X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawel-foto
    Początki nałogu
    • 2008
    • 342

Zamieszczone przez adino
    hmmm pozwolę się wtrącić )

nie miałem okazji pracowac w takich warunkach ale nie trudno się domyślec ze problem nie bedzie tkwił tylko w ustawieniu modeli ale też w głowie fotografującego jeśli nie jest do tego przyzwyczajony
    ...
    To się przyznam, że rzeczywiście moja pierwsza sesja z aktem była w 50% nieostra. Ale to było z 7-8 lat temu. Teraz już takie focenie nie jest czymś niezwykłym ale na pewno jest znacznie ciekawsze! Ślubna to rzeczywiście tak pierwsza dlatego ostro szukam podpowiedzi. No i problem w tym że młoda mi się podoba-trzeba by ją wcześniej zaprosić na jakąś sesję samą
    1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• adino
      Początki nałogu
      • 2008
      • 404

no to jednego problemu się pozbyłes nagosc nie jest Ci obca w obiektywie a to juz dużo ))

jednak jesli piszesz ze młoda ma walory to i tak nie będzie łatwo

masz dobry pomysł zaproś ją najpierw na osobna sesję ale nie rozbieraną bardziej dyskretną aby poznac jej ciało i się do niego troszke przyzwyczaić )

Komentarz

• konradc
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 34

Pytanie czy sesja musi być rozbierana? Czy chodzi im właśnie o nagość czy może o coś odważniejszego, ale nie koniecznie z nagością, jeśli tak podejść to pomysłów rodzi się cała masa.
        http://flickr.com/photos/29717914@N06/

Komentarz

• pawel-foto
          Początki nałogu
          • 2008
          • 342

Zamieszczone przez konradc
          Pytanie czy sesja musi być rozbierana? Czy chodzi im właśnie o nagość czy może o coś odważniejszego, ale nie koniecznie z nagością, jeśli tak podejść to pomysłów rodzi się cała masa.
          Nie zostało to sprecyzowane. Mam coś zaproponować i ustalimy to już w trakcie.
          1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• DonBolano
            Początki nałogu
            • 2008
            • 331

No to moze sie w jakies trunki zaopatrz Dla "kurażu" :P
            Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• jacab1
              Bywalec
              • 2005
              • 177

Pawle, jeżeli młodzi są na luzie to samo jakoś poleci.... najtrudniejsze są pierwsze kadry, później jak będzie dobra zabawa to młodzi sami się podkręca i będzie okej.
              Koniecznie w trakcie przerw pokaż młodym co nieco na ekranie aparatu, to wzbudzi ich apetyt na więcej

ps
              pozdrawiam z Radomia "starego scyzoryka"
              http://fotosyntetycznie.blogspot.com/
              http://jacekbrozek.blogspot.com/
              http://bacaj.digart.pl/

Komentarz

• pawel-foto
                Początki nałogu
                • 2008
                • 342

Zamieszczone przez jacab1
                pozdrawiam z Radomia "starego scyzoryka"
                Tylko nie starego!
                Ale ten internet jest mały!
                Pozdrówek.

Komentarz

• Przemek Białek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 832

tylko czy aby na pewno odwazna sesja miala by byc odwazna? nie wiem jak owa klientka ale wiele dzieczyn przez odwazna sesje rozumie pokazanie sie w staniku i to z tylu a zdjecia prezentowane w linkach to podejzewam typowe modelki nie panny mlode moze oprocz J Grabka. Jak mlodzi chca takie zdjecia to nie chca zeby je publikowac, sam w tym roku robilem takie sesje i mam bezwzgledny zakaz pokazywania zdjec, tak wiec wiem o czym pisze
                  dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                  "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• rob76
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 56

1) na początku w ramach ustawienia modelki i modela, pokaż młodemu jak to się robi i niech zrobi tak samo a Ty wtedy będziesz robił zdjęcia
                    2) zapodaj zdjęcia do konsultacji społecznych na CB. Oczywiście gwarantujemy pełne wsparcie w postaci uwag technicznych a i dyskrecję gwarantujemy

;-)
                    "nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem"

Komentarz

• konradc
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 34

No właśnie, czemu zaraz odważna sesja to ma być całkowita nagość itp. (nie mówiąc już o pierwszy zdjęciu pokazanym tu jako przykład, dla mnie to to już troszkę za ostro). Myślę, że na tyle jesteś doświadczony w fotorafii ślubnej, że pomysłów masz sporo. Ja raz miałem klientów, którzy chcieli odważniejszą sesję i myślę, że dość dobrze z tego wybrnąłem unikając golizny. Temat nie jest napewno łatwy i nie podszedł bym do niego bez odpowiedniego przemyślenia czego chce od tej sesji. Jeszcze raz powtórzę wydaje mi się, że można zrobić bardzo odważne zdjęcia jednak unikając golizny, ale przedstawić tak młodych, żeby zdjęcia zostawiały taki lekki dreszczyk i pobudzenie wyobraźni i myślę, że wtedy te zdjęcia powinny być dość ciekawe, kiedy pokażesz co nieco, ale nie za dużo. Ale to moje widzimisie.
                      http://flickr.com/photos/29717914@N06/

Komentarz

• venomer
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 52

Sni mi się po nocach scena gdzie pierwszy plan jest na facecie który siedzi tyłem na krzesełku ma związane ręce, jest nagi, w tle zamazana postac kobiety, która w stroju na i make'upie na vampa stoi sobie z pejczem. Wszystko smacznie ubrane w cienie, Potem zdjęcia utrzymane w tej konwencji... Bardzo cięzko ogólnie będzie zrobić coś smacznego.. Moja rada, nie przedstawiaj wszystkiego dosłownie. Baw się cieniem i głębią ostrości...
                        Moje skromne portfolio.
                        Mój fecebook'owy profil
                        ""Artysta czy nie, fotograf zawsze jest sensualistą. Wzrok porusza się w świecie uczuć, a nie intelektualnych dywagacji""

Komentarz

• pawel-foto
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 342

Ale to ma być typowo w strojach ślubnych-no nie całkiem kompetnych...

Komentarz

• aseptyczny
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 30

to dopiero wyzwanie :-) Ciekaw jestem bardzo jak z tego wybrniesz, bo temat rzeczywiscie nie latwy.

Powodzenia zycze! :-)
                            facebook.com/aseptyczny

Komentarz

• beskidbike
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 29

Rzuć okiem tutaj: www.strykowski.net jest tam sesja parki którą mógłbyś się zainspirować. Ze smakiem i elegancko,tylko ślubne "insygnia" wkomponować
                              ...powodzenia...
                              Amator martwi się o sprzęt, Profesjonalista o kasę, a Mistrz o światło...
                              Mariusz Łanucha
                              Moje zdjęcia ślubne, fotografia ślubna.

Komentarz

• coca
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 181

wspolczuje a moze by tak zostawic na pannie mlodej tylko welon a na panu mlodym musznik ( czy to w czym nie beda sie wstydzili wystapic).. i np niech pan mlody robi za ala sluzacego panny mlodej... taca na niej szampan 2 kieliszki i na kolanach itp - taki pomysl mi wpadl ( lekki kicz) takie male robienie jako sluzacy swojej damie i lekki odnosnik do malego niewolnictwa jakim malzenstwo
                                Ostatnio edytowany przez coca; 15601.
                                50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Komentarz

Pracuję...