X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • glasseye
    Bywalec
    • 2008
    • 154

Front Focus, mydło, czy coś innego?

proszę bardziej doświadczonych o wypowiedzenie się w tej sprawie. Zastanawiam się, czy moja sigma 18-50/2.8 EX DC Macro jest mydlana, ma frontfocus , czy może jest ok? na pierwszym zdjęciu ostrość ustawiana była na pierwszy z leżących rowerów, na drugim na pana siedzącego pod krzyzem. zdjęcia z 400D

http://img48.imageshack.us/img48/4957/img9941q.jpg EXIF: 1/250s f/8 @ 18mm
    http://img529.imageshack.us/img529/4821/img9914.jpg EXIF: 1/400s f/8 @ 18mm
    Ostatnio edytowany przez glasseye; 18040.
    moje zdjęcia
    fotografia koncertowa
  • softgbs
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 37

wszystko jest ok na pierwszym zdjęciu a na drugim nieostry pan to po prostu nieostrość na brzegach kadru - przy takich szkłach to w zasadzie norma wiec niczym się nie martw
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    a jak chcesz szukać mydła czy FF to zrób troche fot na f2.8 ...
    Ostatnio edytowany przez softgbs; 18130. Powód: Automerged Doublepost
    lovestorymakers com

Komentarz

• Mad_Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1458

No ciezko by bylo stwierdzic FF na f8
      Zrob fote jakiegokolwiek napisu ksiazki itp pod katem 45 stopni i zapamietaj gdzie celowales z ostroscia, oczywiscie na f2.8.
      Jesli ostrosc jest przed to masz FF jak za BF. Proste.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
      Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• glasseye
        Bywalec
        • 2008
        • 154

ok, dzięki. zauważyłem FF na 50mm przy 2.8. i to na bank. dlatego nie byłe pewien, czy na 18mm jest wszystko ok. mydła wg Was nie ma?
        moje zdjęcia
        fotografia koncertowa

Komentarz

• softgbs
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 37

żeby móc stwierdzić czy mydli to trzebaby spojrzeć na zdjęcie robione na f2.8

a tak btw to zazdroszczę użykownikom sigm którzy trafili dobre sztuki
          ja się męczę z kalibracją n-razy mojej sigmy 50mm 1.4 i jakoś chłopaki nie dają rady tego ustawić...
          lovestorymakers com

Komentarz

• glasseye
            Bywalec
            • 2008
            • 154

aha, no i mam jeszcze jedno pytanie. może dla niektórych może się wydać śmieszne i laickie, ale czy to normalne, że na krótkiej ogniskowej, ostrząc na obiekt oddalony powiedzmy o 10 m, obiekt ten odwzorowany jest mniej ostro, niż ten sam obiekt, przy tej samej przysłonie, ale na dłuższej ogniskowej, albo na krótkiej, ale z bliższej odległości?
            moje zdjęcia
            fotografia koncertowa

Komentarz

• softgbs
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 37

logiczne że będzie lepiej odwzorowany bo będzie większy i więcej detali będzie widać i tak swoją drogą to chyba sam z siebie obiektyw na 50mm pewnie jest ostrzejszy nż na 18mm
              lovestorymakers com

Komentarz

• glasseye
                Bywalec
                • 2008
                • 154

ok, dzięki wielkie za pomoc. softgbs, rozumiem, że moja sztuka jest wg Ciebie w porządku?
                wrzucam wobec tego kilka fotek na 2.8

front focus? na 50mm bankowo, na 18 nie jestem pewien, ale chyba też lekki
                http://img196.imageshack.us/img196/8884/img9486b.jpg 50mm ostrość na dolny papieros
                http://img199.imageshack.us/img199/1760/img9487o.jpg 50mm ostrość na dolny papieros
                http://img31.imageshack.us/img31/7486/img9484d.jpg 18mm ostrość na dolny papieros

mydło?
                http://img170.imageshack.us/img170/8859/img9482l.jpg 18mm
                moje zdjęcia
                fotografia koncertowa

