X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

Zamieszczone przez allgsm.pl
    Witam.

Niedawno zaczolem swoja przygode z fotografia, wczoraj wybralem sie pstryknac kilka fotek w nocy. Jedna rzecz mnie zastanawia ,ziarno na niebie, czy ja cos zle robie ? Czy poprostu przy nocnych zdjeciach jest to nie do unikniecia i pozostaje photoshop ?

Pozdrawiam
    włącz redukcję szumów w aparacie (nie wiem czy w 300D to jest, ale powinno pomóc)

Pozdr.,
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• Kabu
      Początki nałogu
      • 2007
      • 370

Witam wszystkich, nie jestem może ekspertem w dziedzinie popełniania nocnych fotografii ale może przedstawię swoje doświadczenie.

1. Zazwyczaj przy zdjęciach nocnych nie doświetlam o jakieś 2 działki czli na -2/3 aby niebo było ciemne a nie takie dziwne ze względu na długie czasy naświetlania.
      2. Pomiar światła ustawiam na "punktowy".
      3. Mierzę światło w miejscach na których mi zależy aby były poprawnie naświetlone czyli anie nie za jasne ani nie za ciemne.
      4. Ostrość ustawiam tak aby obiekt, który był ostry (najlepiej gdy jest potwierdzony przez punkt AF) i daję przesłonę od f8 w górę, daje mi to gwarancję że gdyby ostrość nie była jednak ustawiona na właściwym obiekcie to zapewne będzie znajdował się w zadanej głębi ostrości przez co będzie ostry.
      5. ISO oczywiście najmniejsze jakie daje nam aparat
      6. Zdjęcie oczywiście RAW

Przykład:

Pozdrawiam
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Nie wiem jak zrobić aby obrazek od razu się wyświetlał
      Ostatnio edytowany przez Kabu; 9272. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• caveman
        Bywalec
        • 2007
        • 239

kabu, ładne zdjecie, ale z tym od f8 w gore to nie jest tak do konca. najlepiej jest zobaczyc specyfikacje lub test (np. na optyczne.pl) swojego obiektywu i ustawiać przesłone na wartości, dla ktorych zdjecie ma najlepsza rozdzielczosc. jest to bardzo wazne przy zdjeciach nocnych, gdzie na wejsciu brak swiatla zmniejsza ilosc szczegolow. Poza tym ISO jak najmniejsze, ogniskowe raczej szerokokątne. Jeśli chodzi o balans bieli to najlepiej jest dmuchać na zimne i ustawić auto WB i robić w RAWach - pozniej przy obróbce sie wykoryguje. O statywie chyba nie musze wspominac powodzenia nocą!!!

Komentarz

• Kabu
          Początki nałogu
          • 2007
          • 370

Zamieszczone przez caveman
          kabu, ładne zdjecie, ale z tym od f8 w gore to nie jest tak do konca. najlepiej jest zobaczyc specyfikacje lub test (np. na optyczne.pl) swojego obiektywu i ustawiać przesłone na wartości, dla ktorych zdjecie ma najlepsza rozdzielczosc. jest to bardzo wazne przy zdjeciach nocnych, gdzie na wejsciu brak swiatla zmniejsza ilosc szczegolow. Poza tym ISO jak najmniejsze, ogniskowe raczej szerokokątne. Jeśli chodzi o balans bieli to najlepiej jest dmuchać na zimne i ustawić auto WB i robić w RAWach - pozniej przy obróbce sie wykoryguje. O statywie chyba nie musze wspominac powodzenia nocą!!!
          Zgadza się caveman najlepiej jest sprawdzić specyfikację swojego obiektywu aby wiedzieć jakie f ustawić. Ja się szczerze przyznam że nigdy tego nie robiłem i to błąd, zazwyczaj sugerowałem się dużą głębią no i abym się zmieścił w czasie do 30s naświetlania bo nie posiadam ani wężyka spustowego ani pilota. To zdjęcie wykonywane było jeszcze jak miałem Nikona D70s z obiektywem kitowym 18-70mm który słynął z tego że jak na kita to był rewelacyjnie ostry.
          Dzięki za słowa uznania ;-).

Pozdrawiam

Komentarz

• caveman
            Bywalec
            • 2007
            • 239

aha, jeszcze jadna porada: robiąc zdjęcia nocą (oczywiście na statywnie) należy ustawić aparat w tryb samowyzwalacza (o ile ktos nie posiada wezyka spustowego). Dzięki temu eliminuje się przypadkowe poruszenie wynikające z naciśnięcia spustu migawki.

