X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PeterHi
    • 2009
    • 8

Samochody terenowe w akcji - jakie ustaiwenia

Witam!
    W najblizsza sobote wybieram sie na impreze Extreme off Road, gdzie beda szalec takie pojazdy...
    ... i pytanko do was. Jakich uzyc ustawien? Do dyspozycji mam C 40D i C 70-200 f4 L.
    Wiem, ze generalnie powinienem opierac sie na bardzo krotkich czasach. Moze ktos juz mial jakas przygode z takimi autami, moze ktos ma przyslowiowe "tips & tricks", ktore moga mi ulatwic zadanie. Interesuje mnie jaka moze byc dolna granica czasu naswietlania, czy mozna skrocic czas naswietlania kosztem iso bez straty na jakosci, moze ktos rowniez doradzi w granicach jakich przeslon byloby najlepiej operowac. Czekam na kazde wskazowki, rowniez teoretyczne.
    pozdrawiam
  • ABJ
    Bywalec
    • 2007
    • 234

w exifie tego zdjecia masz wszystko...
    abjphotography.com

Komentarz

• Czarek
      Coś już napisał
      • 2004
      • 93

Tutaj kilka zdjęć z rajdu "Białe błoto" który odbywał się w okolicach Chełma. Pierwsza moja przeprawa z takim tematem. Zapraszam do obejrzenia

Dodam, że robione zestawem 40D + Ef70-200f4 i T28-75
      Ostatnio edytowany przez Czarek; 361.

Komentarz

• chiron
        Bywalec
        • 2005
        • 113

Z ciekawości sprawdziłem swoje fotki i... prawie identycznie jak w pierwszym zdjęciu tego topic'u.

Wiem, że nic nie wiem :/

Komentarz

• Sayeret
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 30

jak sprawdzacie EXIF? kiedy przechodzę do menu plik i wybieram informacje o pliku to nigdzie nie mogę znaleźć ustawień ekspozycji;/
          EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R

Komentarz

• chiron
            Bywalec
            • 2005
            • 113

ja sprawdzam najczęściej w ACDSee ->properties ->EXIF.
            jest też parę programów tylko do tego.

1 zdjęcie w topic'u: f/4 1/640s
            moja fota: f/5.6 1/640s
            Ostatnio edytowany przez chiron; 1591.

Komentarz

• LISU
              Coś już napisał
              • 2009
              • 83

Zamieszczone przez Sayeret
              jak sprawdzacie EXIF?
              prawym klikiem na plik na np. pulpicie, właściwości (pliku) i zakładka 'podsumowanie.

@chiron
              koła się nie kręcą, troche za mocno zamrożona fota.
              "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
              Fotoblog (:

Komentarz

• chiron
                Bywalec
                • 2005
                • 113

@LISU... jak chcesz uchwycić piach wylatujący spod kół (czy błoto czy inne takie czy nawet wodę)... to niestety koła raczej nie będą rozmazane czasem... bo musi być krótki.
                Przy 1/250 koła może i by się "kręciły" ale z piachu została by tylko niewyraźna "breja".
                Sprawdzone organoleptycznie niestety

Komentarz

• esteper
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 635

zależy czy chcesz mrozić ruch, czy chcesz jednak trochę panoramowania.
                  w przypadku terenowych, panoramowanie może być trochę trudniejsze, bo ogromnych prędkości kierowcy nie rozwijają (przynajmniej na RMPST)
                  osobiście starał bym się zamknąć w czasach 1/100-1-640sek (chyba że pewna ręka to 1/60 spokojnie można robić )
                  ISO i przysłona to już w zależności od warunków
                  5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• irekaro
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 262

podaj meila to poślę parę zdjęć, ale będzie ciężko bo małe prędkośći - a na przeprawówkach jeszcze gorzej. jeśli chodzi o obiektyw to łatwiej by ci było czymś szerszym niż tą 70-200. wpisz w gogle np; juroft , to tam parę moich zdjęć jest w galerii. zobacz właściwości.
                    canon

