X
-
-
Jak kościół w miarę jasny, dobrze oświetlony, niewysoki i lampa mocna to owszem, ale jak wysoki ciemny i lampa "średniomocna" (a o ile pamiętam Jurek ma 430) to może być różnie.. lepiej mieć lumiquesta czy coś w tym stylu - Jakiś odbłyśnik który trochę rozproszy światło a nie tylko stofen..
Pozdr
Artur
P.S. Jurek pokaż co ci wyszło i jaką technologię zastosowałeś..5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
arturs
coś za tydzień wrzucę, bo jutro wieczorkiem ( w dzień kończę mały remoncik w mieszkaniu) chyba sieknę nad morze na parę dni :-)
Co do technologii to palnik na wprost i stofen + 1 EV.
Wyszło bez fajerwerków ale znajomi są ponoć bardzo zadowoleni :-)
Tylko Tamron 17-50 bardzo mnie wnerwiał :-( Nie dość, że 20D najcichsze nie jest to jeszcze ta wiertarka Tamronowska ...
Ale po wizycie w Master Foto Tamron przeszełd do historii :-) :-)
No cóż całe życie człowiek się uczy...Nex :cool:
Pozdrawiam,
Jurek.Komentarz
-
Komentarz
-
wysokosc koscioła nie ma tu znaczednia, bo swiatło nie pochodzi z odbicia od sufitu tylko z bocznych scianek stoffena. Biała główka stoffena podczas błysku swieci na wszystkie strony miękko jak żarówa, nie tylko na wprostJak kościół w miarę jasny, dobrze oświetlony, niewysoki i lampa mocna to owszem, ale jak wysoki ciemny i lampa "średniomocna" (a o ile pamiętam Jurek ma 430) to może być różnie.. lepiej mieć lumiquesta czy coś w tym stylu - Jakiś odbłyśnik który trochę rozproszy światło a nie tylko stofen..
Pozdr
Artur
P.S. Jurek pokaż co ci wyszło i jaką technologię zastosowałeś..Komentarz
-
Dołącze z pytankami do tematu ..
Posiadam dyfuzor na 550EX i mam dwa pytanka
1 czy po ustawieniu lampy z dyfuzorem na wprost daje korekcje na lampie na + ?
2 jaki ustawic balans bieli w kościele z dyfuzorem na wprost ? na błysk ?
czy po prostu walic w rawach i bawić sie z balansem w PS ?
aparat : 10DKomentarz
-
palnik w twarz czy podkątem odbić od kartki
witam-patrząc na fotografów np. w tv widać ,że różnie fotografują wykożystując lampę błyskową , czasami palnik w twarz bez niczego a czasem z dyfuzorem lub pod katem z wykozystaniem kawałeczka kartki.Mam 350d +sigma 24-70 2.8 +ex 430 czy jest jakieś lekarstwo żeby robić zawsze dobra zdjęcie np młodej parce na dworze w pogodny dzień ?czy weselni fotografowie lecę na automatycznych ustawieniach czy jednak koryguja ustawienia ? czy jest na to czas ?Komentarz
-
1. na + głównie [jeśli oczywiście potrzeba]
2. Auto jeśli RAW WB jeśli robisz w JPG lub błysk jesli z lampą
musisz sprawdzić organoleptycznie
Komentarz
-
-
Na zewnatrz nie jest to az tak krytyczne jak w pomieszczeniu gdy przy strzale palnikiem na wprost dostaniesz "piekne" ostre cienie.D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne dupereleKomentarz
-
Witam ponownie
Zrobiłem dziś kilka zdjęć w kościele na wprost 550EX + dyfuzor z WB na Błysk (jpg) i zdjęcia te są strasznie żółte :/ chyba jednak RAW pozostajeKomentarz
-
Bo z lampa to sie na AWB robi. Z presetow balansu w miare sprawdzaja mi sie sloneczko,tungsten i fluorescent ale te dwa ostatnie czesto bywaja gorsze niz AWB + lekka korekta przy wolaniu.Komentarz
-
ja przy stofenie to nawet nie mysle aby walić na wprost,jest bardzo żółto... tylko 45 stopni, wczoraj w teatrum zakupiłem folię niebieską aby go trochę "schłodzić", zobaczymy na ile to pomoże
??:
HeniekKomentarz
-
Ale jeśli robisz w kościele przy wysokim suficie to również ustawiasz na 45 stopni ? w moim przypadku równa się to niedoświetleniu jak diabli :/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale jeśli robisz w kościele przy wysokim suficie to również ustawiasz na 45 stopni ? w moim przypadku równa się to niedoświetleniu jak diabli
CoolKomentarz
-
Komentarz
Komentarz