X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cychol
    Początki nałogu
    • 2005
    • 398

No to żeby uściślić - proces otrzymywania obrazów na materiałach światłoczułych składa się z trzech etapów (z tego co wiem to zawsze):
    1. Naświetlanie materiału światłoczułego w: aparacie fotograficznym błony światłoczułej (film negatywowy lub diapozytywowy); na stole powiększalnika papieru fotograficznego, w minilabie diodami kolorowymi papieru fotograficznego, w aparacie rentgenowskim promieniami rentgena błony graficznej niskiej rozdzielczości (rentgenowskiej); w naświetlarce (proces prepress) laserem błony graficznej wysokiej rozdzielczości i wiele, wiele innych
    2. Wywoływanie, czyli uzyskanie za pomocą procesu fotochemicznego naświetlonego obrazu i tu składniki, temperatura, długość procesu ma duży wpływ na efekt końcowy (powstały obraz).
    3. Utrwalenie, czyli znowu proces chemiczny, który powoduje, że materiał światłoczuły przestaje być światłoczuły

No i wniosek: Pliku nie można wywołać, ale obitkę, która powstaje z pliku można (a nawet trzeba) wywołać
    pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Eh... chyba sie zapisze na jakas wycieczke po labie razem z jakimis kursantami foto bo tak namieszaliscie ze teraz wiem ze nic nie wiem .

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez Vitez
        Eh... chyba sie zapisze na jakas wycieczke po labie razem z jakimis kursantami foto bo tak namieszaliscie ze teraz wiem ze nic nie wiem .
        Sprawa jest prosta - cyfrowy lab (Fuji Frontier czy Agfa D-Lab 2/3) zamiast modułu który naświetlał papier z negatywu przez obiektyw, ma moduł który naświetla papier laserem / matrycą LED z pliku, dalej papier jest wywoływany tak samo jak kiedyś (w analogowym minilabie czy powiększalniku) - w procesie RA-4. Oprócz tego ma oczywiście skaner do materiałów transparentnych i to w sumie wszystko... Aha - i od zawsze ten kawałek minilabu był nazywany printerem, co nie oznacza że jest to drukarka...
        Naświetlarki Dursta też naświetlają papier światłoczuły wywoływany później w RA-4.
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• kml
          Coś już napisał
          • 2005
          • 74

Zamieszczone przez gietrzy
          Zamieszczone przez kml
          Nie można gdzieś zassać pliku owej szarej "kartki" ? tak aby można było np ją wywołać i korzystać :P
          pozdrawiam
          Od biedy utwórz plik, wypełnij go 18% (R 210, G 210, B 210) czerni.
          Wydrukuj sobie ten plik używając tylko czarnego atramentu - możesz to zrobić z poziomu sterownika drukarki.
          W drugim podejściu (dla RAW) możesz spróbować (R, G, B 123)
          Napisz jak Ci poszło
          Gietrzy chce dać do WYDRUKOWANIA ten stworzony plik na maszyne cyfrową czyli tam nie wydrukują tylko z czarnym tuszem :/
          da rade w ten sposób ? czy dać komuś na dobrą drukare ??
          tak czy siak dam do WYDRUKOWANIA i zobacze jak działa.

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez kml
            tak czy siak dam do WYDRUKOWANIA i zobacze jak działa.
            Zależy jak mają maszynę ustawioną, ale z góry zakładam, że wyjdzie źle. Powiedz chociaż, żeby puścili to na macie. To powinno być wydrukowane tylko czarnym kolorem.
            the silence is deafening

Komentarz

• dzi
              Bywalec
              • 2004
              • 240

a ja to bym sobie taką kartę chętnie kupił, bo jakoś drukowac mi się nie chce - tylko co z tego jak nigdzie jej nie można dostać - może ktoś z was widział w sprzedaży? Wiem, że Kodak robi, tylko jakoś ich nie sprzedaje Pytalem po giełdach, sklepach ale niestety jakoś nie dostałem

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez dzi
                a ja to bym sobie taką kartę chętnie kupił, bo jakoś drukowac mi się nie chce - tylko co z tego jak nigdzie jej nie można dostać - może ktoś z was widział w sprzedaży? Wiem, że Kodak robi, tylko jakoś ich nie sprzedaje Pytalem po giełdach, sklepach ale niestety jakoś nie dostałem
                Tego szukasz :

?

(sklej link jak się połamał)...
                Stała też w Profilabie...
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• dzi
                  Bywalec
                  • 2004
                  • 240

Zamieszczone przez Krzychu
                  Tego szukasz?
                  tak, dzięki

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

A drukarka laserowa drukuje czy naświetla?
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Pszczola
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1760

Najpierw naswietla, a potem drukuje ;-)
                      EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• ryhu
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 86

ja widzialem w sklepie w krakowie, biala+szara hamy chyba

Komentarz

• McKane
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2015

Do Fotografii Cyfrowej Scota Kelby jest dodawana taka karta (bialy, szary, czarny). Kupowanie takiej za 70 zl to moim zdaniem ciezka przesada.
                          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

Pracuję...