X
-
-
i co? jak CI anonmowi koledzy z CB powiedza go for it to uzyjesz deesa a jak nie to pozyczysz duzego hassela?
zdecydowanie wiecej zalezy od Twoich skili w postprocesingu, niz od tego jakiej matrycy uzyjesz. A skoro zadajesz takie pytania...to moze na poczatek powinienes sie zmierzyc z nieco mniejszymi wyzwaniami ??
pozdrawiam,
zbyKomentarz
-
Chyba sobie jaja robisz...
przecież on ci musi podać specyfikację, żebyś wiedział jak plik przygotować.
ustawienia DPI raczej nie mają znaczenia. Znaczenie ma rozmiar w pikselach, a ten determinowany jest przez specyfikację.
No a najpierw proof wycinkowy proponuję zrobić (najpierw czyli po przygotowaniu pliku, przed drukiem właściwym).Puszki i słoiki
Komentarz
-
wiadomo. Proba bedzie, nawet w wielkosciach oryginalnych.Chyba sobie jaja robisz...
przecież on ci musi podać specyfikację, żebyś wiedział jak plik przygotować.
ustawienia DPI raczej nie mają znaczenia. Znaczenie ma rozmiar w pikselach, a ten determinowany jest przez specyfikację.
No a najpierw proof wycinkowy proponuję zrobić (najpierw czyli po przygotowaniu pliku, przed drukiem właściwym).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ciebie przepraszam ze zapytalem. Oczywiscie nie 3ba bylo pomagac, odpisywac.i co? jak CI anonmowi koledzy z CB powiedza go for it to uzyjesz deesa a jak nie to pozyczysz duzego hassela?
zdecydowanie wiecej zalezy od Twoich skili w postprocesingu, niz od tego jakiej matrycy uzyjesz. A skoro zadajesz takie pytania...to moze na poczatek powinienes sie zmierzyc z nieco mniejszymi wyzwaniami ??
Komentarz
-
Komentarz
-
grzanka - czy jest jeszcze w Darmstadt ten sklep foto w uliczce wiodącej do Długiego Ludwika? Kupiłem tam baaaardzo dawno temu swoją pierwszą lustrzankę EOS 100. Czasami bywam w Darmstadt.
Co do rozmiarów zdjęć - to robiłem niedawno panoramy, które były drukowane do długości ok. 4 m i wszystko było OK. Aparat - 30D.
pzdrKomentarz
-
no baaa, Fotogena zyje. To od nich bede mial Marka na te zdjecia. Mozliwe ze III ale to sie wyjasni w tym tygodniu. Wielkie dzieki za rady i opinie.grzanka - czy jest jeszcze w Darmstadt ten sklep foto w uliczce wiodącej do Długiego Ludwika? Kupiłem tam baaaardzo dawno temu swoją pierwszą lustrzankę EOS 100. Czasami bywam w Darmstadt.
Co do rozmiarów zdjęć - to robiłem niedawno panoramy, które były drukowane do długości ok. 4 m i wszystko było OK. Aparat - 30D.
pzdrKomentarz
-
A może rasterbator: http://homokaasu.org/rasterbator/ ?
Efekty które można uzyskać są wyśmienite!
Największa fotka jaką do tej pory zrobiłem to 220 x 550cm z 8MPixeli z 30D...5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...Komentarz
-
Komentarz
-
Do 1DS mkII to ja bym podpiął 16-35L / względnie 50mm f1.2L / względnie 85mm f1.2L / względnie jakieś canonowskie macro... ale Sigmę?
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...Komentarz
-
mnie bylo powiedziane ze macro da mi ten plus ze wykozystam w pelni sensor. Bo jesli wezme przykladowo 16-35 to bede mial takie same mydlo. I nie bedzie roznicy na takim formacie czy uzyje go z 400D czy z Markiem. Obiektyw makro da mi wiecej szczegolow i informacji. I przez to nie bedzie strat jakosci mimo takich wymiarow wydruku. Zawsze mozna obnizyc jakosc, zamydlic lub ziarno wprowadzic. Ale odwrotnie raczej ciezko.Komentarz
-
a ja z wlasnego doswiadczenia powiem ze wyjdzie bez problemow - choc do drukarza bij bezposrednio - popros ladnie o probki i jazda.. zalezy od kalibracji plotera (moj naprzyklad "czerwony" priorytet ma - zdejmuje zwyczajowo magenty i jazda) - generalnie takie odbitki oglada sie z dalszej odleglosci zatem druk w jakosci 720dpi spokojnie wystarczy. Jesli by cos krzaczylo to JW - ziarno delikatne i bedzie git. Jak trafisz na ploter drukojacy "fala" to problem paskowania znika - bedzie malina
len patentowany :wink:
EoS40D + 24-105L IS +50 1,8 + zapałKomentarz
-
a ja z wlasnego doswiadczenia powiem ze wyjdzie bez problemow - choc do drukarza bij bezposrednio - popros ladnie o probki i jazda.. zalezy od kalibracji plotera (moj naprzyklad "czerwony" priorytet ma - zdejmuje zwyczajowo magenty i jazda) - generalnie takie odbitki oglada sie z dalszej odleglosci zatem druk w jakosci 720dpi spokojnie wystarczy. Jesli by cos krzaczylo to JW - ziarno delikatne i bedzie git. Jak trafisz na ploter drukojacy "fala" to problem paskowania znika - bedzie malina
chyba 72 dpi ??
ploter "fala" ??
jesli chodzi o ploter raczej nie bedzie problemu - EPSON 9800Komentarz
-
Pkt 8 regulaminu forum
Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...Komentarz
Komentarz