X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzanka
    Bywalec
    • 2007
    • 244

Zamieszczone przez minek
    Wypytaj tego, co drukuje. Męcz i marudź - on umie używać tej maszyny i wie jak najlepiej wychodzi.
    problem w tym ze goscia nie trawie i chce jak najwiecej bez jego wiedzy zaradzic. Koles jest zaspany.

Komentarz

• zby
      Bywalec
      • 2006
      • 102

i co? jak CI anonmowi koledzy z CB powiedza go for it to uzyjesz deesa a jak nie to pozyczysz duzego hassela?
      zdecydowanie wiecej zalezy od Twoich skili w postprocesingu, niz od tego jakiej matrycy uzyjesz. A skoro zadajesz takie pytania...to moze na poczatek powinienes sie zmierzyc z nieco mniejszymi wyzwaniami ??
      pozdrawiam,
      zby

Komentarz

• raster
        Coś już napisał
        • 2005
        • 97

Zamieszczone przez grzanka
        problem w tym ze goscia nie trawie i chce jak najwiecej bez jego wiedzy zaradzic. Koles jest zaspany.

Chyba sobie jaja robisz...

przecież on ci musi podać specyfikację, żebyś wiedział jak plik przygotować.

ustawienia DPI raczej nie mają znaczenia. Znaczenie ma rozmiar w pikselach, a ten determinowany jest przez specyfikację.

No a najpierw proof wycinkowy proponuję zrobić (najpierw czyli po przygotowaniu pliku, przed drukiem właściwym).
        Puszki i słoiki

Komentarz

• grzanka
          Bywalec
          • 2007
          • 244

Zamieszczone przez raster
          Chyba sobie jaja robisz...

przecież on ci musi podać specyfikację, żebyś wiedział jak plik przygotować.

ustawienia DPI raczej nie mają znaczenia. Znaczenie ma rozmiar w pikselach, a ten determinowany jest przez specyfikację.

No a najpierw proof wycinkowy proponuję zrobić (najpierw czyli po przygotowaniu pliku, przed drukiem właściwym).
          wiadomo. Proba bedzie, nawet w wielkosciach oryginalnych.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez zby
          i co? jak CI anonmowi koledzy z CB powiedza go for it to uzyjesz deesa a jak nie to pozyczysz duzego hassela?
          zdecydowanie wiecej zalezy od Twoich skili w postprocesingu, niz od tego jakiej matrycy uzyjesz. A skoro zadajesz takie pytania...to moze na poczatek powinienes sie zmierzyc z nieco mniejszymi wyzwaniami ??
          Ciebie przepraszam ze zapytalem. Oczywiscie nie 3ba bylo pomagac, odpisywac.
          Ostatnio edytowany przez grzanka; 10304. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• raster
            Coś już napisał
            • 2005
            • 97

wiadomo. Proba bedzie, nawet w wielkosciach oryginalnych.
            No właśnie to miałem na myśli
            proof wycinkowy 1:1

tylko nie dopisałem 1:1
            Puszki i słoiki

Komentarz

• szymerski
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 15

grzanka - czy jest jeszcze w Darmstadt ten sklep foto w uliczce wiodącej do Długiego Ludwika? Kupiłem tam baaaardzo dawno temu swoją pierwszą lustrzankę EOS 100. Czasami bywam w Darmstadt.
              Co do rozmiarów zdjęć - to robiłem niedawno panoramy, które były drukowane do długości ok. 4 m i wszystko było OK. Aparat - 30D.
              pzdr

Komentarz

• grzanka
                Bywalec
                • 2007
                • 244

Zamieszczone przez szymerski
                grzanka - czy jest jeszcze w Darmstadt ten sklep foto w uliczce wiodącej do Długiego Ludwika? Kupiłem tam baaaardzo dawno temu swoją pierwszą lustrzankę EOS 100. Czasami bywam w Darmstadt.
                Co do rozmiarów zdjęć - to robiłem niedawno panoramy, które były drukowane do długości ok. 4 m i wszystko było OK. Aparat - 30D.
                pzdr
                no baaa, Fotogena zyje. To od nich bede mial Marka na te zdjecia. Mozliwe ze III ale to sie wyjasni w tym tygodniu. Wielkie dzieki za rady i opinie.

