X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • najeli
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 992

Zdjęcia w tropikach

Witam

Mam może głupie pytanie (bo nigdzie nie znalazłam go zadanego).
    Za niedługo będę w okolicy 20 równoleżnika (Mauritius). Jak przeglądam zdjęcia z tamtych rejonów w "przewodnikach" w necie to wszystkie są jakieś takie wyblakłe...

Polar i szara połowka ok... ale coś jeszcze? Powinnam o czymś wiedzieć? ;-)

Dzięki z góry
    Marta.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
  • Poohutch
    Bywalec
    • 2005
    • 156

Zakładam, że jak wszędzie wschód i zachód słońca będą najlepszą porą do fotografowania. Tyle, że trwają krócej w tych okolicach. Do tego ciekawe efekty daje czasem szukanie rozpraszaczy światła (mgła, unoszący się kurz, słońce przeświecające przez gałęzie). Jeżeli jedziesz nie w celach stricte fotograficznych, to pewno będziesz zmuszona robic zdjęcia w warunkach zastanych w danej chwili, więc te porady na niewiele się zdadzą, ale może akurat będziesz miała czas na wyczekiwanie na światło, nie wiem ile na tym Mauritiusie spędziesz.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Komentarz

• najeli
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 992

Jedziemy na ok 10 dni. Trochę pewnie "typowo fotograficznie" się poustawiam (mój mężczyzna zabiera kamerę, też będzie chciał polować na ujęcia).

Chodzi mi raczej o w miarę atrakcyjne "zdjęcia z wycieczki" wprost z aparatu. Część pewnie i tak poobrabiam, ale ile można, a taka np. rodzina albo znajomi będą chcieli zobaczyć "wszystko".

Założyć szary zamiast uv? Nie zdejmować polara? A balans bieli? Własnych nigdy nie ustawiałam, zwykłe "słonko" styknie?

Wiem, że to głupie pytania, ale nie mam jak potrenować

PS. Jadę z 40d + sigma 18-50/2.8 + canon 70-200/4 L USM (jak zdążę zakupić)
      Ostatnio edytowany przez najeli; 21491.
      C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• HenrykG
        Początki nałogu
        • 2007
        • 276

Najbardziej optymalna recepta: RAW-y !
        Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

Zamieszczone przez najeli
          Założyć szary zamiast uv? Nie zdejmować polara? A balans bieli? Własnych nigdy nie ustawiałam, zwykłe "słonko" styknie?
          bez sensu ten szary zamiast UV. ja bym też UV-kę wywalił, bo mały z tego pożytek, a problem będzie w tym przypadku ze flarami
          z samego tego powodu warto zdejmować polara np. robiąc pod słońce (ale tak ogólnie to przyda się on dużo bardziej niż szary czy UV)
          jak robisz z słońcu, to albo słonko, albo cień (w zależności od tego, czego więcej jest na zdjęciu), a podczas wschodu i zachodu chmurka lub cień
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• najeli
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 992

Zamieszczone przez airhead
            jak robisz z słońcu, to albo słonko, albo cień (w zależności od tego, czego więcej jest na zdjęciu), a podczas wschodu i zachodu chmurka lub cień
            Tyle to ja wiem :P
            Ale słońce słońcu nie równe i nie raz to "słonko" mi się na nic zdawało...

W każdym razie chciałam się upewnić, czy aby nie ma jakiejś wiedzy tajemnej w tym temacie... Ale jeżeli nie ma różnicy, że tam świeci pod innym kątem (inaczej przechodzi przez atmosferę, czyli inaczej się rozszczepia, czyli powinno "działać" inaczej) i ja tu tworzę jakieś niestworzone historie, to tym lepiej

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

Tyle to ja wiem :P
              Ale słońce słońcu nie równe i nie raz to "słonko" mi się na nic zdawało...
              no to świetnie
              w takim razie pewnie też wiesz, że czym bliżej równika, tym bardziej ostre światło (więc nie ma sensu robić zdjęć w południe)
              W każdym razie chciałam się upewnić, czy aby nie ma jakiejś wiedzy tajemnej w tym temacie... Ale jeżeli nie ma różnicy, że tam świeci pod innym kątem (inaczej przechodzi przez atmosferę, czyli inaczej się rozszczepia, czyli powinno "działać" inaczej) i ja tu tworzę jakieś niestworzone historie, to tym lepiej
              o kącie już mówiłem, a światło będzie zupełnie inne tam, tylko nie bardzo widzę sens próbować poprawiać Naturę

ps. po powrocie musisz koniecznie pochwalić sięzdjęciami
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• najeli
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 992

no to świetnie
                w takim razie pewnie też wiesz, że czym bliżej równika, tym bardziej ostre światło (więc nie ma sensu robić zdjęć w południe)
                No właśnie o to mi chodzi -- czy jest jakiś super-hiper-magiczny sposób na takie coś, czy będzie jak będzie niezależnie co zrobię ;-)

A co do zdjęć... "Plenerowo" w południe się nie ustawię, ale takie "pstrykania wycieczkowe" na bank się zdażą. I jest kwestia tego, jak najmniej je spieprzyć -- albo jak najwięcej z nich wyciągnąć...

o kącie już mówiłem, a światło będzie zupełnie inne tam, tylko nie bardzo widzę sens próbować poprawiać Naturę

ps. po powrocie musisz koniecznie pochwalić sięzdjęciami
                Poprawiać natury nie zamierzam, jednakże w tych samych warunkach mozna zrobić zdjęcia lepsze i gorsze.

