X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiex

Panowie dlaczego nikt nie wspomina o temperaturze i kontrastach w pelnym sloncu czyzby wszyscy jechali na automacie? :P
    Ja zdecydowanie podpowiadam obnizanie kontrastu i dobranie odpowiedniej saturacji i jesli wyczuliscie swoj elsidi w aparacie rowniez temperature.
    Jesli chodzi o dopalanie lampa to warto pocwiczyc na minusie jak kto lubi
    -1 lub -1.5 tal przynajmniej IMHO jest najciekawiej
    a zalacznik zaraz podczepie foteczke

Tak jak widac na przykladzie ladne tylne swiatelko ladna pani mloda i wszystko samo sie robi tylko trzeba patrzec na histogram zeby nie przewalic bo w sloncu wiadomo jak z widocznoscia na wyswietlaczach...
    Ostatnio edytowany przez Gość; 7156.

Komentarz

• adalbert
      Początki nałogu
      • 2007
      • 353

Sugestia uniwersalna - odnosi się do każdego rodzaju zdjęć portretowych, całych postaci, generalnie wszędzie tam, gdzie przydałyby się na niebie chmury... ale jakoś ich nie ma :-D
      Nie BLENDA - lecz DYFUZOR - im większy, tym lepiej - np. taki: LINK ... wada? konieczna pomoc asystenta (uchwyt jest bardzo przydatny) - żona nazwała to ustrojstwo "SZTUCZNĄ CHMURKĄ" - coś w tym jest - a sprawdza się rewelacyjnie

Komentarz

• misiex

Zamieszczone przez adalbert
        Sugestia uniwersalna - odnosi się do każdego rodzaju zdjęć portretowych, całych postaci, generalnie wszędzie tam, gdzie przydałyby się na niebie chmury... ale jakoś ich nie ma :-D
        Nie BLENDA - lecz DYFUZOR - im większy, tym lepiej - np. taki: LINK ... wada? konieczna pomoc asystenta (uchwyt jest bardzo przydatny) - żona nazwała to ustrojstwo "SZTUCZNĄ CHMURKĄ" - coś w tym jest - a sprawdza się rewelacyjnie
        No i wlasnie tu sie zaczyna pod gorke z ta dodatkowa osoba szczegolnie jesli
        masz na zdjecia niecala godzinke zegarowa.....

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez misiex
          Panowie dlaczego nikt nie wspomina o temperaturze i kontrastach w pelnym sloncu czyzby wszyscy jechali na automacie? :P
          Ja zdecydowanie podpowiadam obnizanie kontrastu i dobranie odpowiedniej saturacji i jesli wyczuliscie swoj elsidi w aparacie rowniez temperature.(...) tylko trzeba patrzec na histogram zeby nie przewalic bo w sloncu wiadomo jak z widocznoscia na wyswietlaczach...
          Temperatura? Kontrast? Saturacja? Wyczucie balansu bieli na LCD? Ocenianie zdjecia na wyswietlaczu aparatu (naswietlenie nie, z histogramem sie zgodze) ?

Na te watpliwosci mam jedna odpowiedz - RAW.

Jedynie co do korekty lampy blyskowej sie zgodze. Cala reszta to jak dla mnie technika robienia w JPG, ktorego od jakichs 4 lat nie uzywam .

Komentarz

• misiex

czy to w jpegu czy w rawie im lepsza i poprawna ekspozycja tym mniej roboty przy obrobce materialu....czyzby wszyscy szli na latwizne i robili w rawach myslac ze one wszystko(roz. bledy w ekspozycji) uratuja? piszac o ocenie jakosci na elsidi mialem na mysli jak najlepsze dopasowanie parametrow ktorych ustawienie umozliwia nam sprzet? po co siedziec pol dnia a nawet godzine skoro mozna sobie przyspieszyc robote w trakcie fotografowania .... chyba po to mamy do dyspozycji tyle ustawien do spersonalizowania by z nich kozystac a nie klepac czasami bez sensu rawy....w pogoni za jakoscia ktorej i tak nie odrozni duza czesc robiacych
            ale totylkomoje skromne zdanie
            ...powiedz mi Vitez czy przy zmianie warunkow oswietleniowych zmieniasz parametr kontrastu? czy lecisz na defaulcie? ...chetnie poznalbym Twoja opinie i podejscie do tego
            Ostatnio edytowany przez Gość; 7156.

Komentarz

• marekb
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2273

no moim zdaniem to zmniejszenie kontrastu ci nic nie da bo jesli to programowo jest uzyskiwane to i tak szczegółów w miejscach przepalonych nie odzyskasz zmniejszając kontrast (jak i na kompie)...

Komentarz

• minek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1386

Zamieszczone przez Vitez
                Na te watpliwosci mam jedna odpowiedz - RAW.
                Ja miał bym drugą: światłomierz.

A co do jpega - w cyfrze używam symultanicznie - jako prevki jest dobry, czasami się zaś od razu nadaje i szkoda sensu na grzebanie, zwłaszcza, że fotoszop nie zawsze jest pod ręką.

Komentarz

• misiex

Zamieszczone przez marekb
                  no moim zdaniem to zmniejszenie kontrastu ci nic nie da bo jesli to programowo jest uzyskiwane to i tak szczegółów w miejscach przepalonych nie odzyskasz zmniejszając kontrast (jak i na kompie)...
                  i tu bym sie nie zgodzil z kolega...zmniejszenie kontrastu wplywa zdecydowanie na utrzymanie widocznych przejsc tonalnych (napewno nie uratuje od przepałki!!)...proponuje zrobic test z jednakowa ekspozycja przy odmiennych ustawieniach kontrastu i porownanie tej samej foty, gwarantuje ze nawet slepy zobaczy roznice..
                  Proponuje by ktos zrobil ten test i wrzucil jako material dydaktyczny
                  a swiatlomierz dobra sprawa tez bym polecil

Komentarz

Pracuję...