X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bukowy dziad
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 37

Zamieszczone przez Magus
    Musze się odezwać, na ogól nie piszę ale cóż... trzeba złamać tę zasadę. Nie jestem fotografem ślubnym mimo, ze kilkanaście ślubów na koncie mam (znajomi mnie zmuszają - uznając to za najlepszy prezent ślubny na ogół - lol) - ostatnio pierwszy raz wziąłem ze sobą 5D (wcześniej E-1) i postanowiłem sprawdzić jak mają się te "legendy o ISO do prawdy" - fociłem sobie na ISO 800 i ISO 1000 przyjęcie weselne (plenerek 85L i iso 100) - na monitorze patrzę sobie crop 100% no cóż, szumi bardzo .... ale wszystkie kształty widoczne dobrze (crop 100% z 13 mpx jest dośc dużym zbliżeniem).

Następnie w ramach eksperymentu zrobiłem dobitki jakie daję młodym normalnie 15x21 z ISO 1000 różnie wołając rawa w DPP, bez odszumiania, z odszumianiem średnim itd.

Jak odebrałem odbitki to mnie zamurowało ISO 1000 nie odszumianae w rozmiarze 15-21 jest .... nie wiem jakiego słowa użyć, ale nie widać szumu.

Mogę więc na świeżo potwierdzić co pisze eclipse.
    pfff - chyba trzeba zrobic jakas kampanie uswiadamiajacą, ze to nie szum jest najwieksza bolączką wysokich czulosci robilem z d70 30x45 iso800 i tez szumu nie widac. ale obrabianie takiego zdiecia to juz jest istny hardkor - ani porzadnie nie wyostrzysz, detalu nie dorysujesz, zabawa z kolorem to ekwilibrystyka, a i tak "to nie to". szum jest sprawa naprawde trzeciorzedna i boli o tyle, ze zabija detale. ich brak i tonalnosc do bani - to sa prawdziwe balaczki wysokich iso.

Komentarz

• eclipse
      Bywalec
      • 2007
      • 119

Zamieszczone przez bukowy dziad
      to sa prawdziwe balaczki wysokich iso.
      jak mialem nikona d200 to byla wlasnie najwieksza bolaczka... w 5d nie ma tego problemu, detal przy iso3200 nadal jest swietny...
      5D markII | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Sekonic 358 | Pixel King i reszta chińszczyzny

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

Zamieszczone przez Fanfoto
        Poza tym z moich obserwacji wynika , że iso 1600 w 5D to mniej więcej jakościowo iso 400 w 20/30 D pod względem szumów.
        to kiepsko obserwujesz ja bym powiedział że szumy 30D przy iso 1000 = 5D na iso 1600. wiem bo mam oba. jak jesteś z moich okolic to możemy sprawdzić...

Komentarz

• ukasus
          Bywalec
          • 2007
          • 165

ja tam sport(ten na hali) tylko na 1600 robię .. i teraz na wystawie mam zdjęcia formatu 30x45 i to z jpeg-a po delikatnej obróbce i dobrze doświetlonym zdjęciu wszytko jest ok ...
          ślub i wesele ostatnio też robiłem cały na 1600 (plener na 100) i jakoś nie narzekałem
          Eos system

Komentarz

• nor
            Bywalec
            • 2006
            • 220

Co do ślubów: ostatnio pstrykałem w ciemnym drewniamym kościele (na ogół 50mm + 1/60s + lampa). Ściany ciemno brazowe - i wtedy faktycznie nie ma cudów. Pierwszy plan oswietlony prawidłowo a dalszy to robota w PS i tyle.

Komentarz

• SdoubleU
              Początki nałogu
              • 2005
              • 437

Z 30D spokojnie można robić na iso 1600, robiłem ostatnioo odbitki 30x45 i wyszły bardzo dobrze. Fakt, że lekko odszumione ale na tyle, że jeszcze ładne w szczegółach. Lampa tylko jako doświetlenie, drugi plan oświetla światło zastane.
              SdoubleU
              ---------------------------
              Canon :-D

Komentarz

• Thunder
                Początki nałogu
                • 2005
                • 307

Ja robiłem zdjęcia Sony Alfą 100 (aparatem ktory uchodzi za niebywalego szumiacza) przy ISO800 i na odbitkach szum absolutnie akceptowalny. A klika dni temu wywoływalem z 30D fotke przy ISO1600 w formacie 25x38 i milo sie zaskoczylem
                Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

| ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Komentarz

• Krissu
                  • 2006
                  • 12

a czy ktoś z Was próbował kiedyś zastosować jakieś dodatkowe światło? jakieś dwa softboxy z flashami na statywach po bokach ołtarza np ...?

Komentarz

• Zielony
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2928

Zamieszczone przez Krissu
                    a czy ktoś z Was próbował kiedyś zastosować jakieś dodatkowe światło? jakieś dwa softboxy z flashami na statywach po bokach ołtarza np ...?
                    Rozumiem, że chciałbyś zwyczajnie oberwać paschałem po głowie na początku mszy od samego księdza? :wink:
                    sigpic

Komentarz

• arekzar

koscielne foty

pracowalem przez dlugi czas na 20D i powiem ze przy iso 800 foty sa akceptowalne, oczywiscie jesli sa dobrze naswietlone, bo jesli wykonasz je niedoswietlone nawet w RAW, to podciagajac w PS zaczynaja sie niemilosierne szumy. Czasy mam zawsze rzedu 1/40, 1/50 - nizej nie schodze bo sie lekam o poruszenie Szklo 50 1.4, otwarte na 2.8 lub szklo 28-135 IS, otwarte na 3.5-5.6 czyli minimum.
                      Przyklad fotki ponizej - co prawda juz na 5D i ISO 1250 dodam ze to jeden z ciemniejszych kosciolow w jakich bylem, a mimo to jest ok.
                      Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: QeD6jP.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 1,01 MB
ID: 2082696
                      Na 20D iso 800 to max, choc robilem tez na 1600 i na odbitkach szczegolnie matowych nie widac szumu. Niestety na monitorze jest on bardzo widoczny.

Ponizej przyklad ISO 1600 na 5D
                      Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: gtj-1985.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 260,7 KB
ID: 2105929
                      nie ma najmniejszego problemu nawet na odbitce.

Padly slowa ze gorzej niz na iso800 w 20D nie moze byc - otoz moj kolega robi zdjecia Nikonem D70 i tu jest odpowiedz - jest duzo gorzej niz w Canonie. Szumy ktore wystepuja w 20D na iso1600, tam sa porownywalne z szumami na iso800.

Komentarz

• himi
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 2638

Druga fota - nie ma problemu? Ja widzę.

Komentarz

Pracuję...