X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • renes
    Uzależniony
    • 2007
    • 510

Naturalne niebo na styku z gór.

Ostatnio zeskanowałem swoje stare zdjęcia z Tatr by wreszcie je doszliwfować w PS. Wszystko idzie pięknie poza dwiema rzeczami z których zadowolony nie jestem. Chodzi o widoczny (niekiedy ciemny, niekiedy jasny) pasek jaki tworzy się i pozostaje na styku linii gór z niebem, kiedy za pomocą lassa przyciemniam niebo chcąc nadać chmurom większego wyrazu. Zdjęcia robię w czerni i bieli.

Czy jest jakaś metoda aby uniknąć tego niepożądanego efektu? Albo sposób aby potem ładnie tę kontrastową linię usunąć ?

Druga rzecz dotyczy rozjaśnienia niewielkich lini, a dokladnie szlaków górskich. Chciałbym je właśnie nieco rozjaśnić... jakim sposobem?
  • stdanielo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1081

najlepiej wrzuć sampla przed i po
    www.kondereszko.pl
    https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• nor
      Bywalec
      • 2006
      • 220

Ja robię to za pomoca maski i maskę traktuję rozmyciem Gaussa. Nie widac wtedy pociagnięć pędzla.

Komentarz

• Art Mag
        Początki nałogu
        • 2005
        • 261

Powiel warstwę, przyciemnij ja krzywymi, zrób maskę warstwy i pomaluj białym miękim pedzlem niebo. Jak coś przesadzisz, skoryguj czarnym pędzlem. Spłaszcz i już.
        ArtMag

Komentarz

• nor
          Bywalec
          • 2006
          • 220

Zamieszczone przez Art Mag
          Powiel warstwę, przyciemnij ja krzywymi, zrób maskę warstwy i pomaluj białym miękim pedzlem niebo. Jak coś przesadzisz, skoryguj czarnym pędzlem. Spłaszcz i już.
          Dokładnie, ale zanim spłaszczysz to Gaussem

Komentarz

• Art Mag
            Początki nałogu
            • 2005
            • 261

Zamieszczone przez nor
            Dokładnie, ale zanim spłaszczysz to Gaussem
            Maseczkę oczywiście
            ArtMag

Komentarz

Pracuję...