A co do chwalenia się... Mam nadzieję że będzie czym :>
                Jadę tam z tak nikłym doświadczeniem (lustro kupiłam miesiąc temu), że raczej będę liczyć na to, że "akurat wyjdzie"

I chyba popstrykam chociaż częściowo w RAWach na wszelki wypadek... :>

Komentarz

• mrek
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 331

I chyba popstrykam chociaż częściowo w RAWach na wszelki wypadek... :>
                  Możesz nie tylko "częściowo". Twój aparat potrafi zapisywać RAW + JPG. Jak nie dasz rady wydobyć więcej z pliku RAW, zostanie Ci znany dobrze JPG.
                  Problem: potrzeba na to więcej kart. Ale w kosztach wycieczki możesz chyba ukryć przed mężem taki wydatek, nie? (-:
                  Pozdrawiam
                  Marek
                  -----------
                  canon user

Komentarz

• najeli
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 992

Zamieszczone przez mrek
                    Możesz nie tylko "częściowo". Twój aparat potrafi zapisywać RAW + JPG. Jak nie dasz rady wydobyć więcej z pliku RAW, zostanie Ci znany dobrze JPG.
                    Problem: potrzeba na to więcej kart. Ale w kosztach wycieczki możesz chyba ukryć przed mężem taki wydatek, nie? (-:
                    ;-)
                    Na razie jeszcze nie-mężem, więc tym łatwiej

W sumie to prawdopodobnie zabierzemy laptopa, wiec w sumie prawdopodobnie nie będzie problemu, ale w sumie prawdopodobnie RAW w większości ujęć będzie przerostem formy nad treścią, ale w sumie teoretycznie i tak mam 3x8gb ;] więc w sumie praktycznie to chyba tworzę problemy

Ale tak w sumie generalnie to chyba jestem normalna ;-)

Komentarz

• majku
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 224

W sumie to prawdopodobnie zabierzemy laptopa, wiec w sumie prawdopodobnie nie będzie problemu, ale w sumie prawdopodobnie RAW w większości ujęć będzie przerostem formy nad treścią, ale w sumie teoretycznie i tak mam 3x8gb ;] więc w sumie praktycznie to chyba tworzę problemy
                      przeczytałem wątek i
                      albo jakość zdjęć albo rodzinne chwalenie się
                      będziesz w pieknym miejscu i nie używaj półśrodków
                      RAW- koniecznie RAW+jpg-opcjonalnie!
                      szara połówka (gradientowa czy "twarda")
                      polar- wtedy kiedy trzeba!-kolor nieba, odblaski w wodzie, uwypuklenie kolorów!
                      Statyw-koniecznie!!!!
                      reszta to światło- którego życzę
                      pzdr
                      http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
                      http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
                      350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Komentarz

• airhead
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2495

No właśnie o to mi chodzi -- czy jest jakiś super-hiper-magiczny sposób na takie coś, czy będzie jak będzie niezależnie co zrobię ;-)

A co do zdjęć... "Plenerowo" w południe się nie ustawię, ale takie "pstrykania wycieczkowe" na bank się zdażą. I jest kwestia tego, jak najmniej je spieprzyć -- albo jak najwięcej z nich wyciągnąć...
                        nie wiele można zrobić, a w przypadku cyfry jest jeszcze gorzej
                        można zrobić:
                        -ustawić najmniejszy kontrast w aparacie albo na komputerze (RAW)
                        -polara - efekt delikatny, ale zawsze pomoże
                        -próbować doświetlić cienie lampą (niektóre sceny tylko, poza tym przebijanie światła słonecznego rzadko daje sensowne wyniki)
                        -blenda w portretach lub makro

nie widzę żadnego sensu brać tego filtra szarego - niech kolega, który to zaproponował, rozwinie temat
                        Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• majku
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 224

nie widzę żadnego sensu brać tego filtra szarego - niech kolega, który to zaproponował, rozwinie temat
                          ojeju nie mam na tyle czasu wiec krótko!
                          -do portretów na plaży, przy ostrym słoneczku (jasne obiektywy)
                          - efekt poruszenia (wędrujące rozmyte chmurki, wodospadzik, fale, tłum na ulicy, falujące liście etc.)- przymkniecie max+ustawienie najniższego iso czasmi nie wystarcza aby osiągnąć efekt poruszenia, wtedy taki szary ND4 lub8 + polar może umożliwić osiągnąć pożądany efekt )))
                          Szary strasznie sie przydaje w fotografii krajobrazowej i w portrecikach- naprawdę
                          http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
                          http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
                          350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

Zamieszczone przez majku
                            -do portretów na plaży, przy ostrym słoneczku (jasne obiektywy)
                            pod warunkiem że masz portretówkę o jasności 1,4-2,0
                            - efekt poruszenia (wędrujące rozmyte chmurki, wodospadzik, fale, tłum na ulicy, falujące liście etc.)- przymkniecie
                            może i tak - w sumie w to się jeszcze nie bawiłem
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• najeli
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 992

Dzięki wszystkim za rady

Szary to ja chyba sama zapodałam -- na czuja właśnie po to, żeby utrzymać się na f/2.8 przy jakims nie za krótkim czasie...

A blendy itp.. no way, ja tam jadę na wakacje a nie na plener

Zobaczymy jak to będzie.. Mam nadzieję tylko, że przynajmniej z 10% zdjęć wyjdzie cacy ;-)

Komentarz

Pracuję...