X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pepelito1

Foty astronomiczne - astofotografia

Witam na początek chciałem się przedstawić jestem pepelito. Zapewne nikt mnie nie zna, ale żyje tylko na forach astronomicznych. Ponieważ zajmuje sie pewną forma fotografii. Moje wyniki chciałem przedstawić i tutaj. O tuż fotografuje nocne niebo. Fotografuje kamerką internetową i refraktorem zrobionym z lornetki, zrobionym
    w ciągu 3godzin. Tą forma fotografii zajmuje się od roku. Jest to najtrudniejsza forma foto. Ponieważ aby wykonać 1 fotografie np. mgławicy w Orionie - M42. Trzeba zrobić ok 40-60zdjęć każde o czasie otwarcie migawki powyżej minuty. Po wykonaniu takiej ilości, Trzeba dorobić kilka o krótszych czasach aby jądro mgławicy nie było przepalone. Trzeba tak dużo klatek aby po stackowaniu uśrednić szumy, a będą jak najmniejsze. Potem, trzeba zrobić darki które usuwają hot piksele z zdjęć. Robi sie je zatykając obiektyw teleskopu i robiąc fote o takich samych parametrach co fotografie danego obiektu. Potem wykonuje biasy to znaczy samym rejestratorem w
    moim przypadku kamerką robi fotę równomiernie oświetlonej powierzchni np. niebu o świcie o jak najkrótszych czasach. A na koniec na komputerze łączymy wszystkie zdjęcia w specjalnym programie i wychodzi jedno główne. Aby wykonać poprawna fotę trzeba spędzić po kilka godzin w nocy na polu.

Ale ja niestety nie mogę się rozwinąć bardziej z powodu braku lustrzanki cyfrowej 300D/350d. Nie jestem w stanie na nią nigdy uzbierać co jest dla mnie klęska. Kamerka internetowa ma ogromne szumy i małą rozdzielczość 640-480. Kurka tak bardzo chciałbym mieć lustrzankę, ??:aby robić o wiele lepsze foty niż robię. No ale cóż zapomnijmy o niej i przejdę do punktu kulminacyjnego tego wątku. Chciałem przedstawić kilka fotwykonach kamerka internetową i tym refraktorem (typ teleskopu -teleskop soczewkowy)

Pokaże fotę tego refraktora. Osłona jest zrobiona z puszki po farbie a obiektyw jest zainstalowany na izolacji. Muszę tak to robić ponieważ nie stać mnie na nic innego. A fotografia nocnych obiektów to moje najlepsze hobby rozwinięte na maxa z powodu braku środków.

A oto i on:

A tu fota pokazująca jak małą ma aberracje chromatyczną choć jest to obiektyw lornetkowy 50/180:

[IMG}http://images33.fotosik.pl/320/6eb76e8f8349f849med.jpg[/IMG]

A tu foty astronomiczne:

Pierwsza:

okolice Deneba w Łabędziu:

Druga M57 (mgławica planetarna w Lutni)

Trzecia okolice M29 (gromada otwarta w Łabędziu:

Albireo:

Jowisz (został wykonany teleskopem 150/1500)
    Jest prześwietlony ponieważ chciałem ukazać jego księżyce (te małe 4 kropki w jednej linii.)

PS: Sam nie wiedziałem do jakiego działu to dać.
    PS: Niektóre zdjęcia były robione po interpolacji.
  • poss
    Bywalec
    • 2006
    • 131

Zamieszczone przez pepelito1
    Może do... Nasze fotografie? Techniki robienia zdjęć? Hydepark? Bo z dSLR nie ma to nic wspólnego
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez pepelito1
      Ja też nie wiem... ale na pewno nie DSLR.
      przenosze do 'Hydeparku".
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

a ja zmieniłem do Techniki
        mamy tu już kilka wątków na podobny temat
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Gotman
          Coś już napisał
          • 2007
          • 54

Swoją drogą, miło byłoby, gdyby ktoś napisał jakiś tutorial dot. podłączania SLR/DSLR do teleskopu i w ogóle jakiś art o astrofotografii.

