X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Driver
    Zablokowany
    • 2005
    • 786

wow. poradnik tego gościa można spoczko umieścić w "dowcipach o fotografi"
    szczerze powiem że na pończoche to bym nie wpadł

aaa, i wszystkie autach na tych waszych próbach ( i jego zresztą tez ) poruszone, czyli krótko mówiąc kicha

Komentarz

• Zaibatsu
      Bywalec
      • 2006
      • 242

Zamieszczone przez Fakungio
      Bujasz chłopie.

Jawne zastosowanie motion blura w PS.

Szybko chłop musiał biec, że taki efekt uzyskałeś hehe, jakieś 80 Km/h

I ortografia się kłania - zauważ od "uwaga" (Ż)

Pozdrawiam
      Może byś tak najpierw spróbował chłopczyku a potem twierdził że jest to niemożliwe :grin: Do takiego efektu nie potrzeba dużych prędkości spójrz na fotkę poniżej biegacza ta była zrobiona przy 100 KM/h wówczas tło zlewa sie w linie proste. Pozatym koleś w zielonym machał torebką co widać po jej wachadłowym ruchu nie do uzyskania w Ps-ie niedowiarku. Cóż widocznie łatwiej jest tobie poprawiać moją kulejącą ortografię niż zgłębić tajemnice technik fotograficznych. Pozdrawiam i życzę więcej okazji do fotografowania

Komentarz

• theremin

Witam!

Zaibatsu, popatrz na inne wątki użytkownika Fakungio...

jaka przesłona... problerm ze zdejmowaniem dekielka... jak naświetlać...

a odnośnie błędów ortograficznych, spróbujmy podsumować to następująco:

"Canon 400D - objektyw kitowy z II, czy jest różnica?? " - Fakungio, 2006
        czyli wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=16465

Masz jeszcze jakieś pytania?
        U mnie on ma ignora.

Pozdrawiam!

Komentarz

• Zaibatsu
          Bywalec
          • 2006
          • 242

Canon 20D TV-1/30, AV-22, ISO 100, lens 24-105mm L IS, 105mm i pstryk

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

To ja dorzucę swoje:

24-105 - czasy około 1/30o ile dobrze pamiętam..
            Trzeba ćwiczyć i może coś wyjdzie..
            Mnie na 3 godziny ćwiczeń wychodzi z 10 może ;-)
            Pozdr
            Artur
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Dzygit-Dublin
              Uzależniony
              • 2005
              • 754

Witam

1

1/80 f11 / 200mm
              iso 320

2

1/125 f11 / 130mm
              iso 640

Pozdrawiam Dariusz
              pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

Fotoooooszooop ;-) tak się nie daaa Ale tak serio, to szacuneczek dla autorów tych fotek biegaczy - samolot czy samochód to jest przy tym pestka, bo one aż tak nie "zmieniają geometrii" w ruchu ;-)
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• MARANTZ
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 928

No to ja też się pochwalę. Na początek klasyka czyli 1/60s. 400mm x crop

Teraz dużo gorsze jakościowo, ale czas 1/6 sekundy przy prawdziwych 200mm. Robione w kompletnych ciemnościach, samolot sobie sam musiał świecić.

Co do panoramki to muszę się z Muflonem zgodzić z jednym, dużo łatwiej jest zrobić jednostajnie jadący samochód lub lecący samolot niż biegnącego człowieka lub zwierzaka. Problem się zaczyna, jak samolot młynki w powietrzu zaczyna kręcić, ale to opowieść na inną bajkę... ;-)
                  FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Driver
                    Zablokowany
                    • 2005
                    • 786

Zamieszczone przez MARANTZ

Co do panoramki to muszę się z Muflonem zgodzić z jednym, dużo łatwiej jest zrobić jednostajnie jadący samochód lub lecący samolot niż biegnącego człowieka lub zwierzaka.
                    a ja niestety mam odwrotne zdanie.
                    na ludziach i zwierzakach z racji ich obłości łatwiej 'ukryc" poruszenia, nieostrości.

na autach i samolotach już nie jest tak łatwo. a jeśli dodatkowo występuje na nich jakis napis to od razu demaskuje fuszere

co z tego ze człowiek rusza rękami ? skoro jego korpus porusza się ruchem jednostajnym w odległości niezmiennej od aparatu czyli tak samo jak samolot / auto ? wiec w czym problem / różnica ?

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Zamieszczone przez Driver
                      co z tego ze człowiek rusza rękami ? skoro jego korpus porusza się ruchem jednostajnym w odległości niezmiennej od aparatu czyli tak samo jak samolot / auto ? wiec w czym problem / różnica ?
                      W tym, żeby mieć ostre i korpus i ręce. Tak naprawdę w samolotach też ten problem występuje, ale dopiero przy zupełnie ekstremalnych czasach i bliżej szerokiego kąta - kiedy różne fragmenty obiektu poruszają się z różnymi prędkościami kątowymi względem obserwatora. Wtedy jest np. dziób ostry a ster kierunku już nie (jeśli robi się zdjęcia z półprofilu). Ale to tak dopiero poniżej 1/30s i dla naprawdę dużych obiektów widać. Podejrzewam, że dla samochodów ten "threshold" może byc trochę bliżej, bo chyba często się rajdy robi spod bandy, jakimś 24-70 albo i szerzej.

Aha, z mojego doświadczenia: im szybszy ruch tym łatwiej o ostre fotki w panoramowaniu ;-)
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Driver
                        Zablokowany
                        • 2005
                        • 786

Zamieszczone przez muflon
                        W tym, żeby mieć ostre i korpus i ręce.

aa. to podejrzewam że to mało relalne w przypadku ludzia. lub wrazenie ruchu będzie bardzo nikłe. po prostu ludz za szybko przebiera łapkami w stosunku do swojej wolnej prędkości maksymalnej :grin:

Komentarz

• zibite
                          • 2007
                          • 14

Dzygit-Dublin i MARANTZ jestem pod wrażeniem Waszych zdjęć i chyle przed Wami czoła. Chciałbym kiedys cos podobnego zrobić ale nie wiem czy przy pomocy sprzetu, którym aktualnie dysponuję jest to w ogole mozliwe?
                          Gratuluje i pozdrawiam
                          Canon 350 D, Canon EF-S 18-55 Kit, SIGMA 70-300 APO DG, Helios-44M-4 2/58

Komentarz

• marekb
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2273

imho, mniejsza odległość łatwiej przy mniejszych prędkościach panoramować(łatwiej uzyskać smugi tła) lecz trudniej z ostrością całego obiektu...niech mnie ktoś poprawi, jesli nie tak jest

Komentarz

• MARANTZ
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 928

Zibite, pod wrażeniem to będziesz jak sobie zdjęcia Muflona obejrzysz. Ja jak je oglądam mam ten sam problem zawsze... co zrobić by mi ciągle szczęka z podziwu nie opadała
                              FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• zibite
                                • 2007
                                • 14

Zamieszczone przez MARANTZ
                                Zibite, pod wrażeniem to będziesz jak sobie zdjęcia Muflona obejrzysz. Ja jak je oglądam mam ten sam problem zawsze... co zrobić by mi ciągle szczęka z podziwu nie opadała
                                Miałeś racje MARANTZ - to faktycznie powala ........
                                Canon 350 D, Canon EF-S 18-55 Kit, SIGMA 70-300 APO DG, Helios-44M-4 2/58

Komentarz

Pracuję...