X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Zamieszczone przez KMV10
    Poprawniej byłoby stwierdzić w tytule wątku, że profesjonaliści wolą błony fotograficzne
    Dokładnie tak to chyba trzeba odczytywać.
    Do tego te badania były robione przez Kodaka co w zauważalny sposób mogło wpłynąć na ich wynik .
    A na poważnie to jest taka ilość kruczków w tego typu badaniach, że zawsze można założyć kryteria wg. których uda się udowodnić z góry założoną tezę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      ...
      A na poważnie to jest taka ilość kruczków w tego typu badaniach, że zawsze można założyć kryteria wg. których uda się udowodnić z góry założoną tezę.
      małe kłamstwo - duże kłamstwo - sondaż/ankieta
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• KMV10
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2320

Zamieszczone przez MacGyver
        małe kłamstwo - duże kłamstwo - sondaż/ankieta
        To zdaje się Twain powiedział, że "kłamstwa dzielimy na: małe, duże i statystykę"

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

Zamieszczone przez KMV10
          To zdaje się Twain powiedział, że "kłamstwa dzielimy na: małe, duże i statystykę"
          kiedy czlowiek idzie z psem na spacer, to statystycznie maja po 3 nogi.

inne kuriozum statystyki, przynajmniej w pojeciu przecietnego Kowalskiego: statystycznie, to jak sie rzuca kostka szescienna, to oczekiwana ilosc oczek wynosi 3,5
          www albo tez flickr

Komentarz

• Kabu
            Początki nałogu
            • 2007
            • 370

Jeżeli chodzi o podział fotografów to ja to widzę tak:
            1. Zawodowcy - czyli ci co biorą za zdjęcia pieniądze i mają pootwierane zakłady fotograficzne.
            2. Amatorzy - mogą brać pieniądze ale nie są zawodowcami.

Zarówno w jednej grupie są "Profesjonaliści" jak i w drugiej (czyli tacy co wiedzą co i z czym się je i stanowią autorytet dla tych mniej doświadczonych)

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12158

profesjonalista = zawodowiec dokladnie i precyzyjnie. slowo jest pochodzenia anglosaskiego (professional) i wywodzi sie od "profession" = zawód

amator = wielbiciel piekna slowo pochodzenia francuskiego ("amateur", jesli dobrze pamietam) i w oryginale okresla sie nim osobem ktora zajmuje sie dana czynnoscia z pobudek estetycznych, czyli tzw. "wewnetrznej potrzeby"
              www albo tez flickr

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Zamieszczone przez akustyk
                amator = wielbiciel piekna slowo pochodzenia francuskiego ("amateur", jesli dobrze pamietam) i w oryginale okresla sie nim osobem ktora zajmuje sie dana czynnoscia z pobudek estetycznych, czyli tzw. "wewnetrznej potrzeby"
                Co nie wyklucza wykonywania tych czynności zawodowo...
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12158

Zamieszczone przez piast9
                  nie wiem jak w oryginale (w mysl powyzszej etymologii - nie) ale (z braku innego slownika): http://pl.wiktionary.org/wiki/amator, punkt 2 8)
                  www albo tez flickr

Komentarz

• kusy
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 124

....hm właśnie w poprzeni łykend miałem "do przetestowania" leice r8=+stałki (19, 35, 50, 100) i powiem że moje 5D z 24-70L wypadło bladziutko (wiem zoom, ale jednak..) w stosunku do tego zestawu z założonym zwykłym fuji superia 200 i 400, przy okazji zapomniałem już (po roku odstawki od kliszy ) jak filmy "szumią"...przyjemność pracy tym zestawem - wielka - gdyby nie "kotlety" kto wie czy bym nie zamienił:wink: (koszt zestawu nawet niższy, jeszcze na karton velvi by zostało... )
                    CANON...

Komentarz

• Cyborg
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 416

Zamieszczone przez piast9
                      Wyklucza, bo wtedy się jest profesjonalistą lubiącym/kochającym swój zawód, czego wszystkim nam życzę.

Komentarz

• Rafał32
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 129

Dokładnie tak to chyba trzeba odczytywać.
                        Do tego te badania były robione przez Kodaka co w zauważalny sposób mogło wpłynąć na ich wynik .
                        I tu się z Tobą szanowny kolego zgodzę w 100%.Badania Kodaka ich marketing przerabialiśmy na spotkaniach przedstawicieli handlowych prowadzonych i sponsorowanych przez nich właśnie.Statystyki kodaka wtedy były takie:najlepszy film na plaże do analogowego kompakta to............
                        Ultra 400.Pogratulować
                        Znam jednego fotografa w Poznaniu,który pracuje analogiem-ale on ma podobno mało pieniędzy.No ale na zachodzie to pewnie jest inaczej
                        Aparat Foto

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Pytanie tylko co takiej firmie daje takie zaklinanie rzeczywistości? Przecież sprzedaż im od tego nie wzrośnie ? Powiem szczerze że już od jakiegoś czasu dziwi mnie mocno polityka marketingowa Kodaka. Oni nadal mam wrażenie zachowują się jakby byli jednym z potentatów rynku kreujących rzeczywistość, a nie firmą, która (przynajmniej w branży foto) walczy o przetrwanie.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Rafał32
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 129

Pytanie tylko co takiej firmie daje takie zaklinanie rzeczywistości? Przecież sprzedaż im od tego nie wzrośnie ? Powiem szczerze że już od jakiegoś czasu dziwi mnie mocno polityka marketingowa Kodaka. Oni nadal mam wrażenie zachowują się jakby byli jednym z potentatów rynku kreujących rzeczywistość, a nie firmą, która (przynajmniej w branży foto) walczy o przetrwanie.
                            Potentatami byli nie da się ukryć-5 10 lat temu.Wtedy sieć KEX prosperowała super-Kodak dbał o to że hej.Ale poźniej plany sprzedaży wzięły górę nad wszystkim.Pan dyrektor Master of the world podniósł poprzeczkę więc trzeba było upychać towar.Tylko gdzie?Np do sklepu nie dla idiotów...No i tak sobie nagrabili.Dla sieci nie było towaru a w MM stały palety z jakimiś cyfrakami za grosze.
                            Dla przykładu w Poz jest chyba tylko 1KEX.Ale tylko z nazwy.Kiedyś było 15.
                            Aha Kodak podobno oddał produkcję chemii foto Championowi pewnie niedługo odda tez filmy komus innemu albo nie będzie ich produkował.
                            Aparat Foto

Komentarz

• chomsky
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 485

No to dopiero teraz niektorym otwieraja sie oczeta. Kiedys tluklismy watek na 1000 postow o tym, ze klisza jest lepsiejsza. No ale najszybsi kolesie, ktorzy kupuja najnowsze modele jeszcze zanim znajda sie na rynku nigdy w to nie uwierza. Nawet sie denerwuja gdy spoznia sie z zakupem jeden dzien,jak jeden moj ulubionu uzytkownik cyfry po spoznionym zakupie 40D.
                              Ozywiscie malo kto naprawde ceni jakosc( nie mylic z brzytwa), klimat, swiatlo, w fotografii. Wiekszsosc chce poszpanowac.
                              Pytacie kto to profesjonalista? To taki ktory klapie 20 lat jednym aparatem i szklami, robi cuda i nie trafia go szlag, ze swiat ( marketing), robi ludziskom kisiel z mozgu.
                              Czesc.Ch.
                              Analog ma "dusze".

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Tyle że rzadko raczej używa się powszechnie tego co lepsze, a często tego co wygodniejsze.
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...