Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Mam do Was kilka pytan zwiazanych z moimi planami stworzenia malego domowego studio. Zamierzam w nim fotografowac portrety oraz maksymalnie sylwetke jednej osoby. W zwiazku z tym chcialem zapytac Was na jaki zestaw lepiej sie zdecydowac. Ze wzgledu na cene zdecydowalem sie na Funsports. To juz postanowione. Jedyne co mnie jeszcze frapuje to jakiej mocy lampy kupic. Obecnie posiadam jedynie lampe SB-600 (Nikon), ktora jak nabrardziej chcialbym wykorzystac w studio.
Mam kilka opcji:
Zestaw fun200 (2x lampy Cy200 - 200Ws)
2x lampa CY200K (200Ws) plus statywy, i softboksy (wlasnie jaki rozmiar najlepiej do tej mocy? 90x120cm moze byc?
Jedna lampa 400 Ws i ewentualnie jedna 100Ws - oczywiscie softboksy (jakie w tym przypadku?)
jestem ograniczony funduszami do powiedzmy 2000 zl maksymalnie za caly sprzet wiec bede wdzieczny za wszelkie sugestie odnosnie zestawu.
Pozdrawiam serdecznie i z gory dziekuje za odpowiedz.
Heh dzieki Vitez. Ale jakos nie mam zaufania do radzenia sie sprzedawcow. Moze i chetnie pomagaja dopasowac zestaw do wymagan, ale jakos zawsze mam wrazenie, ze tak doradza, zeby wcisnac to co im nie schodzi, albo zeby jak najlepiej zarobic. Dlatego pytam tutaj.
A ja dla odmiany czytalem wiele pozytywnych opinii wlasnie o sprzedawcach funsports. Na tym forum i nie tylko. Sprobuj w takiej kolejnosci - najpierw sie ich podpytaj, potem wroc tutaj, zaprezentuj zestaw ktory ci proponuja i opisz dokladnie przewidywane zastosowania. Moze wtedy ew. ktos kto juz przeszedl taki zestaw zaproponuje jakies poprawki. Bo jak na razie nie widze wymagan na tyle duzych by jakies standardowe zestawy, juz pokompletowane, by sobie nie poradzily...
ja wlasnie zlozylem zamowienie w funsports i czekam juz dwie godziny na przeslanie numeru konta abym mogl dokonac przelewu. Panie ktore odbieraja telefon nie potrafia uzywac komputera a ten jeden Pan co potrafi jest zajęty...
Nie ma to jak sprawny sklep internetowy....
A ja dla odmiany czytalem wiele pozytywnych opinii wlasnie o sprzedawcach funsports. Na tym forum i nie tylko.
Bywam tam osobiście, nawet dzisiaj byłem i uwazam, ze te opinie są trochę przesadzone. To znaczy tak, serwis jest super, dbają o klienta, starają się pomóc, ale tam nie ma chyba nikogo kto by się w fotografii i technice trochę orientował. Naturalnie, umeją uzywać wszystkich gratów, ale raczej od strony technicznej - no, statyw rozstawić, lampę przyczepić i strzelić z niej lub kilku na różnych mocach. Jest kilku spzedawców, jest pan szef, który bywa rzadko ale cieszy się jak mnie widzi (chyba mu się coś miesza i myśli, że nie wiem ile to już studio(ów?) u niego wyposażyłem), jest pani szefowa, która ,,nie zna się na komputerze'' (niżej o tym), ale u niej utragowuję zawsze parę zł mniej, jest pan elektronik, który każdy przyniesiony do nich sprzęt nareperuje tak, że nie poznasz, że było coś grzebane a działa jak nowe. Ale żeby doradzić, że do takich zdjęć i takich pomieszczeń to to kup albo inne, to raczej nie oni. Opierają się czasami na opiniach ludzi, co u nich kupują (,,był tu taki fotograf, co podobno robi kolorowe zdjęcia i bardzo był zadowolony jak kupił to i tamto...'')
Zamieszczone przez sergi
ja wlasnie zlozylem zamowienie w funsports i czekam juz dwie godziny na przeslanie numeru konta abym mogl dokonac przelewu. Panie ktore odbieraja telefon nie potrafia uzywac komputera a ten jeden Pan co potrafi jest zajęty...
To było tak koło godziny 15 dzisiaj? Bo właśnie z kimś rozmawiali o fakturze jakiejś i sposobie zapłaty...
Pan co się zna, właśnie sprawdzał ze mną czy gilotyna działa jak należy (-:
[edit] to musiało być wcześniej, bo o 15 z minutami pisałeś posta, dopireo zauwazyłem.
Nigdy ich nie traktowałem jako sklep internetowy i uważam, że jak tam coś się kupuje, to trzeba dobrze wiedzieć co. No i najlepiej potestować. Te chińskie lampy są ... no kurde, każda jest inna! Jedna ma krzywo pokrętło, inna ma innego koloru przyciski, albo inaczej skalę namalowaną... drobiazgi, ale każdy egzemplarz jest inny na swój sposób (-:
Zresztą to samo wszytko było na targach.
[edit 2]
Co tym tu nie pisał, to i tak ich polecam, właśnie za podejście do klienta i serwis. No i ceny!
to dobrze, bo to co mają w ofercie na www jest delikatnie mówiąc nieaktualne. Inne zestawy, inne ceny, braki w asortymencie. Trzeba dzwonic lub udac sie osobiscie do sklepu
Rozwalają mnie takie teksty .... Ale jeszcze lepsze są maile wysłane w Niedzielę o godz. 21, o treści np. - "godzinę temu wysłałam zapytanie i do tej pory nie dostałam odpowiedzi". Jeśli ktoś nie rozumie co jest nie tak z takim mailem - to .. nawet nie współczuję ...
wtrace swoje zdanie.
Zakładałem takie same małe studyjko rok temu i mialem podobny problem
Padło na 2 lampy 250Ws ( i powiem ze 200Ws spokojnie wystarczy do twoich celów) chociaz nie ukrywam ze przydała by mi sie jeszcze jedna lampa
Sofboxy im wieksze tym lepsze ,jak dla mnie, ale skoro mowisz ze bedziesz robił cale sywetki to polecam wieksze.
Ale oczywiscie duze znaczenie ma miejsce w ktorym planujesz trzaskac fotki, ile masz miejsca - czy jest jego wystarczajaco. Bo pewnie lampy masz na statywach i one zajmuja troszke miejsca.
troszke przeszakdzaja ale dla zapalonego fotografa to chyba nie problem
Komentarz