Komentarz

• Sayeret
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 30

[QUOTE=LISU;666736]prawym klikiem na plik na np. pulpicie, właściwości (pliku) i zakładka 'podsumowanie.[QUOTE=LISU;666736]

No właśnie:] od dawna tak sprawdzam exif'a z tym że w tym przypadku jakoś nie pokazuje u mnie żadnych ustawień ekspozycji??:
                      jakieś pomysły dlaczego tak u mnie jest? zapisuję plik z forum jako BMP bo włąściwie innej opcji zapisu nie ma...
                      EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R

Komentarz

• chiron
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 113

w bmp nie ma zapisu exif'a.
                        jak chcesz zapisywać w jpg (jest taka opcja) to wyczyść cache przeglądarki.
                        W IE -> narzędzia -> opcje ogólne -> hostoria przeglądania -> usuń

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        @irekaro... wchodzę na tę stronkę Jura OFF-Road, którą podałeś i co mnie wita:
                        fota auta z "ruchomym" kołem i bezładną smugą zamiast garści ziemi.

Ale nie poddałem się i przeglądam dalej i trafiam na:

koło zamrożone... ale za to ziemia pięknie wyszła... widać akcję.

Czyli generalnie jest chyba tak jak pisałem:
                        jak chcesz pokazać fajne błotko czy ziemię czy wodę latającą to zamrozisz koła... a jak chcesz mieć ruchome koła... to z akcji nici.
                        Ostatnio edytowany przez chiron; 1591. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Maciek_K
                          • 2008
                          • 7

W RMPST, CC, długodystansówkach (Drezno-Wrocław itp) i rajdach typu BAJA są na tyle spore prędkości by móc panoramować. W rajdach szybkich przyda Ci się teleobiektyw, jeżeli masz zamiar fotografować typowe przeprawówki, to najlepiej jakiś standardowy lub szerokokątny zoom. Przy panoramowaniu rzeczywiście możesz spróbować czasy w granicach 1/60- 1/80, ale jest ryzyko, że duża część z nich będzie poruszona.
                          Ja stawiam na długie czasy naświetlania:

Komentarz

• LISU
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 83

Zamieszczone przez chiron
                            Przy 1/250 koła może i by się "kręciły" ale z piachu została by tylko niewyraźna "breja".
                            ale dynamika zdjęcia dużo wieksza. po co ci każde ziarenko piachu super ostre wygladające jak utwardzony beton.
                            wszystko ma fruwać i pizgać, to rajd, ma być furia, dynamika, breja, musi być widać pęd. a nie tam statyczne obrazki...
                            te wyżej mimo ze momentami mocno 'rozmazane' są o wiele lepsze imo.
                            no ale co kto lubi.
                            mnie takie w pełni zamarznięte foty z akcji samochodowej kompletnie nie przekonują.
                            "Współczesnego człowieka niszczy pośpiech. Nigdy się nie zatrzymuje. A przecież tajemnicą szczęścia jest umieć czasem przystanąć.." i zrobić zdjęcie
                            Fotoblog (:

Komentarz

• chiron
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 113

przy takim panoramowaniu jak na ostatnim zdjęciu i statycznych kołach i całym aucie to to błotko fajnie fruwa w powietrzu... ale przyznaj się... jakie tam masz ustawienia?

Ja wolę trochę statycznego auta poświęcić dla pokazania ostrej dynamiki własnie w tych elementach błota itd. Racja, że czasem takie rozmazane zdjęcia (jeśli coś tam jest ostrego) wyglądają też fajnie, ale (może jestem skrzywiony) to 2 zdjęcie mnie nie przekonuje wcale... bo nic na nim nie widać (w sensie nie ma ani jednego elementu na którym można by skupić uwagę - nierozmazanego).
                              Trzeba się zdecydować czy tło rozmyte czy auto czy wszystko czy nic...

Ale racją jest, że różnym ludziom podobają się różne foty... w razie czego... patrz na mój podpis :P

Komentarz

Pracuję...