tyłu korpusu (ten z lupką "+") i pokrętłem lub strzałkami nawigacyjnymi ustawiasz w którym punkcie łapie ostrość AF. Co do panoramowania - z bardzo grubsza ujmując - trzymasz mocno i jak najrówniej aparat i podążając za obiektem bedącym w ruchu robisz mu zdjęcie - otrzymujesz rozmyte tło i w miarę ostry obiekt. Przykład: http://arbiter.pl/zdjecie/9600
                      borkomar wspomniał o tym bo chcę robić zdjęcia skoczkom w Zakopanem - jak ustawie AF na środku to będę miał pewność, że mi 350 nie zbłądzi - no i będę próbował focić z użyciem techniki panoramowania - skoczek w locie
                      Ostatnio edytowany przez fotoglaf; 6150.

Komentarz

• borkomar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1083

Zamieszczone przez fotoglaf
                        borkomar wspomniał o tym bo chcę robić zdjęcia skoczkom w Zakopanem - jak ustawie AF na środku to będę miał pewność, że mi 350 nie zbłądzi - no i będę próbował focić z użyciem techniki panoramowania - skoczek w locie
                        Nie używaj środkowego AF bo nie trafisz tak jak powinieneś.
                        Ustaw AF na automatyczny wybór w takiej sytuacji - tak właśnie pisałem a nie tak jak mnie cytujesz.
                        5D +

Komentarz

• fotoglaf
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 120

borkomar, widać źle Cię zrozumiałem - jakoś nie mam zaufania do 350 w kwestii łapania ostrości w ruchu w trybie auto... Z drugiej strony - pokazałeś mi jedno zdjęcie - możesz pokazać jeszcze kilka z letniego pucharu (najlepiej z exifami) ?
                          Będę bardzo wdzięczny - i dziękuję za wyprowadzenie mnie z błędu w kwestii interpretacji Twojej porady.

Komentarz

• misza

Cześć,
                            przede wszystkim: witam wszystkich użytkowników, forum czytam od prawie roku, ale jak dotąd z ukrycia.

odpowiadam na zadane pytanie: wybieram się na oba dni skoków narciarskich będę w Zakopanem już 19 późnym popołudniem, dzień pierwszy - sektor A, drugi - B.

sprzęt - 350d, KIT i 50mm, ale na czas skoków pożyczam od kolegi analogowego Canona 70-300, ciemno ale wierzę że coś z tego wyjdzie.

bardzo się cieszę i dziękuję, że zaproponowaliście kilka parametrów, na pewno się przydadzą! Co jak co, ale sportu jeszcze nie miałem okazji fotografować. Zgodnie z którymś z przedmówców - zapoznam się (po raz kolejny!) z lekcją muflona dot. fotografowania samolotów w ruchu.

Jakby co - to do zobaczenia.

Komentarz

• fotoglaf
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 120

No i cóż - byłem... Pewnie wiecie co się wydarzylo - akurat na wprost mnie (byłem w sektorze A) Mazoch upadł. Co się zaś tyczy zdjęć - trochę ich porobilem - oczywiście niebawem kilka pokażę - do oceny. Ten puchar moim zdaniem nie powinien się odbyć - doszło do sytuacji gdy presja kibiców, mediów, sponsorów wzięła górę nad zdrowym rozsądkiem - nawet jeśli w 90% zawinił skoczek (mało doświadczenia) to być może własnie te 10% wiatru dokończyło sprawę...

Ostatnio edytowany przez fotoglaf; 6150.

Komentarz

Pracuję...