X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gizzmo
    Początki nałogu
    • 2004
    • 266

slajdy velvia i sensia - po terminie jak naswietlac?

Mam slajdy przeterminowane ktore caly czas lezaly w lodowce. Jak je teraz naswietlac? Przepalac o 1/3 czy 2/3 EV?
    Slajdy to Velvia 50 (termin przydatnosci 2007.12) oraz Sensia 100 (termin przydatnosci 2007.07).
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
  • ebl21

Zamieszczone przez Gizzmo
    (...) Przepalac o 1/3 czy 2/3 EV?
    Slajdy to Velvia 50 (termin przydatnosci 2007.12) (...)
    Nie!!! Tylko nie przepalaj!!! ;-) Wręcz przeciwnie... Używałem właśnie takiej (przeterminowanej) Velvi 50 - w aparacie stale ISO przestawione z 50 na 64. Uważam, że ten (i nie tylko ten) slajd ma pełniejsze i "cudowniejsze" :wink: kolory gdy jest lekko niedoświetlony (oczywiście względem wartości obliczonej na podstawie pomiarów). Oczywiście zależy to też od treści, klimatu i sposobu, w jaki chcesz je przekazać.

Komentarz

• piszczal
      Początki nałogu
      • 2006
      • 459

nic nie zmieniaj, nie zmieniły własciwiści
      Inna sprawa co slajd Fuji lubi
      proponuję naprawdę ciekawe materiały Marka Madeja http://www.marekmadej.com/strona400.html
      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

Używam "starej" Velvii (RVP) z 8.2007 i praktycznie niczym się nie różni od świeżej.
        Tak jak mówi ebl21- też robię na 64ISO, choć może niekoniecznie dla barw, które sama w sobie ma bardzo przyjemne :-).

Komentarz

• Gizzmo
          Początki nałogu
          • 2004
          • 266

Zamieszczone przez ebl21
          Nie!!! Tylko nie przepalaj!!! ;-) Wręcz przeciwnie... Używałem właśnie takiej (przeterminowanej) Velvi 50 - w aparacie stale ISO przestawione z 50 na 64. Uważam, że ten (i nie tylko ten) slajd ma pełniejsze i "cudowniejsze" :wink: kolory gdy jest lekko niedoświetlony (oczywiście względem wartości obliczonej na podstawie pomiarów). Oczywiście zależy to też od treści, klimatu i sposobu, w jaki chcesz je przekazać.
          Ohh, moj blad. Chodzilo mi o niedoswietlanie.
          EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• siudym
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2254

Ale mi sie idealnie temat trafil. Mam nadziej, ze ktos solidnie doradzi.
            Mam slajd 120 provia 100. Termin skonczl sie 2001 rok i do tej pory NIE BYL przechowywany w chlodzie, ale w torbie ze sprzetem foto mojego znajomego fotografa (normalnie w domu, w cieple itd).

Teraz pytanie - ile ten film stracil ze 'swojego' ISO 100?
            Mam plan uzyc go w jakis "ahtystyczny" sposob z modelka i nie chce tego spraprac, a chce te niebiesko-fioletowe cienie

To byly dwie rolki, jedna juz byla ogolnie zrobiona przez kogos wczesniej, ale nie bardzo wiadomo jak dokladnie robione(jesli chodzi o parametry)... Efekt byl dosyc ciemny, mocne fiolety. Domyslam sie, ze raczej z tego 100 bedzie nizej? Ale tez grom wie czy bylo ok naswietlane..
            Ostatnio edytowany przez siudym; 7602.

Komentarz

• sweetek
              Bywalec
              • 2009
              • 166

używam provii 100 z 1999 roku - ale w kliszkach 4x5,
              naświetlam normalnie - wołam normalnie - nie ma problemów i przebarwień.
              Mój film był trzymany w lodówce... co do trzymania w cieple to miałem różnie doświadczenia, pewnie zależy w jakim cieple i jak przegrzewany...
              gg: 6096145

Komentarz

• tito86
                Bywalec
                • 2009
                • 116

siudym - powiedziałbym, że teraz ma ok 64 może 75 ISO
                http://michalwloch.blogspot.com/

Komentarz

Pracuję...