X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • artek80
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 21

Przygotowanie zdjęcia do wydruku w Labie.

Witam,
    Nie mam w zwyczaju zakładać nowych tematów, ale mam poważny problem.
    Proszę o dokładne wytłumaczenie jak powinno być przygotowane zdjęcie do wydruku w labie. Fotografuję aparatem Canon EOS 50D, matryca w nim ma proporcje 3:2. Wszystkie zdjęcia przetwarzam do 300dpi. Oczywiście z max. możliwą rozdzielczością po obróbce. I teraz tak:
    Mam np zdjęcie o wymiarach 4752 X 3168 ( 3:2 ). Jednak np. tabela w Fotojoker
    pokazuje , że minimalny wymiar zdjęcia dla odbitki 15X21 ( dokładny wymiar zdjęcie 15,2 X 21 ) to 1520x2100. Ta wartość kompletnie nie daje stosunku boków 3:2.

Po obróbce do tego stosunku ( 3:2 ) boków dłuższy bok ma 2100 a krótszy 1400.
    Jak w takim razie mam przygotowywać zdjęcia do wydruku. Zawsze myślałem , że przy matrycy 3:2 wystarczy zdjęcie przekonwertować do 300dpi i oddać taki plik do druku.
    Gdzie popełniam błąd. Przeczytałem już masę postów na tym i innych forach ale nadal nie daję sobie z tym rady.
    Proszę o zrozumiałą pomoc.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam,
    Artur
    http://artek80.digart.pl/digarty/
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Elementarna matematyka podpowiada nam, że odbitka 15,2x21cm ZA CHOLERĘ nie ma proporcji 3:2, tylko 3:2,17. No więc są dwie opcje - albo to 0,17 różnicy w proporcji spłaszczysz, albo up...lisz.
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• kedar6890
      Bywalec
      • 2004
      • 107

ja wpisuje format 1795x2550 (15x21) 1500x2100 ( 13X18) JEST OK

Komentarz

• szymekgd
        Początki nałogu
        • 2008
        • 292

Zamieszczone przez kedar6890
        ja wpisuje format 1795x2550 (15x21) 1500x2100 ( 13X18) JEST OK
        Kolega artek80 chce otrzymac odbitke 15x21 w 300dpi...
        CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• bebesky
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1231

Nie wiem jak fotojoker ale w niektórych labach wystarczy powiedzieć żeby zrobili całość zdjęcia wtedy otrzymasz zdjęcia z białym paskiem uzupełniającym kadr do formatu

Komentarz

• gosiaQ
            • 2009
            • 8

Witam!
            Akurat tak się składa że jestem najpierw fotolaborantem a dopiero później fotografem więc:
            wygodnym i prostym narzędziem przygotowującym kadr do formatu jest programik JPEGCrops. Wrzucasz fotę, wybierasz docelowy folder, wybierasz format i tniesz.
            Różnica między tym co mam na monitorze a tym co na papierze to ok 1 mm ucięte z każdej strony (przynajmniej u mnie)
            Pozdrawiam.

Komentarz

• xsardas
              Uzależniony
              • 2008
              • 731

Często te 1 mm to za duża strata :P I dlatego zawsze przygotowuje ramkę wokół kadru właściwego gdy zanoszę zdjęcie do labu

Komentarz

• bebesky
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1231

Zamieszczone przez gosiaQ
                Różnica między tym co mam na monitorze a tym co na papierze to ok 1 mm ucięte z każdej strony (przynajmniej u mnie)
                znaczy żeby sprowadzić zdjęcie o proporcji boków 3:2 do formatu 15x21 trzeba poucinać z każdej strony po 1 mm ???

Nie uwierzę jak nie zobaczę

Komentarz

• szymekgd
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 292

ja rozumiem to tak: kadrujemy w JPEGCrops do interesujacego nas formatu, a maszyna w labie ze wzgledow technologicznych zabiera nam po 1mm
                  CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

Maszyna nie jest w stanie ustawić sobie papieru równiutko z precyzją co do mikrometra, dlatego naświetlając papier robi sobie "nadlewkę", żeby na krawędziach nie wyszło nam białko.
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• maxon52
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 144

Format prawidłowy to 152x216 mm i choć 300piks/cal , maszyna wtedy nie ma problemu .
                      edynki iątki eki i duperelki

Komentarz

• gosiaQ
                        • 2009
                        • 8

bebesky- nie tak... Jako, że inni zrozumieli nie tłumacze ponownie.
                        Co do pełnego kadru- Masz rację. Tyle że nie każdy lubi te białe paski Ja zrozumiałam że chodzi o wypełnienie całej klatki przez fotę.
                        szymekgd i czornyj- Dokładnie o to mi chodziło.

Komentarz

• bebesky
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1231

wiem gosiu
                          tyle że autorowi raczej chodzi o co innego:

"Canon EOS 50D, matryca w nim ma proporcje 3:2. Wszystkie zdjęcia przetwarzam do 300dpi. Oczywiście z max. możliwą rozdzielczością po obróbce. I teraz tak:
                          Mam np zdjęcie o wymiarach 4752 X 3168 ( 3:2 ). Jednak np. tabela w Fotojoker
                          pokazuje , że minimalny wymiar zdjęcia dla odbitki 15X21 ( dokładny wymiar zdjęcie 15,2 X 21 ) to 1520x2100. Ta wartość kompletnie nie daje stosunku boków 3:2."
                          "Po obróbce do tego stosunku ( 3:2 ) boków dłuższy bok ma 2100 a krótszy 1400."

Komentarz

• gosiaQ
                            • 2009
                            • 8

Któś z fotojokera nie pomyślał i wpisał wartości tak se?
                            Oki! generalnie, to nie wiemy czy pomogliśmy, bo założyciel wątku się nie odezwał.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Tzn nie dołożył, że to rozdzielczość 100dpi o ile się nie mylę... Bo ja jak tworzę nową warstwę to dla 100dpi 1500x2100 daje 15x21. Już się nie udzielam więcej. No zaczynam filozofować. Mam nadzieję że pomogliśmy!
                            Ostatnio edytowany przez gosiaQ; 26254. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Zamieszczone przez gosiaQ
                              Tzn nie dołożył, że to rozdzielczość 100dpi o ile się nie mylę... Bo ja jak tworzę nową warstwę to dla 100dpi 1500x2100 daje 15x21. Już się nie udzielam więcej. No zaczynam filozofować. Mam nadzieję że pomogliśmy!
                              I Ty jesteś fotolaborantem ? Napisz gdzie żeby przypadkiem tam nie trafić - bez obrazy ale albo nie potrafisz wykonywać podstawowych operacji matematycznych albo nie wiesz co to jest dpi (co jest wyjaśnione jeden post nad Twoim)...
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...