X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Zamieszczone przez Vitez
    Zamieszczone przez muflon
    Ideologicznie: trzeba aparat ustawić tak, żeby mierząc na biały śnieg ustawił ekspozycję tak, żeby śnieg był biały, a nie "średnioszary". Mniejsza o numerki, po dwóch próbach każdy załapie w którą stronę trzeba pokręcić tym kółkiem ;-)
    A co jesli trzeba na szybko pstryknac na sniegu? Nie ma czasu na kombinacje i trzeba szybko ustawic korekte... Nie ma "poprobuj sobie" :P .
    Ale to "popróbuj sobie" to jest raz, na początku focenia. Potem już wiadomo

Zamieszczone przez Vitez
    Zasada jest prosta: duza ilosc jasnego sniegu w kadrze myli swiatlomierz i ten mysli ze jest jasno co powoduje niedoswietlenie. Dlatego trzeba dac korekte NA PLUS zeby przeswietlic ale w praktyce - doswietlic.
    No toż przecież to samo napisałem

Zamieszczone przez Vitez
    po zrzuceniu 6 1GB kart pełnych RAWów
    ... pstrykacz zawodowy .
    Przeciez ja się wcale z tym nie kryję i przy każdej okazji to powtarzam :-)
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
      Przy okazji wkurza ograniczenie do +/-2 EV. Czasem przydałoby się więcej i już trzeba M lub celować koło słońca W moim starociu było +/-5EV... To się nazywa postęp...
      Ja tam jeszcze czuloscia koryguje .

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Zamieszczone przez Vitez
        Przy okazji wkurza ograniczenie do +/-2 EV. Czasem przydałoby się więcej i już trzeba M lub celować koło słońca W moim starociu było +/-5EV... To się nazywa postęp...
        Ja tam jeszcze czuloscia koryguje .
        Nic nie rozumiem. Korekta ekspozycji czułością? To chyba w analogu tylko
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Teoretyczne gdybanie (ktorego nie lubie :P ) - startuje z pomiarem od iso400, na sniegu. Chce skorygowac na +3 bo snieg wypelnia powiedzmy 2/3 kadru reszta to jasne niebo... , +2 EV w aparacie daje oraz ISO z 400 na 800 da mi dodatkowa dzialke.
          Choc tak naprawde... po dluzszym zastanowieniu sie... to raczej bym zapamietal parametry pomiaru i przelaczyl sie na M niz kombinowal z czuloscia i ograniczeniem korekty tylko do +/- 2 EV .

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Zamieszczone przez Vitez
            Teoretyczne gdybanie (ktorego nie lubie :P ) - startuje z pomiarem od iso400, na sniegu. Chce skorygowac na +3 bo snieg wypelnia powiedzmy 2/3 kadru reszta to jasne niebo... , +2 EV w aparacie daje oraz ISO z 400 na 800 da mi dodatkowa dzialke.
            To dalej Tomka komentarz jest aktualny że to w analogu tylko... Bo jak przestawisz ISO to żadnej dodatkowej działki to Ci nie da z prostego powodu że matryca też będzie ISO800 a nie ISO400 (bo czemu miałaby by nie być ?) Film by został ISO400...

Poza tym podajesz jakieś korekcje a nie piszesz do jakiego pomiaru one są...
            Jeżeli do matrycy, to podawanie jakichkolwiek korekcji nie ma sensu...
            A +3 EV to nawet w przypadku pomiaru "punktowego" (takiego gdzie śnieg wypełni całe pole pomiarowe) na śnieg to o 1 EV za dużo...

Zamieszczone przez Vitez
            Choc tak naprawde... po dluzszym zastanowieniu sie... to raczej bym zapamietal parametry pomiaru i przelaczyl sie na M niz kombinowal z czuloscia i ograniczeniem korekty tylko do +/- 2 EV .
            Zastanawianie się zdecydowanie wychodzi Ci na dobre.
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez Krzychu
              A o jeszcze dluzszym zastanowieniu - i tak bym sie bawil w RAW i poznie PSul zdjecie tak by mi odpowiadalo ekspozycyjnie/kompozycyjnie 8)

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez Vitez
                A o jeszcze dluzszym zastanowieniu - i tak bym sie bawil w RAW i poznie PSul zdjecie tak by mi odpowiadalo ekspozycyjnie/kompozycyjnie 8)
                Może lepiej wysłać kogoś żeby obfotografował interesującą Cię okolice, a Ty później będziesz z tego robił "zdjęcia" w PS ? Może przesadzam, ale jakoś niebezpiecznie się od fotografowania oddalasz w tym zastanawianiu się....
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

