Dodam informację, żeby łatwiej było znaleźć: redaktorem był Gerhard Teicher.
X
-
-
zdjecie na drewnie
Wie ktos moze gdzie mozna zrobic zdjecie na drewnie?
widzialem u kumpla taka fotke (dostal z francji) i jest rewelacyjna.
z gory dzieki za odpowiedz, pozdrawiamKomentarz
-
Jesli chodzi wam o fotki na kamieniu to kazdy student litografii (czyli grafiki w kamieniu ) wam to powie. Nie jest to trudne i czesto wykorzystywane w pracach graficznych. Ja mialem tylko przez pol roku bo wybralem "blachy". Ale moge sie dowiedziec z pracowni
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żalujeKomentarz
-
Mam tą książkę ale nie znalazłem tam nic o przenoszeniu fotografii na kamień czy drewno... za to receptur jest dość dużo...Sięgnij do starszych podręczników fotografii. W niektórych znajdziesz dokładne opisy metod przenoszenia fotografii na kamień lub inne materiały, łącznie z recepturami emulsji światłoczułych. Jeżeli dobrze pamiętam, bardzo dobrym podręcznikiem było tłumaczone z języka niemieckiego opracowanie zbiorowe pod tytułem „Fototechnika”. Wydany był w drugiej połowie lat osiemdziesiątych.Komentarz
-
Czy to takie trudne chociaż trochę pomyśleć i jedną z opisanych w tym podręczniku metod zastosować do Twoich potrzeb? Popróbuj, a będziesz miał przy tym bardzo dużo satysfakcji :wink:.
PS
Ja nie pisałem, że w tym podręczniku znajdziesz opis konkretnej metody... Przytoczyłem go tylko jako przykład doskonałego (jak na ówczesne czasy) opracowania z zakresu tradycyjnej fotografii. Równie dobrze mógłbym Cię odesłać do podręczników dla szkół średnich pt. „Pracownia fotograficzna”, których lekturę zresztą bardzo polecam (były trzy części!).
Skorzystaj też z podpowiedzi JaBlam i zajrzyj do podręczników z opisami technik graficznych (albo zwróć się bezpośrednio do JaBlama o pomoc w temacie!).Komentarz
-
Ja akurat nic nie chce przenosić na kamień czy inny materiał
Tylko napisałem że tą książke mam, jest tam dużo ciekawych rzeczy opisanych z prawie każdej dziedziny fotografii, i jeśli mogę pomóc to przepisać lub zeskanować z tej książki zawsze można jakieś recepturki lub inne duperele... tyle z mojej strony...
OT A moje myślenie zostaw w spokoju bo coś Ci nie trafiło...Komentarz
-
OK.! :wink: Widać źle odczytałem Twoje intencje. Sorry...Ja akurat nic nie chce przenosić na kamień czy inny materiał
Tylko napisałem że tą książke mam, jest tam dużo ciekawych rzeczy opisanych z prawie każdej dziedziny fotografii, i jeśli mogę pomóc to przepisać lub zeskanować z tej książki zawsze można jakieś recepturki lub inne duperele... tyle z mojej strony...
OT A moje myślenie zostaw w spokoju bo coś Ci nie trafiło...Komentarz
-
Moze odswieze i sie wypowiem bo akurat na ten temat co nieco wiem.
A wiec fotografie na kamien drewno czy prawie kazda powierzchnie ktora musi byc tylko odpowiednio przyczepna mozna naniesc zdjecie - przy pomocy emulsjii swiatloczulaej. jest to ta sama emulsja ktora pokryty jest papier fotograficzny mozna ja dostac w roznych opakowaniach.
Podstawa jest pokrycie danego przedmotu warstwa zelatyny ( zwyklej spozywczej) ktora po wyschnieciu bedzie baza na ktorea bedziemy nanosic emulsje - po pokryciu przedmotu zelatyna dalsze kroki musza odbywac sie w ciemni.
Emulsja jest w stanie stalym wiec wsadza sie ja do wiadra z woda o temp 40 stopni i trzyma chyba przez pol godziny nastepnie odlewamy tyle ile nam potrzeba dodajemy utwrdzacz i mozemy malowac nasz przedmiot.
nstepnie suszymy przez chyba godzine . i mamy gotowy material nastepnie postepujemy jak ze zwykla fotografia analogowa - naswietlamy z kliszy material - wywolywacz- plukanie utrwalacz i mamy gotowa fotografie
Dodam ze wychodza niesamowite fotografie np. na plotnie malarskim
oczywiscie caly czas byla mowa o fotografi czarno-bialej
Gdyby ktos mial jeszcze jakies pytania na ten temat chetnie pomoge
PozdrawiamKomentarz
-
Poradnik fotograficzny pod redakcją Puśkowa od czasu do czasu jest na allegro{staroć z 1956 r}na samy końcu ksiązki jest dział fotografia na metalu,porcelanie,szkle,tkaninie,masach palastycznych.Podane są chemikalia i opisy jak to zrobic.Komentarz
-
-
-
-
"vedemecum fotografa" autorstwa dederki sommera - jest tam rozdział omawiający nanoszenie fotografii na materiały wszelakie: metal, drewno, tkaniny itp.
o ile pamietam podane są wszystki potrzebne dane:
- proporcje do tworzenia emulsji światłoczułych,
- zasady przygotowania materiałow na które chcemy nanieść, itp. ...
- utrwalanie
- itp.
pozdr.
brodafifelabrodafidelaKomentarz
-

Komentarz