X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek23
    Początki nałogu
    • 2004
    • 372

Polaryzacyjny na "stałe"?

Witam, bardzo pasuje mi zostawic filtr polaryzacyjny na jednym obiektywie na stale, to standardowy zoom. Jakim zdjeciom szkodzi filtr polaryzacyjny , pomijajac swiatlo?
    Pozdrawiam.
    [email protected]
    https://www.facebook.com/Jacek23333
  • Saurus
    Początki nałogu
    • 2006
    • 269

Każdy filtr, nawet z dobrymi powłokami to jednak ryzyko odblasków i "duszków" na zdjęciach, z kolei osłona przeciwsłoneczna utrudnia kręcenie polarem. A przyciemnienie jest dość konkretne.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• Robson01
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1574

A jaki jest sens noszenia na stałe założonego polara? Bo ja prawdę powiedziawszy takiego nie widzę.
      Canon
      Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• korona-pl
        Początki nałogu
        • 2007
        • 277

Jest sens noszenia polara na stałe, jeżeli wykorzystujesz go do większości zdjęć (krajobrazy, samochody, itp.)
        Wady:
        - "ciemność widzę..."
        - zdjęcia, gdzie odbicie jest efektem pożądanym (przykład z google: http://z.about.com/d/goamsterdam/1/0...reflection.jpg). Oczywiście można po prostu kręcić polarem...
        - za Saurusem: odblaski, itp.
        Ostatnio edytowany przez korona-pl; 12395.
        pozdrawiam
        Jacek

nie karmię troli...

Komentarz

• Robson01
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1574

Zamieszczone przez korona-pl
          Jest sens noszenia polara na stałe, jeżeli wykorzystujesz go do większości zdjęć (krajobrazy, samochody, itp.)
          I najlepij tylko w dobrym świetle, bo inaczej to d..a, trzeba go zdejmować.
          Canon
          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Nol
            Bywalec
            • 2006
            • 116

Zamieszczone przez Jacek23
            Jakim zdjeciom szkodzi filtr polaryzacyjny , pomijajac swiatlo?
            Pozdrawiam.
            Spojrzałem na Twoje portfolio i doszedłem do wniosku, że z zamontowanym polarem na stałe tego typu zdjęć nie zrobisz, chyba ze na wysokim ISO...
            Pozdrawiam

Komentarz

• Jacek23
              Początki nałogu
              • 2004
              • 372

Zamieszczone przez Nol
              Spojrzałem na Twoje portfolio i doszedłem do wniosku, że z zamontowanym polarem na stałe tego typu zdjęć nie zrobisz, chyba ze na wysokim ISO...
              I nie mam zamiaru takich fot robic obiektywem z polarem, tylko krajobrazy lub jakies wycinki terenu, ew. ludzie . Ale nie macro i zdjecia typu jak na folio.
              [email protected]

Komentarz

• Nol
                Bywalec
                • 2006
                • 116

Mnie polar czasem męczy - głównie w sytuacjach, kiedy muszę go szybko zdjąć/założyć/ustawić (osłona przeciwsłoneczna ;/). Obecnie studiuję za granicą i różnorodność fotek czasem daje w kość - wiadomo, raz znajomi, raz architektura, krajobrazy lub zwierzęta. Przy krajobrazach jest o tyle dobrze, że nic Ci się nie rusza, ale w pozostałych sytuacjach polar odpada. Jeśli tylko takie foty chcesz robić, to nie widzę przeszkód.
                Pozdrawiam

Komentarz

• Jacek23
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 372

Zamieszczone przez Nol
                  Mnie polar czasem męczy - głównie w sytuacjach, kiedy muszę go szybko zdjąć/założyć/ustawić (osłona przeciwsłoneczna ;/). Obecnie studiuję za granicą i różnorodność fotek czasem daje w kość - wiadomo, raz znajomi, raz architektura, krajobrazy lub zwierzęta. Przy krajobrazach jest o tyle dobrze, że nic Ci się nie rusza, ale w pozostałych sytuacjach polar odpada. Jeśli tylko takie foty chcesz robić, to nie widzę przeszkód.
                  Pewnie wywolam burze, polar jest do EF 24-105L
                  [email protected]

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Na kilku obiektywach mam zazwyczaj zakręcony polar ale zawsze, prędzej czy później go odkręcam bo, mimo tego że używam obecnie 40D, w którym bez obawy o nadmierne szumy można ustawić sobie ISO 800 czy 1000, najzwyczajniej brakuje mi światła :-)
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• chuckyy
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 482

U mnie też ciężko byłoby zostawiać polar non stop na obiektywie.
                      W zasadzie polar ma sens kiedy świeci piekne słońce albo kiedy eliminujesz odblaski, w każdym innym przypadku pogarsza jakość i bierze sporo światła.
                      | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

Pracuję...