Komentarz

• softgbs
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 37

obiektyw na 100% nie jest mydlany, jest ostry jak trzeba co do strzałów na papierosa to wygląda to na BF ale tak się nie robi testu na FF / BF

zrób to tak :
                  wydrukuj sobie 18 stronę z tego pliku pdf : http://focustestchart.com/focus21.pdf a robiac test ustaw swój aparat jak na stronie 13

wtedy będzie dokładnie wydać co i jak

zrób test na 18mm 2.8 i na 50mm 2.8
                  lovestorymakers com

Komentarz

• Jaca9
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 241

A ja ma takie problem z Tamronem ma niestety FF na 2.8 17mm, i na f/4.0 tez ma
                    co mnie dziwi jak pierwszy raz ostrzy to jest dobre ostre(czyt. widać przez wizjer ze jest ostre) jak już dusze spust do 2 raz ostrzy i jest mydełko można coś z tym zrobić czy tylko servis?

Komentarz

• softgbs
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 37

Zamieszczone przez Jaca9
                      A ja ma takie problem z Tamronem ma niestety FF na 2.8 17mm, i na f/4.0 tez ma
                      co mnie dziwi jak pierwszy raz ostrzy to jest dobre ostre(czyt. widać przez wizjer ze jest ostre) jak już dusze spust do 2 raz ostrzy i jest mydełko można coś z tym zrobić czy tylko servis?
                      serwis w przypadku tamrona to boląca sprawa ... czekanie czekanie i czekanie
                      ogólnie miałem ostrego tamrona od Cichego ale AF mnie nie zadawalał w gorszych warunkach to go sprzedałem a tak przedtem to chyba co drugi tamron kopnięty ....
                      lovestorymakers com

Komentarz

• Jaca9
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 241

A co bardziej polecasz? mam 7 dni na zwrot i wymiana nowego, szkiełko było zakupione w Euro Rtv Agd.

Komentarz

• softgbs
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 37

Zamieszczone przez Jaca9
                          A co bardziej polecasz? mam 7 dni na zwrot i wymiana nowego, szkiełko było zakupione w Euro Rtv Agd.
                          Jeśli faktycznie ma BF / FF to nie czekaj i zrób zwrot. Możesz wziąć kolejnego tamrona - jeśli trafisz dobrą sztukę to nie będziesz chcieć sprzedawać może po prostu miałeś pecha że na taką trafiłeś. Z kolei jak z nów coś Ci się trafi nie teges to będziesz tylko marnować czas. Po prostu canony zbytnio nie lubią się z tamronami i sigmami, myślę nawet że ze sigmami bardziej tyle że kalibracja AF u sigm jest szybka - poniżej tygodnia zwykle i bezpłatna a z tamronem to 2 miesiace to norma ...
                          Jeśli masz troche więcej kasy to kup Canona 17-40 f4 L, jeśli zależy Ci na świetle dużym - 2.8 to będzie ciężko znaleźć coś tańszego .
                          Ostatnio edytowany przez softgbs; 18130.
                          lovestorymakers com

Komentarz

• delaa
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 168

Zamieszczone przez softgbs
                            na 100% nie jest mydlany, jest ostry jak trzeba co do strzałów na to wygląda to na BF
                            Przyjacielu "softgbs" - bredzisz niestety - nie mieszaj człowiekowi w głowie ....

ostrzy przed - czyli źle - cokolwiek to oznacza, jest to tzw front focus w slangu linijek zwany FF.

POzdro !@

Jakkolwiek zwał - do autora wątku jest "mesedż" -> oddaj go ...i nie słuchaj "sofgbs" bo mylą mu się kierunki.
                            Ostatnio edytowany przez delaa; 9475. Powód: Automerged Doublepost
                            KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
                            No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Komentarz

• softgbs
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 37

Zamieszczone przez delaa
                              Przyjacielu "softgbs" - bredzisz niestety - nie mieszaj człowiekowi w głowie ....

ostrzy przed - czyli źle - cokolwiek to oznacza, jest to tzw front focus w slangu linijek zwany FF.

POzdro !@

Jakkolwiek zwał - do autora wątku jest "mesedż" -> oddaj go ...i nie słuchaj "sofgbs" bo mylą mu się kierunki.
                              Dzięki, mój błąd ... pomyliłem FF z BF ??:
                              pozdrawiam ;-)
                              lovestorymakers com

Komentarz

Pracuję...