A +3 EV to nawet w przypadku pomiaru "punktowego" (takiego gdzie śnieg wypełni całe pole pomiarowe) na śnieg to o 1 EV za dużo...
                  Reguły chyba mówią (np. książka Mroczka), że +2,3 do +2.5 jest ok. Sam to zaobserwowałem, czasem jednak brakowało choć pół kreski.
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Może lepiej wysłać kogoś żeby obfotografował interesującą Cię okolice, a Ty później będziesz z tego robił "zdjęcia" w PS ? Może przesadzam, ale jakoś niebezpiecznie się od fotografowania oddalasz w tym zastanawianiu się....
                    Przesadzasz. Ja bardzo malo PSa uzywam. Chodzilo mi tylko o dostosowanie ekspozycji, a z RAWa wiele mozna wyciagnac (szczegolnie gdy body nie ma spota ).

Komentarz

• Krzychu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 3611

Zamieszczone przez Vitez
                      Przesadzasz. Ja bardzo malo PSa uzywam. Chodzilo mi tylko o dostosowanie ekspozycji, a z RAWa wiele mozna wyciagnac (szczegolnie gdy body nie ma spota ).
                      Pewnie że przesadzam ale napisałeś że będziesz PS'ował kompozycyjnie a to już chyba z ekspozycją niewiele ma wspólnego... A spot na śniegu niepotrzebny jak naświetlasz na światła, wystarcza spokojnie ten psuedo-spot 10% kadru...
                      Pozdrowienia,
                      KZ
                      KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

A spot na śniegu niepotrzebny jak naświetlasz na światła, wystarcza spokojnie ten psuedo-spot 10% kadru...
                        Niestety nie zawsze. Gdy jest jakiś las czy inne grzyby to czasami nie można znaleść dość dużego jednorodnego kawałka dobrze oświetlonego miejsca.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

napisałeś że będziesz PS'ował kompozycyjnie a to już chyba z ekspozycją niewiele ma wspólnego...
                          Tylko i wylacznie cropowanie to u mnie PSucie kompozycyjne. Z ekspozycja ma niewiele wspolnego, tylko ot tak dodalem :P

A spot na śniegu niepotrzebny jak naświetlasz na światła, wystarcza spokojnie ten psuedo-spot 10% kadru...
                          Gdybanie - zalezy co masz w kadrze.
                          Ja wyznaje zasade "lepiej miec niz nie miec" albo dluzsza wersja "lepiej miec i nie potrzebowac niz nie miec i potrzebowac" - dlatego spot uznaje za potrzebny bo juz mialem spoo sytuacji gdy mi pomiar "centralnieobszarowy ok 10%" byl zbyt niedokladny .

Tylko czemu do cholery wg tej zasady tak rzadko biore ze soba lampe i/lub statyw a tak czesto potrzebuje? Ale to juz offtop...

Komentarz

• darpla
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 184

proponuje przejrzec FVD numer lutowy tam są ciekawe zdjecia wraz z opcjami footgrafowania wykone przez ratownika TOPR-fotografa.Polecam.

Co do fotografii na śniegu, to powyżej +1EV to stanowczo nie ma sensu, no chyba ze przy bardzo kiepskim oswietleniu, ale tez pewnie wyjdzie snieg zbyt jaskrawy
                            http://darcreation.w.interia.pl

EOS 300D, EFS 18-55mm, EF 75-300 mm

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Zamieszczone przez darpla
                              Co do fotografii na śniegu, to powyżej +1EV to stanowczo nie ma sensu, no chyba ze przy bardzo kiepskim oswietleniu, ale tez pewnie wyjdzie snieg zbyt jaskrawy
                              Czasem +2 jest zbyt mało Oczywiście mowa tu cały czas o pomiarze punktowym najjaśniejszego elementu. Polecam lekturę książki Mroczka "O Fotografowaniu" dział poświęcony pomiarowi metodą IRE.

Oczywiście oświetlenie kiepskie lub niekiepskie ma mały wpływ na metodę pomiaru...

Komentarz

• Yooreck
                                Coś już napisał
                                • 2005
                                • 67

Zamieszczone przez Vitez
                                napisałeś że będziesz PS'ował kompozycyjnie a to już chyba z ekspozycją niewiele ma wspólnego...
                                Tylko i wylacznie cropowanie to u mnie PSucie kompozycyjne. Z ekspozycja ma niewiele wspolnego, tylko ot tak dodalem :P...
                                Vitez.. to dlaczego w innym temacie napisałeś, ze (przyfiltrach połówkowych): zrobisz kilka ujęc z rózną ekspozycją i skleisz w PS-ie ??

Komentarz

Pracuję...