X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubaman
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 4709

Sposób na walkę z szumem w dSLR

witam,
    pojawił sie bardzo ciekawy artykuł na photo.net dotyczący eliminacji szumu w PS poprzez kalibrację na podstawie wzorca szumu.

miłej lektury (nieco przydługiej ... :wink: )
    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com
  • kongi
    Coś już napisał
    • 2004
    • 64

Re: Sposób na walkę z szumem w dSLR

Zamieszczone przez Kubaman
    witam,
    pojawił sie bardzo ciekawy artykuł na photo.net dotyczący eliminacji szumu w PS poprzez kalibrację na podstawie wzorca szumu.

miłej lektury (nieco przydługiej ... :wink: )
    a wzorca w neat image probowales ?

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

kongi, wzorzec w NImage to zupelnie inna para kaloszy.

Kubaman, 20d podobno ma to wbudowane? tak wyglada z tekstow pod artykulem.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• kongi
        Coś już napisał
        • 2004
        • 64

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        wzorzec w NImage to zupelnie inna para kaloszy..
        mowimy o najnowszym neat ?
        jesli tak, to explain plz

tez gdzies o tym czytalem.... aczkolwiek ostatnio robiac 20 na iso800 (mimo ze mniejsze
        niz 10d) mam watpliwosci (robione w raw wszystko, bez +jpg)

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

kongi, przegladalem wlasnie informacje o najnowszym neat i nie widze, zeby umial on zczytywac czarna klatke i radzic sobie z powtarzalnym szumem. Profile, ktorych on uzywa, sluza do usuwania szumu losowego na podstawie charakterystyk spektralnych (rozkladu czestosci -> Fourierowsko falkowe algorytmy najpewniej)
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez kongi
            tez gdzies o tym czytalem.... aczkolwiek ostatnio robiac 20 na iso800 (mimo ze mniejsze
            niz 10d) mam watpliwosci (robione w raw wszystko, bez +jpg)
            To nie do końca o to biega.. 20D ma redukcję szumów działającą na tej zasadzie (przełączaną w CF), ale to dotyczy raczej długich ekspozycji - nie pomoże Ci to przy zwykłych zdjęciach na ISO800/czasach poniżej 1s.
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

jak zrozumialem z artykulu, to samo dotyczy opisanej metody. ale zasada dzialania w 20d jest taka sama?

Komentarz

• Kubaman
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4709

ja sie tam nie znam :wink: ale wydaje mi się, że rzeczywiście w 20D ta technika jest wbudowana "szczególnie" pod CF na czasach dłuższych niż 1 sek. poniżej też pewnie coś takiego stosują, tylko widać z jakim skutkiem. Trzeba będzie spróbować i zobaczyć co wyjdzie. Jest przynajmniej nadzieja
                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• przemo_21
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 120

Witam
                  Próbowałem tej techniki, ale mi nic nie wychodziło tak piknie jak na obrazkach.
                  Mam D30 i stosowałem się do poleceń z linku tz: wyłączyłem odszumianie i prametry wyostrzania ustawiłem na standard , balans bieli na światło żarowe. Otwarłem rawa i bez korekty import do Ps i po owej kalibracji z wastwą klaibracyjną żadnych rewelacji nie uzyskałem. Czas naświetlania około 15s.
                  Próbowałem z samą warstwą kalibracyjną i blendowaniem na przeciweństwo i to działało ale ze zdjęciem nie czemu ?
                  Jeśli ma ktoś jakieś sugestie lub rady to byłoby super.

Komentarz

Pracuję...