X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomaszQ
    Bywalec
    • 2004
    • 127

Podzielam wątpliwość. Swoją Sigmą makro nie byłbym w stanie zrobić zdjęcia z tak dużym zbliżeniem. Dlatego owe dodatkowe niezbędne gadżety to m.in. pierścienie i mieszek.
    Są takie sprzęty np. tu:

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

p13ka, z twoją odpowiedzą się zgadzam oczywiście. Tylko zastanawiam się głośno, czy obiektyw makro w połączeniu z mieszkiem daje coś więcej niż zwykły z mieszkiem.Uwagę o zbyteczności ob. makro kierowałem raczej do Dominika, który chce na taki lens zbierać.

Przy okazji podrzucę dwa linki do mojego zestawu w akcji Nie aż tak wypasiony niestety...

30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
        Uwagę o zbyteczności ob. makro kierowałem raczej do Dominika, który chce na taki lens zbierać.
        No nie wiem czy jest az taki zbyteczny. Ja raczej napewno w niedalekiej przyszlosci zakupie 100mm macro wraz z pierscieniami posrednimi moze nie da to az tak duzej skali odwzorowania, ale napewno ganianie za robalami jest wygodniejsze z takim zestawem niz z mieszkiem poza tym nie bede tego szkla uzywal wylacznie do macro.

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Nie wydaje mi się, żeby mieszek był dużo mniej wygodny niż 100mm + pierścienie. Na pewno łatwiej jest regulować skale odwzorowania przy mieszku. 100mm na pewno jest bardziej uniwersalna, ale też z 10x droższa

Czy ktoś wie, czy konstrukcja obiektywów makro jest istotnie inna tak, że dają lepszy efekt przy zastosowaniu pierścieni niż zwykły obiektyw?
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Pozwolilem sobie przeniesc i zmienic tytul - bo temat dosc ciekawy a zapewne nieznany wielu posiadaczom kompaktow 8)

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Ah, Vitez, w ten sposób pół dyskusji stało się OT!

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                Ah, Vitez, w ten sposób pół dyskusji stało się OT!
                Ne. Nadal jest o makro, powiekszeniach itp , a w startowym poscie jest ze podlacza sie obiektyw by uzyskac skale odwzorowania - reszta dyskusji jest wlasnie o skali odwzorowania - niech sobie ludzie nie mysla ze to ze maja kompakt zwalnia ich z liczenia wzorkow w macro

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

No wiec nie ukrywam, ze przez chwile sie nudzilem i pozwolilem sobie na piecio minutowy tescik. Niestety szkiel nie mam zbyt wiele wiec uzylem to co mam. pod 300D podpialem 50mm F1.8 i przylozylem do niego odwroconego 18-55 8) pobawilem sie troszke fokusami w obydwu obiektywach (i potwierdzam to co pisal wczesniej Tomek o wplywie fokusa na skale odwzorowanie) i wyszlo mi cos takiego ..acha nawet potwierdzenie ostrosci dziala calosc wykonalem nie odchodzac nawet od kompa a obiektywy trzymalem w rekach (troche sie telepaly ) ..nawet po prosta szpilke nie chcialo mi sie wstawac ..ale nie o to chodzi.

(nie jest to crop tylko pomniejszony plik)

Od razu widac, ze udalo mi sie uzyskac przzeepiekna winietke
                  test w sumie zaden ale przynajmniej widac, ze to jednak dziala i przy odrobinie cierpliwosci i zapalu mozna trzasnac portrecik muszce

Edit:
                  Wlasnie do mnie dotarlo, ze napisalem troszke nie na temat ('Kompakty a makro'), sorry.

Komentarz

• tpop
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1465

Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
                    ]
                    Wlasnie do mnie dotarlo, ze napisalem troszke nie na temat ('Kompakty a makro'), sorry.
                    liczy sie technologia :wink:
                    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Ja gdzieś mam podobne foto przy konfiguracji: na body kit 18-55 + reverse 50/1.4 FD i winieta podobna.

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Ja foto nie mam, bo skasowałem Ale robiłem jakieś kombinacje z 17-40 i 50/1.4 z podobnymi efektami: widoczne pojedyncze włókna w serwetce, głębia ostrości w okolicach zera i winieta jak wyżej.
                        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Jac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 4813

a ja troche inaczej bo odrazu odwrocilem kitowy (tylko po to tego kita trzymam bo im szerzej tym wieksze powiekszenie) obiektyw na pierscieniu i bez winietki foty wychodza powiekszenie jakie mozna uzyskac to 3:1 a GO rowna zeru, trzeba by go jakos przymknac i ziwekszyc czas naswietlania, ale jak moze tak jaki kiedys (chyba) 'muflon' proponowal zrobic w dekielku dziurke :-)

[ Dodano: Pią 21 Sty, 2005 ]
                          dodam jeszcze dwa linki dla zainteresowanych
                          http://www.pbase.com/image/2511179
                          i
                          http://www.pbase.com/pganzel/image/17890670
                          Instagram

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Zamieszczone przez Jac
                            dodam jeszcze dwa linki dla zainteresowanych(..)
                            No to po raz kolejny w tym wątku czuję się zmuszony skomentować - o k*wa
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Ok. To i ja dodam linki:
                              zestawik: http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/fo...kro/sprzet.jpg
                              reverse - rezultat: http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/fo...ro/reverse.jpg (konfiguracja Jaca: 50/1.8 na body + kit reverse)

BTW. Taki kit odpowiada optycznie +/- soczewce +5.

oraz trochę własnych fotek z mieszkiem http://labfiz.uwb.edu.pl/~tomaszg/foto/2004makro (jest i coś dla miłośników oczu )

Komentarz

• Cychol
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 398

a fuj -> te muchy. Tak nawiasem mówiąc, to dobrze że muchy nie mają powiek
                                pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...