X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamek
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2265

Zamieszczone przez p13ka
    Adamek, ustawianie AV czy też TV jest niezależne od ustawień pomiaru światła. Możesz sobie ustawić AV ze skupionym, w czym problem?
    Z tym, że wtedy to niepraktyczne. Bo skupionym to ja sobie mierzę scenę w paru miejscach, a wtedy by mi się AV/TV nie przydało. Bo mierząc i przekadrowując, jest szansa, że neichcący zwolnię blokadę ekspozycji i cała misterna robota w p...u.

Jednym słowem - tak mi wygodniej.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Komentarz

• p13ka
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1013

Zamieszczone przez adamek
      Z tym, że wtedy to niepraktyczne.
      Nie bardzo rozumiem. Przeważnie używam AV ze skupionym pomiarem i nie uważam, żeby to było niepraktyczne.
      Bo skupionym to ja sobie mierzę scenę w paru miejscach, a wtedy by mi się AV/TV nie przydało.
      Znowu nie rozumiem.Skupiony pomiar służy do pomiaru w jednym miejscu, które znajduje się w centrum kadru w kółku, więc jak możesz mierzyć w paru miejscach?
      Bo mierząc i przekadrowując, jest szansa, że neichcący zwolnię blokadę ekspozycji i cała misterna robota w p...u.
      I znowu nie rozumiem. Jak można niechcący zwolnić AE Lock? Po naciśnięciu * masz 16 sek. na wykonanie zdjęcia chyba, że w międzyczasie dokonasz powtórnego pomiaru i nadpiszesz ustawienia w pamięci body albo...wyłączysz puszkę.
      Jednym słowem - tak mi wygodniej.
      To rozumiem. :grin:

Komentarz

• McKane
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2015

Zamieszczone przez p13ka
        Znowu nie rozumiem.Skupiony pomiar służy do pomiaru w jednym miejscu, które znajduje się w centrum kadru w kółku, więc jak możesz mierzyć w paru miejscach?
        Ja mysle ze tutaj chodzi o pomiar rozpietosci tonalnej sceny. Mierzy sie wszystkie charakterystyczne i wazne dla ekspozycji elementy kadru zapamietujac dla nich odczyty swiatlomierza (w glowie) i na tej podstawie dobiera sie manualnie czas i przyslone. Bardzo czasochlonne ale podobniez daje przy duzym doswiadczeniu najlepsze efekty szczegolnie w fotografii analogowej (tutaj chyba chodzi o wieksza rozpietosc tonalna kliszy nad matryca). Zdecydowanie najlepszy do tego jest spot ktorego cholera w nizszych canonach nie ma a czesto z niego korzystalem w Nikonie probujac zastosowac metode omowiona powyzej (ze zdecydowanie roznym skutkiem)
        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Zamieszczone przez McKane
          Ja mysle ze tutaj chodzi o pomiar rozpietosci tonalnej sceny. Mierzy sie wszystkie charakterystyczne i wazne dla ekspozycji elementy kadru zapamietujac dla nich odczyty swiatlomierza (w glowie) i na tej podstawie dobiera sie manualnie czas i przyslone. Bardzo czasochlonne ale podobniez daje przy duzym doswiadczeniu najlepsze efekty szczegolnie w fotografii analogowej (tutaj chyba chodzi o wieksza rozpietosc tonalna kliszy nad matryca). Zdecydowanie najlepszy do tego jest spot ktorego cholera w nizszych canonach nie ma a czesto z niego korzystalem w Nikonie probujac zastosowac metode omowiona powyzej (ze zdecydowanie roznym skutkiem)
          Taki pomiar stosuje się racze w studiu , przy reporterce nie ma na to czasu . Trzeba uśredniać.

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

Jasne tyle ze kolega adamek nie pisal co fotografuje tylko jak, a z faktu ze w 95% uzywa trybu M mozna wywnioskowac ze to na 95% nie jest reporterka
            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• adamek
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2265

McKane: dzięki za poparcie.
              DOkładnie, większość to studio/portrety. Reporterka to raczej rzadkość, a i wtedy gdy tylko mam czas i wiem, że warunki sie nie będą zmieniać, to staram się pomierzyć w poaru punktach i uśrednić.

Mierzenie rozpiętości tonalnej sceny jest przydatne zarówno na cyfrze jak i na analogu... by mieć dobrze naświetlone (tzn tak jak chcemy ) zdjęcia.

Co do spota... super go w 33V nie mam, ale pomagam sobie zoomem nożnym.
              Miłego dnia
              adam jastrzębowski
              cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
              tu tu

Komentarz

Pracuję...