X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • makkak
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 34

Ekspozycja, zmiana parametrow naswietlania

Witam!

Chcialbym dowiedziec sie czy wiecie gdzie mozna znalesc narzedzie do ustalenia poprawnej ekspozycji alternatywnej do tej ustalonej przez automatyke aparatu. Chodzi mi o to ze jesli np automatyka ustali iz w danej scenie poprawna ekspozycje zapewni f/11 i t 1/60 to rownie dobrze mozna naswielic na f/5,6 i t 1/250 widzialem gdzies takie obracane kolka nalozone jedno na drugie, czy gdzies w necie jest cos takiego do wydrukowania? A moze jakis program polecicie?
    350D, KIT 18-55, Sigma 70-300 4.0-5.6, Canon 50 1.8, 2x512MB, filterki :P
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

Na co Ci kolka? Przyslone albo czas ustawiasz wg potrzeby a reszte parametrow dobierasz wg swiatlomierza albo korzystasz z trybow preselekcji czasu lub przyslony.
    Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez makkak
      Witam!

Chcialbym dowiedziec sie czy wiecie gdzie mozna znalesc narzedzie do ustalenia poprawnej ekspozycji alternatywnej do tej ustalonej przez automatyke aparatu. Chodzi mi o to ze jesli np automatyka ustali iz w danej scenie poprawna ekspozycje zapewni f/11 i t 1/60 to rownie dobrze mozna naswielic na f/5,6 i t 1/250 widzialem gdzies takie obracane kolka nalozone jedno na drugie, czy gdzies w necie jest cos takiego do wydrukowania? A moze jakis program polecicie?
      Program P (w aparacie) ma tzw. shift - kręcenie kołkiem będzie Ci zmieniało pary czas / przysłona zachowując tą samą ekspozycję...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• michalab
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1580

Witam!

Zmiana czasu razy 2 odpowiada zmianie przysłony razy pierwiastek z dwóch czyli jakieś 1.4
        Zapraszam

Komentarz

• makkak
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 34

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
          Na co Ci kolka? Przyslone albo czas ustawiasz wg potrzeby a reszte parametrow dobierasz wg swiatlomierza albo korzystasz z trybow preselekcji czasu lub przyslony.
          Tak wiem wiem To w celach demonstracyjnych chcialem powiedziec cos mlodziezy na temat ekspozycji, znalazlem te koleczka w ksiazce "fotografia dla zoltodziobow" ale nie mam pod reka skanera, pozatym moze sa jakies lepiej opracowane niz te w ksiazce, a najlepiej programik
          350D, KIT 18-55, Sigma 70-300 4.0-5.6, Canon 50 1.8, 2x512MB, filterki :P

Komentarz

• ewg
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1079

...a najlepiej programik
            Kalkulator fotograficzny Spot (Tabela naświetleń)?

Komentarz

• Niedzwiedz
              Uzależniony
              • 2004
              • 578

kompozycja rownowazna , latwo to wytlumaczyc mlodziezy trzba znac pelne przeslony i wiedziecz ze czas sie wydluza lub skraca o polowe , chyba w kazdej starej ksiazce foto jest o tym napisane sporo
              www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
              www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez Niedzwiedz
                kompozycja rownowazna , ...
                ekspozycja :-)
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• SdoubleU
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 437

Ustaw na AV i pokręć, zapisz co zaobserwowałeś i gotowe.
                  SdoubleU
                  ---------------------------
                  Canon :-D

Komentarz

Pracuję...