Komentarz

• Calliactis
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 353

A może rasterbator: http://homokaasu.org/rasterbator/ ?
                  Efekty które można uzyskać są wyśmienite!

Największa fotka jaką do tej pory zrobiłem to 220 x 550cm z 8MPixeli z 30D...
                  5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
                  rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Komentarz

• grzanka
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 244

Zamieszczone przez Calliactis
                    Największa fotka jaką do tej pory zrobiłem to 220 x 550cm z 8MPixeli z 30D...
                    hmm no to juz w pelni rozwiewa moje watpliwosci.

jedno pytanie jeszcze.

lepiej do Marka II DS podpiac do czegos takiego sigme 50 macro czy canona 16-35 L II ??

z gory dzieki za odpowiedz

Komentarz

• Calliactis
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 353

hmm no to juz w pelni rozwiewa moje watpliwosci.

jedno pytanie jeszcze.

lepiej do Marka II DS podpiac do czegos takiego sigme 50 macro czy canona 16-35 L II ??

z gory dzieki za odpowiedz
                      Do 1DS mkII to ja bym podpiął 16-35L / względnie 50mm f1.2L / względnie 85mm f1.2L / względnie jakieś canonowskie macro... ale Sigmę?
                      5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
                      rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Komentarz

• grzanka
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 244

mnie bylo powiedziane ze macro da mi ten plus ze wykozystam w pelni sensor. Bo jesli wezme przykladowo 16-35 to bede mial takie same mydlo. I nie bedzie roznicy na takim formacie czy uzyje go z 400D czy z Markiem. Obiektyw makro da mi wiecej szczegolow i informacji. I przez to nie bedzie strat jakosci mimo takich wymiarow wydruku. Zawsze mozna obnizyc jakosc, zamydlic lub ziarno wprowadzic. Ale odwrotnie raczej ciezko.

Komentarz

• DGV
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 26

a ja z wlasnego doswiadczenia powiem ze wyjdzie bez problemow - choc do drukarza bij bezposrednio - popros ladnie o probki i jazda.. zalezy od kalibracji plotera (moj naprzyklad "czerwony" priorytet ma - zdejmuje zwyczajowo magenty i jazda) - generalnie takie odbitki oglada sie z dalszej odleglosci zatem druk w jakosci 720dpi spokojnie wystarczy. Jesli by cos krzaczylo to JW - ziarno delikatne i bedzie git. Jak trafisz na ploter drukojacy "fala" to problem paskowania znika - bedzie malina
                          len patentowany :wink:
                          EoS40D + 24-105L IS +50 1,8 + zapał

Komentarz

• grzanka
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 244

Zamieszczone przez DGV
                            a ja z wlasnego doswiadczenia powiem ze wyjdzie bez problemow - choc do drukarza bij bezposrednio - popros ladnie o probki i jazda.. zalezy od kalibracji plotera (moj naprzyklad "czerwony" priorytet ma - zdejmuje zwyczajowo magenty i jazda) - generalnie takie odbitki oglada sie z dalszej odleglosci zatem druk w jakosci 720dpi spokojnie wystarczy. Jesli by cos krzaczylo to JW - ziarno delikatne i bedzie git. Jak trafisz na ploter drukojacy "fala" to problem paskowania znika - bedzie malina

chyba 72 dpi ??

ploter "fala" ??

jesli chodzi o ploter raczej nie bedzie problemu - EPSON 9800

Komentarz

• speed555
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 200

ploter "fala" ??
                              Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

Pracuję...