X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

Zamieszczone przez blum
    a nie z przyblizeniem?
    obiektyw zoom to obiektyw o stosunku maksymalnej ogniskowej do minimalnej ogniskowej (?)
    Niestety, kompakty tak to wypromowały - teraz "zoom" to stosunek najdłuższej ogniskowej do najkrótszej, a nie obiektyw zmiennoogniskowy. Popularnie mówiąc oczywiście.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• AdamAGP
      Coś już napisał
      • 2007
      • 79

no chyba bardziej powinno być przybliżeniem. Chociaż to chyba prawie synonimy

Ja nie chcę siać zamętu w głowach ludzim, którzy o tym nic nie wiedzą, ale też nie chcę nieprawidłowości rozpowszechniać.

Może być np tak:
      Zoom - regulacja zakresu ogniskowej bla bla, przez co uzyskujemy większe lub mniejsze przybliżenie o określonym dla wybranej ogniskowej kącie widzenia. ... Liczony w krotnościach? Maksymalna długość ogniskowej
      obiektywu podzielona przez minimalną da nam krotność przybliżenia?
      Ostatnio edytowany przez AdamAGP; 8996.
      m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret

Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich Górach

Komentarz

• Pirx
        Początki nałogu
        • 2006
        • 485

Zamieszczone przez AdamAGP
        Fakt, ale jednak w sieci i ogólnie bardzo często można spotkać określenie 35mm, a jak ktoś nie wie o co chodzi to raczej też nie będzie wiedział co to jest mały obrazek. Chociaż zawsze myślałem, że to chodzi o przekątną, a to nie chodzi o przekątna tylko o dłuższy bok?
        Nie, nie chodzi o dłuższy bok - ma on 36 mm, nawiasem mówiąc.
        Chodzi o szerokość taśmy filmowej (wraz z perforacją), którą Eastman wyprodukował ponad sto lat temu dla potrzeb filmowców i która stała się standardem zarówno w przemyśle filmowym jak i w fotografii.
        Pozdrawiam,
        Pirx

Komentarz

Pracuję...