Kolaj sprostuj mnie jak źle myślę. Rozumiem że Al servo związane jest tylko ze sposobem ustawienia ostrości. To jest oczywiste, że na czas samego naświetlania matrycy AF nie może działać. No ale przy panoramowaniu też przecież "prowadzę obiekt", który zmienia swoją odległość ode mnie, a ostrość zostaje ustawiona tuż przed otwarcim migawki. Więc tryb Al Servo winien być włączony?
Dzięki za podpowiedź.
X
-
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
-
nie ma to związku bezpośredniego
servo to tryb Af w którym pomiar na czujnikach af odbywa się w sposób ciągły. Gdy obiekt porusza się zmieniając płaszczyznę ostrości servo będzie podążał za celem. Zrobienie zdjęcia nie powoduje zaprzestania pracy AF - działa o tak długo jak wciskamy spust do połowy.
Inaczej w trybie one shot af się fiksuje i już nie rusza, po zrobieniu zdjęcia trzeba puścić i ponownie wcisnąć spust migawki aby uruchomić AF.
Panoramowanie to prowadzenie obiektu w kadrze. Czyli inna tematyka. Dobre panoramowanie odbywa się w płaszczyźnie (bryle) ostrości i przy małych przesunięciach nie wymaga do uzyskania ostrego zdjęcia włączonego trybu servo. Jednak wydaje sie on być jak najbardziej naturalnym rozwiązaniem dla takiego rodzaju fotografowania, zwłaszcza że najlepiej współpracuje z trybem zdjęć seryjnych.
Wracając do tematu wątku: jeśli kiedyś się skusze na puszkę serii 1 to chyba głównie przez ilość i krycie punktów AF niezbędna do servo. Servo np. w 40D to jednak zabawa, a nie konkretna praca.Komentarz
-
no dziękuje wyjaśnienie, póki co tyle śie domyślałam
Jednak to co mnie nurtuje ze względu na brak możliwości sprawdzenia tego live (analog) czy w trakcie śledzenia obiektu mam trzymac spust do polowy i kiedy uznam ze chce zrobić zdjęcie dociskam?
Bawiłam sie na aparacie kolegi 350D i ciężko kurcze zrobić ostre zdjęcie w ruchu z tym ai servo
wszystkie są poruszone....albo ja już mam tak wyprany mózg co do ostrości,. Czy monopod jest niezbędny?
Tzn. tak teoria mówi
o praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj sięKomentarz
-
Może użyłaś za długich czasów ? Spróbuj powyżej 1/1000 i powinno być ostro. Albo na początek niech obiekt porusza się w twoją stronę tak abyś nie musiała go śledzić i też krótki czas naświetlania. Tak jak napisałaś trzymaj spust do połowy i dociskaj albo serią go...spust do końcano dziękuje wyjaśnienie, póki co tyle śie domyślałam
Jednak to co mnie nurtuje ze względu na brak możliwości sprawdzenia tego live (analog) czy w trakcie śledzenia obiektu mam trzymac spust do polowy i kiedy uznam ze chce zrobić zdjęcie dociskam?
Bawiłam sie na aparacie kolegi 350D i ciężko kurcze zrobić ostre zdjęcie w ruchu z tym ai servo
wszystkie są poruszone....albo ja już mam tak wyprany mózg co do ostrości,. Czy monopod jest niezbędny?
Komentarz
-
Tak.
Jeśli zdjęcia są poruszone (a poruszenie wynika z ruchu obiektu), a nie nieostre, to monopod w niczym nie pomoże. Żeby "zamrozić" ruch musisz zastosować krótkie czasy naświetlania. Jak krótkie - zależy od prędkości poruszającego się obiektu i kąta pod jakim się przemieszcza w stosunku do obiektywu.Bawiłam sie na aparacie kolegi 350D i ciężko kurcze zrobić ostre zdjęcie w ruchu z tym ai servo
Komentarz
-
-
-
o dziękuję a jeszcze mam jedno pytanko
Gdy śledzę obiekt z tym ai servo, wciśniety do połowy spust to aparat ciagle mieli ale nie potwierdza co chwilę ostrości, czy to znaczy, że mam sie tym nie przejmowac i po prostu ciachać zdjęcie?Tzn. tak teoria mówi
o praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj sięKomentarz
-
Dokładnie.
Trzy tygodnie temu fotografowałem turniej taneczny w tancu towarzyskim ,pierwszy raz w życiu.Wielka sala w polowie ciemna a w polowie jasna.Zawodnicy poruszaja glowami i ciałem w sposób absolutnie zaskakujący i nieprzewidywalny.Miałem 5d z 70-200 f4L.Lampa 580 EX.{B. rzadko uzywam lampe} Po kilku próbach utrzymania głow tancerzy w polu centralnego kursora,właczylem all serwo.[b.rzadko uzywam]W domu z pewną niechecia i pewna doza niesmiałosci włozyłem kartę na której było przeszło 3 GB do czytnika.I co? i zagrały harfy eolskie.Kilka dosłownie nieostrych fotek i to z mojej winy[idealnie ostra publika swiadczy o tym gdzie spoczał kursor.]Warto [Truizm] dokładnie przeczytac instrukcję o AF.A w ogóle to ciekawe skad ta opinia o złym AF W 5D.?
Pewnie nie jest lepszy od 1d mark III,ale na pewno nie jest przyczyna nieostrych zdjęć.
Aha ,warto pamietac o ustawieniu w Cfn.funkcji zapobiegajacej przeskoczeniu ostrosci na chwilowo pojawiajacy sie w polu widzenia obiekt.Pozdrawiam.Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.Komentarz
-
-
to moze ktoś by napisał mały tutorialik jak i kiedy używać poszczególne ustawienia AF
szczerze to bardzo chętnie bym się z tym zapoznał bo sam nie wiem czy zawze dobrze robię
Na występach mojej córki niestety nie zaliczyłem tylu udanych fotek - też 5d z 580 EXII i 70-200. Jeśli mogę - jakich ustawień Cfn najlepiej użyć? Fotografowałem w priorytecie przysłony - nie jestem zadowolony z efektów. Potem podkręciłem iso i odpuściłem lampę - ale to jeszcze nie to.Dużo nieostrych.Użyć prioryteu czasu i AI servo? Czy może całkiem na M? Daj może przykład foty z występów pls. Moja córka tańczy więc, pewnie się przyda jakaś rada na koncertowe ujęcia ;-) Pozdrawiam.Komentarz
Komentarz