X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • podstawe

Fotografia czarno-biała

Cześć wszystkim,

W różnych miejscach i wątkach na forum przewijają się wzmianki o trudnościach pozornie łatwego przekształcania zdjęć kolorowych na czarno-białe. To tu, to tam mówi się o stosowaniu specjalnych dodatkowych filtrów do PS, o specjalnych ustawieniach temperatury barw dla fotografii cz-b. Ale czy jest to zebrane w jednym miejscu? Przeszukałem wątki i nic takiego nie znalazłem.

Jeśli coś takiego jest, proszę o linka. Jeśli nie, czy może ktoś dobrze znający temat mógłby napisać, jak prawidłowo robić zdjęcia z góry planowane jako czarno-białe? Na co zwrócić uwagę podczas fotografowania i obróbki, a także drukowania? Ostatnio przejrzałem trochę swoich zdjęć cz-b z czasów analogowych i wyglądają znacznie lepiej niż cyfrowe przekształcane prymitywnie z kolorowych przez wybranie opcji "Greyscale" w Lightroomie.

Pozdrawiam
  • drg
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 32

http://www.maniooo.pl/color2bw.php - nie konkretnie dla Photoshopa, ale zupełnie rozsądnie napisane i można wnioski powyciągać.

Komentarz

• gonzo44
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1304

Kiepsko szukałeś
      Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• chmuras
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 16

Mobilna gra strategiczna GPS. Zaznaczaj heksy na prawdziwej mapie, buduj budynki, oblężaj wrogów. Graj chodząc po mieście.

Komentarz

Pracuję...