X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Zamieszczone przez Pogonus
    Jeżeli dobrze pamiętam, bardzo dobrym podręcznikiem było tłumaczone z języka niemieckiego opracowanie zbiorowe pod tytułem „Fototechnika”. Wydany był w drugiej połowie lat osiemdziesiątych.
    Dodam informację, żeby łatwiej było znaleźć: redaktorem był Gerhard Teicher.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Kejo

zdjecie na drewnie

Wie ktos moze gdzie mozna zrobic zdjecie na drewnie?
      widzialem u kumpla taka fotke (dostal z francji) i jest rewelacyjna.
      z gory dzieki za odpowiedz, pozdrawiam

Komentarz

• JaBlam
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1304

Jesli chodzi wam o fotki na kamieniu to kazdy student litografii (czyli grafiki w kamieniu ) wam to powie. Nie jest to trudne i czesto wykorzystywane w pracach graficznych. Ja mialem tylko przez pol roku bo wybralem "blachy". Ale moge sie dowiedziec z pracowni

----------------------------------------
        Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• czajna
          Początki nałogu
          • 2005
          • 401

Zamieszczone przez Pogonus
          Sięgnij do starszych podręczników fotografii. W niektórych znajdziesz dokładne opisy metod przenoszenia fotografii na kamień lub inne materiały, łącznie z recepturami emulsji światłoczułych. Jeżeli dobrze pamiętam, bardzo dobrym podręcznikiem było tłumaczone z języka niemieckiego opracowanie zbiorowe pod tytułem „Fototechnika”. Wydany był w drugiej połowie lat osiemdziesiątych.
          Mam tą książkę ale nie znalazłem tam nic o przenoszeniu fotografii na kamień czy drewno... za to receptur jest dość dużo...

Komentarz

• Pogonus
            Początki nałogu
            • 2007
            • 295

Zamieszczone przez czajna
            Mam tą książkę ale nie znalazłem tam nic o przenoszeniu fotografii na kamień czy drewno... za to receptur jest dość dużo...
            Czy to takie trudne chociaż trochę pomyśleć i jedną z opisanych w tym podręczniku metod zastosować do Twoich potrzeb? Popróbuj, a będziesz miał przy tym bardzo dużo satysfakcji :wink:.
            PS
            Ja nie pisałem, że w tym podręczniku znajdziesz opis konkretnej metody... Przytoczyłem go tylko jako przykład doskonałego (jak na ówczesne czasy) opracowania z zakresu tradycyjnej fotografii. Równie dobrze mógłbym Cię odesłać do podręczników dla szkół średnich pt. „Pracownia fotograficzna”, których lekturę zresztą bardzo polecam (były trzy części!).
            Skorzystaj też z podpowiedzi JaBlam i zajrzyj do podręczników z opisami technik graficznych (albo zwróć się bezpośrednio do JaBlama o pomoc w temacie!).

Komentarz

• czajna
              Początki nałogu
              • 2005
              • 401

Ja akurat nic nie chce przenosić na kamień czy inny materiał
              Tylko napisałem że tą książke mam, jest tam dużo ciekawych rzeczy opisanych z prawie każdej dziedziny fotografii, i jeśli mogę pomóc to przepisać lub zeskanować z tej książki zawsze można jakieś recepturki lub inne duperele... tyle z mojej strony...

OT A moje myślenie zostaw w spokoju bo coś Ci nie trafiło...

Komentarz

• Pogonus
                Początki nałogu
                • 2007
                • 295

Zamieszczone przez czajna
                Ja akurat nic nie chce przenosić na kamień czy inny materiał
                Tylko napisałem że tą książke mam, jest tam dużo ciekawych rzeczy opisanych z prawie każdej dziedziny fotografii, i jeśli mogę pomóc to przepisać lub zeskanować z tej książki zawsze można jakieś recepturki lub inne duperele... tyle z mojej strony...

OT A moje myślenie zostaw w spokoju bo coś Ci nie trafiło...
                OK.! :wink: Widać źle odczytałem Twoje intencje. Sorry...

Komentarz

• Faust
                  • 2007
                  • 8

Moze odswieze i sie wypowiem bo akurat na ten temat co nieco wiem.
                  A wiec fotografie na kamien drewno czy prawie kazda powierzchnie ktora musi byc tylko odpowiednio przyczepna mozna naniesc zdjecie - przy pomocy emulsjii swiatloczulaej. jest to ta sama emulsja ktora pokryty jest papier fotograficzny mozna ja dostac w roznych opakowaniach.
                  Podstawa jest pokrycie danego przedmotu warstwa zelatyny ( zwyklej spozywczej) ktora po wyschnieciu bedzie baza na ktorea bedziemy nanosic emulsje - po pokryciu przedmotu zelatyna dalsze kroki musza odbywac sie w ciemni.
                  Emulsja jest w stanie stalym wiec wsadza sie ja do wiadra z woda o temp 40 stopni i trzyma chyba przez pol godziny nastepnie odlewamy tyle ile nam potrzeba dodajemy utwrdzacz i mozemy malowac nasz przedmiot.
                  nstepnie suszymy przez chyba godzine . i mamy gotowy material nastepnie postepujemy jak ze zwykla fotografia analogowa - naswietlamy z kliszy material - wywolywacz- plukanie utrwalacz i mamy gotowa fotografie
                  Dodam ze wychodza niesamowite fotografie np. na plotnie malarskim
                  oczywiscie caly czas byla mowa o fotografi czarno-bialej

Gdyby ktos mial jeszcze jakies pytania na ten temat chetnie pomoge
                  Pozdrawiam
                  http://zlodzieje-swiatla.fotolog.pl/

Komentarz

• blues
                    • 2007
                    • 3

Poradnik fotograficzny pod redakcją Puśkowa od czasu do czasu jest na allegro{staroć z 1956 r}na samy końcu ksiązki jest dział fotografia na metalu,porcelanie,szkle,tkaninie,masach palastycznych.Podane są chemikalia i opisy jak to zrobic.

Komentarz

• APP
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 664

Taki, chyba ciekawy, LINK
                      Ostatnio edytowany przez APP; 5125.

Komentarz

• pmagdalena
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 260

A ja nie widze zdjęć

Komentarz

• canli
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 141

a ja tez.... cus nie dziala link

Komentarz

• APP
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 664

Dziwne.. u mnie wszystko działało.. działało.. działało... i już też nie działa
                            Wykrakaliście ;-)

Może TO (?)

Wcześniejsze usuwam.

Komentarz

• brodafidela
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 74

"vedemecum fotografa" autorstwa dederki sommera - jest tam rozdział omawiający nanoszenie fotografii na materiały wszelakie: metal, drewno, tkaniny itp.
                              o ile pamietam podane są wszystki potrzebne dane:
                              - proporcje do tworzenia emulsji światłoczułych,
                              - zasady przygotowania materiałow na które chcemy nanieść, itp. ...
                              - utrwalanie
                              - itp.
                              pozdr.
                              brodafifela
                              brodafidela

Komentarz

• Faust
                                • 2007
                                • 8

Znalazlem na dnie szafy moje proby przeniesienia zdjec na dziwne materialy

http://zlodzieje-swiatla.fotolog.pl/

Komentarz

Pracuję...