X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MateuszZ.
    Początki nałogu
    • 2005
    • 276

Zamieszczone przez arturs
    Jurek, w którymś w Kielcach kościele robisz?
    Ze stofenem pod kątem 45st w większości nic nie wyjdzie, najlepszy byłby jakiś lumiquest czy coś ale jak nie masz to spróbuj dać stofen na wprost ale pamiętaj o korekcji na plus na lampie - jak lampa jest na wprost to aparat inaczej mierzy światło niż jak jest pod kątem (i stofen będzie zabierał światło).. Chyba że 430 ma ten wysuwany nibyodbłyśnik ale o ile pamiętam nie ma..

Pozdr
    Artur
    Dziwne, bo mi w większosci wychodzą foty z lampą 45 stopni + stoffen w kościele (zresztą tak głównie robie) :rolleyes:

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

Zamieszczone przez MateuszZ.
      Dziwne, bo mi w większosci wychodzą foty z lampą 45 stopni + stoffen w kościele (zresztą tak głównie robie) :rolleyes:
      Jak kościół w miarę jasny, dobrze oświetlony, niewysoki i lampa mocna to owszem, ale jak wysoki ciemny i lampa "średniomocna" (a o ile pamiętam Jurek ma 430) to może być różnie.. lepiej mieć lumiquesta czy coś w tym stylu - Jakiś odbłyśnik który trochę rozproszy światło a nie tylko stofen..

Pozdr
      Artur
      P.S. Jurek pokaż co ci wyszło i jaką technologię zastosowałeś..
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• JurekGR
        Bywalec
        • 2005
        • 245

arturs
        coś za tydzień wrzucę, bo jutro wieczorkiem ( w dzień kończę mały remoncik w mieszkaniu) chyba sieknę nad morze na parę dni :-)
        Co do technologii to palnik na wprost i stofen + 1 EV.
        Wyszło bez fajerwerków ale znajomi są ponoć bardzo zadowoleni :-)
        Tylko Tamron 17-50 bardzo mnie wnerwiał :-( Nie dość, że 20D najcichsze nie jest to jeszcze ta wiertarka Tamronowska ...
        Ale po wizycie w Master Foto Tamron przeszełd do historii :-) :-)
        No cóż całe życie człowiek się uczy...
        Nex :cool:

Pozdrawiam,
        Jurek.

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Zamieszczone przez JurekGR
          Ale po wizycie w Master Foto Tamron przeszełd do historii :-) :-)
          No cóż całe życie człowiek się uczy...

Zgaduję że zawitał 24-105 ze stopki..
          Zacne szkło..

Pozdrawiam
          Artur
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• MateuszZ.
            Początki nałogu
            • 2005
            • 276

Zamieszczone przez arturs
            Jak kościół w miarę jasny, dobrze oświetlony, niewysoki i lampa mocna to owszem, ale jak wysoki ciemny i lampa "średniomocna" (a o ile pamiętam Jurek ma 430) to może być różnie.. lepiej mieć lumiquesta czy coś w tym stylu - Jakiś odbłyśnik który trochę rozproszy światło a nie tylko stofen..

Pozdr
            Artur
            P.S. Jurek pokaż co ci wyszło i jaką technologię zastosowałeś..
            wysokosc koscioła nie ma tu znaczednia, bo swiatło nie pochodzi z odbicia od sufitu tylko z bocznych scianek stoffena. Biała główka stoffena podczas błysku swieci na wszystkie strony miękko jak żarówa, nie tylko na wprost

Komentarz

• kml
              Coś już napisał
              • 2005
              • 74

Dołącze z pytankami do tematu ..

Posiadam dyfuzor na 550EX i mam dwa pytanka

1 czy po ustawieniu lampy z dyfuzorem na wprost daje korekcje na lampie na + ?
              2 jaki ustawic balans bieli w kościele z dyfuzorem na wprost ? na błysk ?

czy po prostu walic w rawach i bawić sie z balansem w PS ?
              aparat : 10D

Komentarz

• milciu-tl
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 27

palnik w twarz czy podkątem odbić od kartki

witam-patrząc na fotografów np. w tv widać ,że różnie fotografują wykożystując lampę błyskową , czasami palnik w twarz bez niczego a czasem z dyfuzorem lub pod katem z wykozystaniem kawałeczka kartki.Mam 350d +sigma 24-70 2.8 +ex 430 czy jest jakieś lekarstwo żeby robić zawsze dobra zdjęcie np młodej parce na dworze w pogodny dzień ?czy weselni fotografowie lecę na automatycznych ustawieniach czy jednak koryguja ustawienia ? czy jest na to czas ?

Komentarz

• enter
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1201

1. na + głównie [jeśli oczywiście potrzeba]
                  2. Auto jeśli RAW WB jeśli robisz w JPG lub błysk jesli z lampą

musisz sprawdzić organoleptycznie

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7443

Witamy równie serdecznie.
                    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• qwerty1237
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 240

Na zewnatrz nie jest to az tak krytyczne jak w pomieszczeniu gdy przy strzale palnikiem na wprost dostaniesz "piekne" ostre cienie.
                      D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• kml
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 74

Witam ponownie
                        Zrobiłem dziś kilka zdjęć w kościele na wprost 550EX + dyfuzor z WB na Błysk (jpg) i zdjęcia te są strasznie żółte :/ chyba jednak RAW pozostaje

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez kml
                          Witam ponownie
                          Zrobiłem dziś kilka zdjęć w kościele na wprost 550EX + dyfuzor z WB na Błysk (jpg) i zdjęcia te są strasznie żółte :/ chyba jednak RAW pozostaje
                          Bo z lampa to sie na AWB robi. Z presetow balansu w miare sprawdzaja mi sie sloneczko,tungsten i fluorescent ale te dwa ostatnie czesto bywaja gorsze niz AWB + lekka korekta przy wolaniu.

Komentarz

• heniek
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 614

ja przy stofenie to nawet nie mysle aby walić na wprost,jest bardzo żółto... tylko 45 stopni, wczoraj w teatrum zakupiłem folię niebieską aby go trochę "schłodzić", zobaczymy na ile to pomoże ??:
                            Heniek

Komentarz

• kml
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 74

Zamieszczone przez heniek
                              ja przy stofenie to nawet nie mysle aby walić na wprost,jest bardzo żółto... tylko 45 stopni, wczoraj w teatrum zakupiłem folię niebieską aby go trochę "schłodzić", zobaczymy na ile to pomoże ??:
                              Ale jeśli robisz w kościele przy wysokim suficie to również ustawiasz na 45 stopni ? w moim przypadku równa się to niedoświetleniu jak diabli :/
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez heniek
                              Ale jeśli robisz w kościele przy wysokim suficie to również ustawiasz na 45 stopni ? w moim przypadku równa się to niedoświetleniu jak diabli

Cool
                              Ostatnio edytowany przez kml; 1032. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• p13ka
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1013

Zamieszczone przez kml
                                Ale jeśli robisz w kościele przy wysokim suficie to również ustawiasz na 45 stopni ? w moim przypadku równa się to niedoświetleniu jak diabli :/
                                Korekta na lampie na +. Stofen skraca zakres błysku 2,5 raza.

Komentarz

Pracuję...