Komentarz

• enter
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1201

ostrość nie na nieskończoność tylko na hiperfokalną - daje to największą głębie ostrości

a z reguły fotki robie ze statywu + wężyk spustowy bez podniesienia lustra nawet na długich czasach

tu zabawa WB

30 sek
              przysł 11
              ISO 100

tu ostrość na tablicę z nazwą ulicy

tutaj ostrość na pomnik i zabawa WB żeby osiągnąć zamierzony efekt

ustawiania zależą głównie od efektu który chcesz uzyskać jako efekt końcowy
              wieczorem mam zawsze ze sobą RAWy wężyk i statyw, przydaje się też szmatka bawełniana bo lepiej wchłania rosę ze szkieł niż syntetyk

Komentarz

• mjagiellicz
                Coś już napisał
                • 2007
                • 95

mam pytanie odnośnie nocnych zdjęć. Ostatnio robiłem zdjęcia koledze i jego Audi, udaliśmy się na rondo w nocy gdzie jedyne światło to było światła samochodu. Chciałem zrobić rozmazane światła i zamrozić auto błyskając lampą. Ustawiłem czas mniejwięcej 5 sekund + lampa i w momentach gdy celowałem aparat prawdopodobnie nie mógł złapać ostrości ( robiłem na autofocusie ) i poprostu migawka nie dochodziła do końca = nie robiło zdjęcia. Chodzi o 20d.
                W czym problem może coś ja źle zrobiłem bo dopiero się uczę lustrzanki.
                Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
                Canon oczywiście :wink:
                Moje zdjęcia na CB -> http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28537
                Galeria na deviantART - http://mjagiellicz.deviantart.com/

Komentarz

• Gniewkos
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 44

na AF aparat miał pewnie za ciemno dlatego nie łapał ostrości. Możesz spróbować zrobić tak: przestaw na MF, ustaw aparat na statywie, niech kumpel stanie autem w miejscu, w którym będzie nim później jechał ustaw ręcznie ostrość następnie kumpel może jechać autem a ty robisz fotkę. Ja bym tak to widział, ale mogę się mylić bo nie wiem jak ma sie do tego błysk lampy.
                  40D+300D + 18-55 IS + 70-200 mm f/4 L + inne graty

Komentarz

• mjagiellicz
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 95

ok dzięki, będe próbował ;-)

Komentarz

• allgsm
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 311

Pierwsze kroki z lustrzanka, taka mala sesja w nocy. Prosze o opiniei uwagi.
                      http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Komentarz

• paczka
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 51

jak dla mnie
                        1) bardzo dobre
                        2) kadr super. ale dużo lepiej by wyszło, gdyby niebo byłoby ciemne, ale nie całkiem czarne
                        3) najgorsze, dużo za dużo nieba - jak w 2 - czarnego

Komentarz

• caveman
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 239

Jeśli chodzi o jakość to zdecydowanie katedra najlepiej Ci wyszła. Z kolei jeśli chodzi o klimacik i tematyke to podoba mi się drugie, ale niestety mocne światlo pochodzące z latarni dużo tu zepsuło. W panoramie staraj się zachować proporcje 1:2 linii horyzontu, a nie 1:1 (czyli 33% do 66% a nie 50% do 50%) - przynajmniej w moim odczuciu A poza tym w 3 zdjęciu jakiej użyłeś przesłony? Bo coś wydaje mi się że dużej, po to zeby mieć dlugi czas naświetlania, a wnioskuje z lini pochodzącej od światel samochodów - dlugie jak slady hamowania na autostradzie . Zobacz sobie testy rozdzielczości twojego obiektywu, a przekonasz sie, że dla przeslony wiekszej od okolo 11 lub 16 rozdzielczosc zdjec drastycznie maleje. Pozdrawiam
                          WROCŁAW OD ZAWSZE PODDAJE SIĘ OSTATNI)
                          Ostatnio edytowany przez caveman; 13367.

Komentarz

• canli
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 141

a taka forma zdjec nocnych Wam sie podoba ?

to tez zdjecie robione w nocy.

pozdr.
                            Ostatnio edytowany przez canli; 12128.

Komentarz

• mjagiellicz
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 95

mi się podoba ;-) uwielbiam klimaty takich powoli rozkładających się budynków.

Komentarz

• RNz
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 708

[mjagielicz] No tak, ale czy w dzień tego klimatu nie dało się uchwycić?
                                [canli], gdybyś nie napisał, pewnie bym się nie domyślił, że to zdjęcie nocne...

Nie bardzo widzę sens robienia zdjęcia w nocy, po to by wyglądało na zrobione w dzień i, bym, dodatkowo, musiał wszystkim tłumaczyć, ze zostało zrobione nocą.

Komentarz

Pracuję...