Oczywiście nie każdy mając opłacony długi pobyt w jakimś ciekawym kraju afrykańskim i mase dobrego sprzętu zrobi zdjęcia na poziomie NG. Moja wypowiedz dotyczy fotografów mających dobry warsztat (a takich wielu) , wizje i dużo chęci. Przewaga tych z NG to możliwość bycia tam i pstrykania do woli. Sam czesto kupuje to czasopismo i zachwycam sie zdjęciami ale ostrożnie podchodzę do słowa "mistrz". Czy mistrzowskie zdjęcia (wiele takich w NG) czynią autora mistrzem? Czy jeśli Tobie wyjdzie w życiu kilka "mistrzowskich" zdjec to będziesz mistrzem? To oczywiście moje subiektywne zdanie i zgadzać sie z nim nikt nie musi.
X
-
-
Panowie i Panie z NG to klasyka foto. A dlaczego pracują w NG to z wypowiedzi jedengo z foto NG: "każdy z Nas, wysłany na każdy temat w dowolnym miejscu świata przywiezie kompletny reportaż, najlepsze zdjęcia jakie można zrobić" Niepowtarzalne, jednym słowem inne od standardowych mydlanych widoczków. I nie ma tłumaczeń, że pogoda była do ****, że balans się zje...ał, że było gorąco, baterie siadły ... zdjęcia muszą BYĆ!!
Pytanie do WAS: czy ktoś z Was czuje się na siłach by pojechać np. do takiej Ugandy i przywieźć kilka tysięcy zdjęć pierwszej klasy. Reportaż doskonały pod każdym względem ?? Idealne portrety, akcja, światło, kadr, dynamika... ?? Myślę, że nie
Tak jak w każdym zawodzie - nie oszukujmy się, każdy z Nas robi to co umie i w czym jest dobry. Prywatnie nie wyobrażam sobie siebie w pracy jako foto NG. Zostawiam to najlepszym zawodowcom, niech oni się męczą
D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)Komentarz
-
Komentarz
-
współpracowałem z agencjami prasowymi i mimo, że to inny kawałek chleba, to jednak praca foto jest za bardzo stresująca, za dużo wymagają, zawsze fotoedytor niezadowolony, zawsze coś, ciężki sprzęt jak cholera plecki siadają, zawsze za mało czasu by się podrapać w tyłek. zawsze na telefonie i co najgorsze brak stałych źródeł dochodu. mam nadzieję że to ostatnie jest lepsze w NG
D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)Komentarz
-
jakby mi ktoś opłacił*wyjazd na drugi koniec świata, żebym zrobił reportaż - nie zastanawiałbym się*ani chwili :PPkt 8 regulaminu forumKomentarz
-
moze przypomne skromny przyklad z naszego podwórka - zdjecie Religi po operacji. Fotograf, pamietam, siedzial w tej klinice i czekal na TO zdjęcie 20 godzin.________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel KantKomentarz
-
ale po drodze zrobił wiele innych. Przecież, każdy z nas jak robi zdjęcia z jakiegoś tematu, nie ma wszystkich mistrzowskich, trafi się*jedno bardzo dobre i kilka dobrych...Pkt 8 regulaminu forumKomentarz
-
Z moich doświadczeń wynika taka refleksja: byłem w Toskanii, miałem czas (2 tygodnie), przygotowałem się dobrze; przywiozłem ok 1000 zdjęć (tylko tyle bo to były slajdy), materiał Fuji Velvia, kazde zdjęcie ze statywu, światło w porządku, niebo często ciekawe. Zdjęcia wyszły piękne ale nie mistrzowskie. Pełno niedoróbek w kadrowaniu, tematy nie wyczerpane do końca. Trzeba jechać jeszcze raz z laptopem i każdego wieczoru oceniać co trzeba poprawić, gdzie są motywy nie wykorzystane do końca. Natomiast grzechu zmarnowania niepowtarzalnego oświetlenia nie da się wymazać. Mistrzowie nie marnują światła. Amatorzy często.https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Pewnie noszą też dobre światło ze sobą - na plecach pomocnika
Pozdrawiam
NevermindPower of lensesKomentarz
-
A czy któryś z nich przywozi ze sobą kilka tysięcy zdjęć pierwszej klasy? Chyba w Twoim wyobrażeniu. Zobaczyłeś jedno w gazecie i myślisz że kilka tysięcy przywiezionych było tak dobre?Komentarz
-
Do amroz, zdradź jaką ogniskową robisz zdjęcia do swoich panoram i czy używasz jakichś filtrów(polarek, szara połówka).Komentarz
-
niezupelnie - mniej wiecej polowa materialu nadaje sie do publikacji, sa tez fotograficy, ktorych prawie wszystko jest dobre - jesli wierzyc edytorom NG
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel KantKomentarz
-
Komentarz
-
Nie wiem jak to się stało, ale wczoraj mi to zdjęcie wpadło w oko i muszę przyznać, że jest wybitne w swoim przekazie
.
Wyczytałem gdzieś kiedyś, że fotografowie z NG przywożą z jednego reportażu około 20tys. fotografii. Nie do końca jest tak, że są to jakieś wszystkie wykwintne zdjęcia. Ktoś kiedyś z NG stwierdził, że dobrze jest jak na rolke filmu trafi się jedno-dwa, naprawdę bardzo dobre ujęcie.
Ich praca nie należy do prostych a sam M.Nichols z NG (fotograf dzikiej przyrody) stwierdził, że Oni są maniakami i jeśli ktoś chce fotografować tylko dlatego że lubi podróżować to niech sobie lepiej da spokójBlog rowerowo-wyprawowy :wink:Komentarz
-
Miałem okazje zobaczyć czysty materiał Klisze i zdjęcia zrzucone tylko na dysk - takie bez obróbki -kilku fotografików których zdjęcia podziwiałem w druku i na wystawach. jak zobaczyłem procent bdb i jak wyglądają po obróbce - przestałem mieć kompleksy - choć nadal ich podziwiam.
Oko to raz, a warsztat to dwa - praca. praca i praca to trzy - reszta to tylko siła zaparcia żeby zdjęcia ukazały się tam gdzie chcemy - trochę szczęścia, znajomości i pieniędzy nie zawadzi w karierze.Komentarz
Komentarz