X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ts147
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 35

Ciemne oczy dziecka - portret

Witam,

Mam pytanie o uchwycenie koloru oczu/źrenic przy robieniu portretu mojej córki - ma ona mocno ciemno brązowe oczka i na większości zdjęć oko zlewa się w ciemną całość (co ma też swój urok).

Mam pytanie czy robię gdzieś błąd? Czy też może jest ok, a jedyną drogą do wyróżnienia koloru źrenic/oka jest już photoshop/etc? Czy też może powinienem coś zrobić z dynamiką tonalną na poziomie puszki?

Poniżej przykład takiego zdjęcia.

Pzdr,
    TS
    Było 50D + 24-105/4 + 85/1.8, jest D700+50/1.4+80-200AF-S
  • Rosicky
    Bywalec
    • 2008
    • 209

zaznacz zrenice, warstwa->czarno bialy->zmiana krycia na mnozenie odwrotnosci albo rozjasnienie-> koreckcja krycia na jakies 70%
    http://rosicky.maxmodels.pl
    http://rosicky.digart.pl

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

a możesz zaznaczyć co się na tym zdjęciu z czym zlało?? bo szczerze mówiąc tęczówka z białkiem oka się nie zlewa, z powieką też więc nie bardzo wiem gdzie się zlewa.. rzęs chyba nie masz na myśli bo nie wyobrażam sobie zaznaczać rzęs na tle oka i rozjaśniać itp..
      moje obie córki mają ciemnobrązowe oczy i jakoś nie zauważyłem takiego efektu - może słabo szukałem... ma taką a nie inną oprawę oczu i kombinacjami zrobisz że będzie nienaturalnie wyglądać
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• oskarkowy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2513

Zamieszczone przez arturs
        a możesz zaznaczyć co się na tym zdjęciu z czym zlało??
        Na pewno ostrość się zlała.
        Kolega pewnie naoglądał się za dużo zdjęć zachodnich modelek ze świecącymi białkami oczu, perłowymi zębami i woskową skórą. Szkoda, że chce coś podobnego robić takiemu ładnemu dziecku.
        Jarek

Komentarz

• Selena
          Uzależniony
          • 2008
          • 502

Chyba wiem o co chodzi, kolor tęczówki i źrenicy się zlewa...
          Moja córka ma podobne - baaardzo ciemno-brązowe tęczówki ...
          Ja z tym nic nie robię - taka jej uroda
          Moje zdjęcia

Komentarz

• ts147
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 35

Zamieszczone przez arturs
            a możesz zaznaczyć co się na tym zdjęciu z czym zlało?? bo szczerze mówiąc tęczówka z białkiem oka się nie zlewa, z powieką też więc nie bardzo wiem gdzie się zlewa.. rzęs chyba nie masz na myśli bo nie wyobrażam sobie zaznaczać rzęs na tle oka i rozjaśniać itp..
            moje obie córki mają ciemnobrązowe oczy i jakoś nie zauważyłem takiego efektu - może słabo szukałem... ma taką a nie inną oprawę oczu i kombinacjami zrobisz że będzie nienaturalnie wyglądać
            Chodziło mi dokładnie o tęczówkę i źrenicę. Tak jak napisałem w pytaniu, zastanawia mnie czy efekt taki jak na zdjęciu jest ok, czy też fakt, że tęczówka/źrenica ma praktycznie identyczny kolor to moja wina. Oczywiście NIE CHCĘ, żeby zdjęcie wyglądało nienaturalnie.

Zamieszczone przez oskarkowy;
            Na pewno ostrość się zlała.
            Kolega pewnie naoglądał się za dużo zdjęć zachodnich modelek ze świecącymi białkami oczu, perłowymi zębami i woskową skórą. Szkoda, że chce coś podobnego robić takiemu ładnemu dziecku.
            Kolega NIE CHCE robić tego swojemu dziecku . Chce tylko robić jak najbardziej poprawne i jak najładniejsze zdjęcia i stąd pytanie - czy nie robię gdzieś błędu. Jeśli chodzi o ostrość, to ostrzyłem na prawe oczko.

Zamieszczone przez Selena;
            Chyba wiem o co chodzi, kolor tęczówki i źrenicy się zlewa...
            Moja córka ma podobne - baaardzo ciemno-brązowe tęczówki ...
            Ja z tym nic nie robię - taka jej uroda
            Tak - dokładnie o to mi chodzi :-D. Tak jak napisałem w pierwszym poście ma to dla mnie swój urok i podoba mi się. Myślałem po prostu, że robię gdzieś błąd, ale widocznie tak ma być, więc nie ma problemu.
            Ostatnio edytowany przez ts147; 22292.

Komentarz

• tomdz
              Uzależniony
              • 2007
              • 637

A próbowałeś doświetlić czy to blendą czy lampą (nawet z dużym ujemnym FEC)? Catch lights w oczach naprawdę potrafią zrobić różnicę.
              Body, stałki, zoomik

Komentarz

• ts147
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 35

Zamieszczone przez tomdz
                A próbowałeś doświetlić czy to blendą czy lampą (nawet z dużym ujemnym FEC)? Catch lights w oczach naprawdę potrafią zrobić różnicę.
                Tak - przy doświetleniu lampą rzeczywiście na zdjęciu można czasami wychwycić ciemny brąz tęczówki.

Ale widzę po kolejnych zdjęciach, że jest to po prostu uroda oczu mojej córki - na tym samym zdjęciu oczy mojej żony mają wyraźną różnicę tęczówka/źrenica, a córki nie. Ma po prostu śliczne ciemne oczka i tyle .

Komentarz

• tomdz
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 637

Oczka pewnie że śliczne. Ale iskierki też pomagają na tym ostatnim cropie - dużo więcej życia w tym spojrzeniu. Jeszcze fajniej będzie jak użyjesz większego źródła światła - blendy, lampy z parasolką albo... okna ;-)
                  Body, stałki, zoomik

Komentarz

Pracuję...