X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • a21031979
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 31

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi,

Wniosek jeden - wymaga to więcej wysiłku ale warto.

P.S. Jasne że ktoś może mi robić portret ale to mają być moje prace.

P.S. 2. Nie chodzi o nadzwyczajną ostrość tylko o trafienie w punkt AF co wbrew pozorom nie jest takie proste (centymetry sprawiają że na pierwszy plan wychodzi nos a nie oczy, nadgarstek a nie palce itp.) a duże wartości przesłony i rozmycie w photoshopie nie rozwiązuja sprawy. Nie po to mam aparat

Dziękuję i zabieram się do pracy, pozdrawiam

Komentarz

• APP
      Uzależniony
      • 2006
      • 664

Zamieszczone przez pazurek
      Ale chyba nikt nie mowi o recznym ustawieniu ostrosci, tylko mozliwosci zobaczenia w ktora czesc ciala trafia aktywny punkt AF.
      Ja tam myślę, że nikt nie mówi o tym "jak sprawdzić w którą część ciała trafia", tylko "gdzie jest ostrość" ;-) (bo skoro już to rozdzielamy, to nie jest to to samo). Wybacz pazurek, ale pomysł z kartką i AF (pomijając już live view ;-)), choć ciekawy, jest chyba najbardziej karkołomny z wszystkich możliwych patentów - trudny i wymagający w wykonaniu, nieporęczny w zastosowaniu i tak na dobrą sprawę niewiele da kiedy mowa o cm, czy mm.

Podsumowując - poleganie na AF w autoportrecie (zwłaszcza jakimś takim bardziej wymyślnym) to chyba największy błąd jaki można zrobić. W takich sytuacjach tylko statyw+M+MF+pilot (+opcjonalnie obiekt zastępczy), cała reszta to bardziej zabawa (oczywiście nie mam nic przeciwko, jeśli tylko komuś sprawia to frajdę, ale odniosłem wrażenie, że szukamy prostego i wydajnego sposobu).

Komentarz

• pazurek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1294

Zamieszczone przez APP
        Wybacz pazurek, ale pomysł z kartką i AF (pomijając już live view ;-)), choć ciekawy, jest chyba najbardziej karkołomny z wszystkich możliwych patentów
        Tylko ze to byl ŻART (patrz ikonka - )
        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• APP
          Uzależniony
          • 2006
          • 664

No fakt, ikonka jest. Jakoś mi umknęła.

Komentarz

• CamelXP
            Bywalec
            • 2006
            • 231

Zamieszczone przez a21031979
            P.S. Jasne że ktoś może mi robić portret ale to mają być moje prace.
            Więc fotografuj kogoś, dlaczego akurat siebie, szczególnie jeżeli to nie twarz a dłonie (czy inne części, nie wnikajmy) . BTW myślę, że po tak burzliwej dyskusji powinnaś pochwalić się tymi auto-moto-portretami

P.S. no chyba, że masz jakieś niesamowitej urody dłonie (tym bardziej nalegam na próbki w postaci zdjęć oczywiście )
            Ostatnio edytowany przez CamelXP; 7204.
            Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Komentarz

• a21031979
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 31

2 godziny stania z ziemią w dłoniach (za każdym razem pilot wyrzucany po kliknięciu :razz: ) i tylko tyle wyszło aż mi zielenina zwiędła w międzyczasie

wyjaśnienie: nie mam chętnych do pozowania, nic na to nie poradzę, dorabiam wieczorami na stockach :rolleyes:
              Ostatnio edytowany przez a21031979; 7163.

Komentarz

• CamelXP
                Bywalec
                • 2006
                • 231

ładne bazylia??
                Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Komentarz

• a21031979
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 31

bazylia jak najbardziej

aktualnie hoduję owies na potrzeby tapety rodem z XP bez wychodzenia z domu

Komentarz

• CamelXP
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 231

a wracając do tematu: http://www.zigview.co.uk/

Komentarz

• a21031979
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 31

zarąbiste ale a drogie, poczekamy aż pojawi się substytut.

Komentarz

• pmagdalena
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 260

Ale jak dla mnie to zdjęcie jest w miare oki
                        A naprawde nie mozesz poprosić kogoś do pozowania .
                        Podejdź na jakąs uczelnie i poproś o pozowanie w zamian za fotki

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez a21031979
                          wyjaśnienie: nie mam chętnych do pozowania, nic na to nie poradzę, dorabiam wieczorami na stockach :rolleyes:
                          Chetnych do pozowania w zamian za ladne i estetyczne fotki znajdziesz bez problemu w swojej okolicy. Wystarczy wrzucic "katalog modelek" w google (tylko przesiej dobrze bo sa roznej jakosci) albo "forum modelek" (np promodels.pl ).

Komentarz

• oszin
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 53

ekhm... pozwoliłem sobie przeglądnąć galerię na shutter i jeśli fotki nr: 4114357 1722285 4186255 4108510 to są autoportrety to ja na ochotnika i za darmo chcę zstać "przyżądem" do patrzenia w wizjer i informowania cię gdzie trafił punkt af ( resztę będziesz robić ty i nadal to będą autoportrety ) ;-)
                            trzydziecha na karku +kicior+budżetowa stałka+ lampki softy i parasolki

Komentarz

• a21031979
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 31

wyglądam jak na swoich zdjęciach minus 100 kliknięć w PS

Komentarz

• oszin
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 53

tylko 100 ?!?!?!?!?
                                - walizki spakowane
                                - mail o natychmastowe zwolnienie wysłany
                                - dlaczego ta pkp.pl sie tak długo otwiera........
                                trzydziecha na karku +kicior+budżetowa stałka+ lampki softy i parasolki

Komentarz

Pracuję...