X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kgolebiowski

Pomoc w zrobieniu zdjęcia

Witam.
    Na Allegro chcę umieścić zdjęcie i nie umiem go zrobić.Jestem amatorem i nie dysponuję sprzętem poza Canonem 400D z kitowym obiektywem i lampą EX 430.Tu jest moje zdjęcie wykonane w domu przy takiej pogodzie jak za oknem

Proszę o podpowiedź co zrobić żeby było ono jaśniejsze i wyraźniejsze
  • jasnezetak
    Bywalec
    • 2007
    • 134

Podciagnij lampe - w trybie manulanym np : m 1/1 i odbij od białego sufitu zamiast na programie to aparat ustaw na manualu.. Kilka prob i napewno zdjęcie wyjdzie lepiej..

Jeżeli nie masz bialego sufitu - to mozesz skierowac zrodło swiatla poprzez odbicie od np - styropianu - aby trafilo bezposrednio w spkinki..

drugi sposob - to szybki stol bezcieniowy - czyli stawiasz dwie lampi biorowe przez jakies kalki jedna z jednej druga z drugiej strony , balans bieli skorygujesz w Rawie ( jeżeli oczywiście potrafisz obslugiwać ten system ) i już..

Ja proponuje sposob pierwszy , najszybciej , na allegro jak znalazł ..

Komentarz

• JerzyC
      Bywalec
      • 2006
      • 103

Zdjęcie zrób na zewnątrz lub na balkonie. Postaw aparat na statywie czy innej podpórce i nie używaj lampy błyskowej.

Komentarz

• kgolebiowski

Ja robię te zdjęcia w automacie z odległości ok 20 cm z max przybliżeniem obiektywu z lampą skierowaną na wprost.Co ma znaczyć "w trybie manualnym np : m 1/1" ? Balansu bieli nie umiem korygować.
        Czy przy tak małej odległości kierowanie w lampy w sufit ma sens?Co do zdjęć na balkonie to fajnie wychodzą gdy świeci słońce a teraz niestety jest pochmurno.

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Obawiam się, że jeżeli przy takim doświadczeniu i wiedzy zależy Ci na szybkim i dobrym efekcie, to musisz skorzystać z rady Svena. Piąty post z tego wątku:
          http://canon-board.info/showthread.php?t=40276.

Komentarz

• robgr85
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1719

Zamieszczone przez Kolaj
            Obawiam się, że jeżeli przy takim doświadczeniu i wiedzy zależy Ci na szybkim i dobrym efekcie, to musisz skorzystać z rady Svena. Piąty post z tego wątku:
            http://canon-board.info/showthread.php?t=40276.
            dokładnie.

Czy przy tak małej odległości kierowanie w lampy w sufit ma sens?
            jeśli ktoś tu radzi strzelić lampą w górę, to lepiej spróbować i zobaczyć jakie to przyniesie rezultaty zamiast pytać innych forumowiczów czy to ma sens.
            Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• galekeg
              Bywalec
              • 2008
              • 167

Może trochę OFF ale, Kolaj to już drugi gość którego dzisiaj rozjechałeś daj im szansę na odrobinę wiedzy może ktos im coś napisze.
              ( a tak poważnie jak ktoś inwestuje w "cyfrowe lustro" to oczekuje żylety)
              SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Zamieszczone przez galekeg
                Może trochę OFF ale, Kolaj to już drugi gość którego dzisiaj rozjechałeś daj im szansę na odrobinę wiedzy może ktos im coś napisze.
                ( a tak poważnie jak ktoś inwestuje w "cyfrowe lustro" to oczekuje żylety)
                Ja nikogo nie rozjeżdżam. Zupełnie uczciwie uważam, że tak będzie taniej, lepiej i bez rozczarowań. Który mój dzisiejszy post masz na myśli?

EDIT: żeby nie było, że jestem wrednym typem. Podobny wątek już był na forum: http://canon-board.info/showthread.php?t=14448
                Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• galekeg
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 167

Przepraszam Kolaj ale dziś rano sprowadziłeś gościa na ziemię . Poszukam tego wątku to podkleję . Osobiście przyznaję Ci całkowitą rację wyszukiwarka,instrukcje i trochę wysiłku jeszcze nikogo nie zabiły , ale trochę czasami przesadzamy i taki młody człowiek zamknie się w sobie i już o nic nikogo nie zapyta.(chyba mnie ktoś pogoni)
                  SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Osobiście to uważam, że takie spinki prezentowały by się znacznie lepiej na czystej, uprasowanej, białej koszuli aniżeli w pudełku. Spinki odbijają światło, więc mogą wprowadzać światłomierz w błąd. Podobnie biała koszula odbija więcej światła niż inne typowe przedmioty, co powoduje konieczność wprowadzenia korekty na plus. Dlatego przełączyłbym się na manual i dobrał światło na podstawie histogramu. Balans bieli przydałoby się dobrać tak, żeby spinki i koszula miały swój naturalny kolor. Do tego przyda się RAW. To nie żadna magia, raczej podstawy, ale jak widzisz bez elementarza ciężko jest nawiązać nawet wspólny język.

A na dzisiejszy link to raczej już czekam ewentualnie na PW. Przejrzałem pobieżnie swoją dzisiejszą radosną "twórczość" i nie znalazłem niczego, o czym piszesz. Ale to już proponuję poza głównym nurtem forum.

Komentarz

• Hermenegild102
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 38

może się przyda: http://canon-board.info/showthread.php?t=40892
                      dSLR żarówa szkło

Komentarz

Pracuję...