X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawel-foto
    Początki nałogu
    • 2008
    • 342

Zamieszczone przez punky
    przewertuj watek
    przedmowca moj pisal ze mozna uzyskac normalne
    okolo 1/4000 tez uzyskiwal
    Aż się wierzyć nie chce. Fajnie by było.
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• punky
      Początki nałogu
      • 2008
      • 483

Zamieszczone przez pawel-foto
      sadze ze to fakt
      zagoogluj i poszukaj opisu Canona 20Da
      to byl fabryczny model canona do fotografii w IR
      na flickrze tez mozesz poszukac i poczytac exify

to jest mozliwe ;]
      R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• pawel-foto
        Początki nałogu
        • 2008
        • 342

20D też mam ale trochę mi go szkoda. Jak już ryzykować, że nie złożę to 300D.
        1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• Nemeth
          • 2008
          • 5

"Normalnych" czasów to się chyba aż tak nie da, ale chyba coś koło kilku sekund a nie kilkudziesięciu.
          (...)

Ech... Fotki to typowe pstryczki testowe - czy szkło daje hot spota czy nie

1.

2.

3.

EXIF'y w zdjęciach.

Przekonujące zdjęcia?
          Ostatnio edytowany przez Nemeth; 21788.
          If your pictures aren't good enough, you're not close enough - Robert Capa
          Nikon d200

Komentarz

• pawel-foto
            Początki nałogu
            • 2008
            • 342

YES, YES, YES.
            Idę szukać śrubokręta do rozkręcania 300-tki
            Dzięki za przekonanie co do słuszności decyzji!

Komentarz

• Tezet-gdynia
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1283

A ja mam pytanie, czy przerabiajac aparat na taki bez filtra na matrycy a pozniej zakladajac filtr na obiektyw bedzie dalej tak samo jak z filtrem na matrycy ? Czy jednak pozbawiamy sie mozliwosci robienia normalnych zdjec raz na zawsze ?
              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• punky
                Początki nałogu
                • 2008
                • 483

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                A ja mam pytanie, czy przerabiajac aparat na taki bez filtra na matrycy a pozniej zakladajac filtr na obiektyw bedzie dalej tak samo jak z filtrem na matrycy ? Czy jednak pozbawiamy sie mozliwosci robienia normalnych zdjec raz na zawsze ?
                jesli usuniesz filtr IR cut z matrycy i nie zastapisz go filtrem IR
                to bedziesz mogl robic zdjecia w podczerwieni ale z zalozonym filrem IR na obiektyw
                normalne fotki tez bedziesz mogl robic ale na obiektyw bedziesz musial zalozyc filtr IR cut - inaczej beda mialy zafarb

my rozmawiamy o wariancie zastapienia na matrycy filtra IR cut filtrem IR
                i wtedy rzecz jasna mozesz robic tylko IR bez zadnego filtra na obiektywie

zakrecilem ale mam nadzieje ze da sie cos z tego belkotu zrozumiec

Komentarz

• Tezet-gdynia
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1283

Czyli tak

IR CUT zdjety z matrycy i mozna robic zdjecia
                  - normalne z zalozonym IR CUT na obiektyw
                  - w podczerwieni z zalozonym IR na obiektyw

tak ?

- a co bedzie bez zadnego filtra na obiektywie ?
                  www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• punky
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 483

Czyli tak

IR CUT zdjety z matrycy i mozna robic zdjecia
                    - normalne z zalozonym IR CUT na obiektyw
                    - w podczerwieni z zalozonym IR na obiektyw

tak ?

- a co bedzie bez zadnego filtra na obiektywie ?

jest tak jak piszesz a
                    bez jakiegokolwiek w tym przypadku filtra na obiektywie zdjecia wyjda z bodajze dziwnym niebieskawym zafarbem

Komentarz

• Nemeth
                      • 2008
                      • 5

Przeróbka aparatu polega na zamianie filtra dolnoprzepustowego, który odcina dostęp do matrycy widmo światła podczerwonego na filtr IR odcinający dostęp do matrycy widmo światła widzialnego a przepuszczający bliską podczerwień.
                      Jest to przeróbka stała - ale odwracalna. Robienie zdjęć 'normalnych' jest możliwe po odwróceniu procesu i usunięcia filtra IR.
                      If your pictures aren't good enough, you're not close enough - Robert Capa
                      Nikon d200

Komentarz

• misio4u
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 19

Zamieszczone przez ann
                        Witam,mam na imię Anna. Posiadaczką canona 400d jestem od lutego br. Przez ten czas zdążyłam już poznać swojego canonka tyle o ile. Jest to moja pierwsza lustrzanka.
                        Mam do was pytanie : czy ktoś z was próbował kiedyś fotografować canonem w podczerwieni? Jeśli tak to jakie osiągneliście efekty ?
                        Rowniez mam 400D i Hoye R72. Czasy wychodza strasznie dlugie,
                        kolorystyke ciezko skorygowac ale nie jest tak zle jak niektorzy tu pisza.
                        Aparat bez modyfikacji...

Przykladowe zdjecia:
                        Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!

Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!

Dawid Gibek / GG 13902 / flickriver

Komentarz

• anchar

Z tego, co słyszałem trzeba spróbować przejrzeć przez aparat (z filtrem) na pracujący pilot do telewizora. One działają na podczerwień i w trakcie swojego działania powinno w nich pojawić się jasne światło.

Ja mam canona 450D, filtr IR. Czy to wyklucza mnie z zabawy ? Krótko mam filtr, więc nie zdołałem jeszcze go sprawdzić. Proszę o rady.

A te zdjęcia soczystej zieleni mamy robić z filtrem, czy bez ?

Komentarz

• aplam13

Zamieszczone przez anchar
                            Z tego, co słyszałem trzeba spróbować przejrzeć przez aparat (z filtrem) na pracujący pilot do telewizora. One działają na podczerwień i w trakcie swojego działania powinno w nich pojawić się jasne światło.

Ja mam canona 450D, filtr IR. Czy to wyklucza mnie z zabawy ? Krótko mam filtr, więc nie zdołałem jeszcze go sprawdzić. Proszę o rady.

A te zdjęcia soczystej zieleni mamy robić z filtrem, czy bez ?
                            Witam, masz może jakieś zdjęcia robione z użyciem tego filtru? Ewentualnie czy ktokolwiek ma 450D bez modyfikaci(nie zdejmował filtru dolnoprzepustowego z przed matrycy) i filtr IR, chciałbym zobaczyć jakieś sample a nie mogę nigdzie znaleźć, jeżeli można by było to jeszcze prosze o podanie parametrów zdjęć robionych z pomocą filtru IR. Pozdrawiam.

Komentarz

• d9z
                              • 2008
                              • 13

no to ładnie.. kupiłem podjarany zdjęciami jakie wychodzą spod techniki IR filtr i zacząłem potem czytać forum

powiedzcie jak się ma to do 450d, czy też jest problem? Jeśli tak, to wymienię go na coś innego u sprzedającego... i będzie po kłopocie

prosba o w miarę szybką odpowiedź

pozdrawiam
                              s

Komentarz

• Clutch
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 35

podłaczam sie do pytania.Też posiadam 450-tkę.Czy ktokolwiek robił już tym aparatem zdjecia IR?Poodbno promień z pilota 450 "widzi"...
                                facebook:
                                www.facebook.com/klaczkowski.fotografia
                                folio:
                                http://www.klaczkowski.com

Komentarz

Pracuję...