X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mtata
    Bywalec
    • 2006
    • 115

Zażółcone odbitki - problem przestrzeni barw?

Rozgryzam właśnie dosyć irytujący mnie problem. Dostałem z labu odbitki - wszystkie na Kodak Endura. I na wszystkich widać irytującą, żółtawo-cytrynową dominantę. Pomyślałem - nieskalibrowany papier. Na moją prośbę lab powtórzył kilka odbitek - efekt ten sam. Wypuszczam więc wydruk na drukarkę - dostaję to co na ekranie, tak jak chciałem...
    Poprzedni materiał robiony na tym samym zestawie (monitor kalibrowany sprzętowo) i w tym samym labie dał efekt poprawny.
    Pytanie: skąd ta żółta dominanta? Jak jej uniknąć?

W długich dyskusjach z laboludkiem padały różne propozycje, z najbardziej absurdalną: żebym ręcznie "dokalibrował" monitor do fotek z labu.
    Najnowsza teoria jest taka: żółta dominanta spowodowana jest tym, że pracuję cały czas na przestrzeni barw Adobe RGB. I mimo, że przed wysłaniem zdjęć do labu robię konwersję na sRGB, to podobno lab sobie nie radzi. Sugestia labu: robić wszystko na sRGB to będzie dobrze.

Czy rzeczywiście ma znaczenie, że cały proces obróbki zachodzi w Adobe a dopiero na koniec jest konwertowany do sRGB?
    Igor

www.siemien.com
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez mtata
    Czy rzeczywiście ma znaczenie, że cały proces obróbki zachodzi w Adobe a dopiero na koniec jest konwertowany do sRGB?
    Oczywiście że nie. Zmień lab bo ciemnotę wciskają...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Zamieszczone przez Krzychu
      Oczywiście że nie. Zmień lab bo ciemnotę wciskają...
      Tak, polecam LAB Tomasz Kowalskiego www.fotobajka.com.
      Link do forumowego cennika http://www.canon-board.info/showthread.php?t=41151

Generalnie fotkami z labu Tomka możesz "skalibrować" sobie monitor

[email protected]

Komentarz

• mtata
        Bywalec
        • 2006
        • 115

Dzięki za namiary, ale zanim zacznę rozważać opcję zmiany labu, chciałbym mieć pewność, że to nie fakt, że pracuję w Adobe a na końcu robię konwersję na sRGB jest źródłem problemu.

Jeśli to nie kwestia przestrzeni barw, to w takim razie jaki macie pomysł na rozwiązanie problemu? Co może być przyczyną tego żółtego zafarbu? Lab zarzeka się, że chemia jest czysta a maszyna kalibrowana po każdym założeniu papieru. Ja z kolei mam monitor skalibrowany sprzętowo i na wydrukach z drukarki widzę dokładnie to co na monitorze.
        Igor

www.siemien.com

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

ZTCW przyczyną zażółcenia może być to, że papier zbyt długo leżał w kasecie maszyny.

Użycie przestrzeni AdobeRGB nie ma kompletnie najmniejszego znaczenia.
          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• lukaszczecin
            Bywalec
            • 2007
            • 99

Oczywiście, że nie ma to znaczenia. Możesz pracować w ProPhoto, adobeRGB czy sRGB, CMYK, LAB.
            puszki + szkła + inne graty

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zamieszczone przez mtata
              Dzięki za namiary, ale zanim zacznę rozważać opcję zmiany labu, chciałbym mieć pewność, że to nie fakt, że pracuję w Adobe a na końcu robię konwersję na sRGB jest źródłem problemu.

Jeśli to nie kwestia przestrzeni barw, to w takim razie jaki macie pomysł na rozwiązanie problemu? Co może być przyczyną tego żółtego zafarbu? Lab zarzeka się, że chemia jest czysta a maszyna kalibrowana po każdym założeniu papieru. Ja z kolei mam monitor skalibrowany sprzętowo i na wydrukach z drukarki widzę dokładnie to co na monitorze.
              Jak jest kalibrowany to niech Ci profil z tej kalibracji dadzą...
              Okaże się pewnie że to generyczny profil maszyny ściągnięty z sieci, ewentualnie dostaniesz odbitkę do skalibrowania sobie monitora do niej
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...