Przeszukałem to forum i znalazłem tylko to:

0 odpowiedzi i link nie działa.
          "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
          Mikołaj Kopernik

Komentarz

• zanussi
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1696

Jowisz z księżycami wymiata... może dlatego że tylko Joaiwsza kojarzę z naszego nieba ;-)
            Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• pepelito1

Dzięki za miłe słowa. Mimo ze nie mam Canona to postaram napisać tutorial, na ten temat. :wink:

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

A jak korygujesz ruch nieba w czasie naświetlania?
                30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Gotman
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 54

Montaż paralaktyczny?
                  Masz silniczki, czy ręcznie?
                  "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
                  Mikołaj Kopernik

Komentarz

• pepelito1

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    A jak korygujesz ruch nieba w czasie naświetlania?

Zamieszczone przez Gotman
                    Montaż paralaktyczny?
                    Masz silniczki, czy ręcznie?
                    Tak montaż paralaktyczny mam go z tej akcji:

PS: Do Gotman, napisałem w dziele DSLR tututial jak podłączyć Canona do teleskopu.

Komentarz

• Kubaman
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 4709

ale może odpowiedz na temat kolegom:
                      są silniczki czy ich nie ma etc.
                      Skoro zakładasz wątek, to chcemy informacji na temat i tutaj.

Sam rozważam zakup teleskopu, mam jeden stary ruski w piwnicy ale zniszczył mi się do niego statyw. Dobry teleskop to tyle co przyzwoita Lka, a więc nie przesadnie dużo jak na tak wielką ilość szła. Najbardziej podoba mi się rozmiar i powiększenie z teleskopu na montażu Dobsona, podobno da się do tego samodzielnie dorobić prowadzenie?
                      www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Kubaman
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4709

koledzy - proponuję wszystkie pytania OT na PM!!! Będę czyścił, bo zaczynam mieć brzydkie podejrzenia.
                        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• pepelito1

Tak są silniczki! W obu osiach co ułatwia prowadzenie!

Do Kubaman, teleskop na montażu dobsona jest najbardziej atrakcyjny cenowo/jakość/wielkość lustra. Do Dobsona nie da się dorobić napędów! Ale jest jeden myk-platforma paralaktyczna. :

http://www.lx-net.prv.pl na tej stronie można znaleźć- "Platforma paralaktyczna dla małego dobsona".

Najbardziej polecam teleskop do 1000zł jest Sky-watcher (synta) 8" Jest to tak jakby obiektyw w systemie reflektor z ogniskową 1200m i światłem f/6. Tylko takie cuś waży ponad 20kg ;/

UWAGA! Dla ludzi chcących robić foty takie jak np. mój kolega : http://www.astronomia.slupsk.pl/ Potrzeba przygotować ok 150 000zł Sam montaż to koszt ok 30 000zł kamera 20 000zł a reszta szkoda gadać!

PS: Kubaman, potrzebny ci ten stary teleskop? Może sprzedaż?
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 18565.

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

ciekawe te zdjęcia z podanego linka. Zawsze myślałem, ze żywość barw wynika z zastosowanych filtrów podbijających poszczególne pierwiastki?
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• McKane
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2015

Nie ma się czemu dziwić .... im bardziej specjalistyczna fotografia tym droższy sprzęt.

Też kiedyś zajmowałem się astrofoto z użyciem 300d bez filtra. Fajna zabawa ale wymaga dużo czasu, cierpliwości i czystego nieba o co w mieście trudno.

Teraz jak przeskoczyłem na 30d, 300d leży w szafie i czeka na lepsze czasy, które w natłoku obowiązków znając życie nie nadejdą.

Pozdrawiam
                              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

Pracuję...