X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JaW
    Początki nałogu
    • 2004
    • 258

Pytanie bylo o makro, a jako że moderator nie zna sie na makro, to przechwala sie swoimi osiagnieciami w "reporterce snajperskiej". Proponuje moderatorowi usunac wszekie posty [OT] z tego watku i nie robic bez celu zamieszania, dziekuje, dobranoc

Czacha: zeby jeszcze bylo czym..

ROTFL
    Pozdr - JaW
    Moja galeria Fotojaw
    Moje zdjęcia na plfoto
    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• novaczek
      Dopiero zaczyna
      • 2004
      • 42

Zamieszczone przez Przemek Białek
      super strona !
      ...faktycznie superstrona a jakbym zobaczył gościa z takim zestawem na łące albo w lesie to mocno bym się zdziwił :-)
      Jestem ciekaw jednej rzeczy. Jaką skalę odwzorowania dawało jego drugie połączenie czyli obiektyw Cosina 100/3,5 (1:1) z pierścieniami Soligora (widziałem 3 czyli 66mm).
      Swoja drogą to na tym przykładzie widać jak małymi (a może większymi) kroczkami doszedł do profesjonalnego zestawu. Z tego co wiem to odwzorowanie 7,5:1 to nieźle...

Znalazłem odpowiedź na moje pytanie. Cosina/Soligor z założoną soczewką i pierścieniami daje odwzorowanie 1,8:1, z samymi pierścieniami 1,18:1.
      Dla przykładu Sigma 50/2.8 EX z pierścieniami da 2,4:1 (10:15 mm)
      Canon EOS 300 D, Canon 18-55 3.5/5.6, Sigma 70-200 2.8 EX HSM, APO telekonwerter Sigma 2x EX
      lampa Sigma EF-500 DG Super. CF II 256
      w sferze przyszłych zakupów Soligor 100/3.5 Macro

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

rzuć okiem na http://www.photosig.com/go/photos/view?id=1029097. jest tam moj kumpel z podobnym sprzetem (moim )
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• novaczek
          Dopiero zaczyna
          • 2004
          • 42

OK. To jeszcze jedo pytanie do speców od macro. Czy prawdą jest że crop w cyfrówce zwiększa skalę odwzorowanie? Gdzieś spotkałem takie stwierdzenie i się zapytuję o opinię.
          Canon EOS 300 D, Canon 18-55 3.5/5.6, Sigma 70-200 2.8 EX HSM, APO telekonwerter Sigma 2x EX

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

A jak się liczy tą skale odwzorowania? Jak rozumiem, chodzi o rozmiar obrazu na kliszy/matrycy do rozmiaru obiektu, więc crop jest bez znaczenia. Ale efektywnie na odbitkach robal jest 1.6 raza większy
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• novaczek
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 42

Tak więc wynika z tego że skala odwzorowania też powinna skoczyć do góry IMHO czyli zamiasta 1:1 do 1,6:1 - czy się jednak mylę?

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Cos mi sie tam z lektury grupy cyfrowej kolacze...

Skala odwzorowania obiektywu sie nie zmienia, zmienia sie kat widzenia...

Zwroc jednak uwage ze matryce z takim cropem sa mniejsze fizycznie niz klatka filmu. Czyli skala odwzorowania 1:1 da mniej obrazu na matrycy niz na klatce filmu, bo mniej sie zmiesci z racji mniejszych fizycznych wymiarow.

Dobrze mowie?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Czyli skale odwzorowania trzeba inaczej liczyc. Ale 1:1 dla 35mm da obraz wiekszy z cropem. Dobrze mowie?

Komentarz

• JaW
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 258

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    Czyli skale odwzorowania trzeba inaczej liczyc. Ale 1:1 dla 35mm da obraz wiekszy z cropem. Dobrze mowie?
                    Może powiem w prosty sposob jak sie ma sprawa: otóz realnie 1-centymetrowy robaczek przy skali 1:1 na matrycy 10D/300D/D70 pozostanie nadal 1-centymetrowym robaczkiem. Crop go nie powiekszy - niestety.
                    Pozdr - JaW
                    Moja galeria Fotojaw
                    Moje zdjęcia na plfoto
                    Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Crop go nie powiekszy na matrycy, ale na odbitce bez pozniejszego cropu bedzie wiekszy. Po prostu inne jest znaczenie 1:1

Komentarz

• novaczek
                        Dopiero zaczyna
                        • 2004
                        • 42

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                        Crop go nie powiekszy na matrycy, ale na odbitce bez pozniejszego cropu bedzie wiekszy. Po prostu inne jest znaczenie 1:1
                        No i tak będzie więc można uznać że skala wyniesie w przypadku 300D 1,6:1(? albo po prostu obraz będzie miał 21mm zamiast 35 mm jak w analogu)) (taką opinię czytałem też gdzieś w sieci lub prasie). Jeszcze jedna ciekawostka. Sigma chwali się że ich obiektyw makro Sigma 180/3,5 współpracując z telekonwerterami Sigmy daje skalę rzędu 2:1 (czyli z cropem 3,2:1 IMHO), tylko ta cena (~2700).
                        W sumie telekonwerter mam, szukam Cosiny/Soligora 100/3,5, może z tego też da radę coś wyciągnąć (myślę o dłożeniu pierścieni)

Komentarz

• JaW
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 258

Zamieszczone przez novaczek
                          No i tak będzie więc można uznać że skala wyniesie w przypadku 300D 1,6:1(?
                          Jak juz pisałem - crop nie ma znaczenia przy skali odwzorowania. Ja wiem, ze to byłoby fajnie, ale niestety obiektyw o skali 1:1 czy to na matrycy 300D, czy to na klatce 35mm odwzoruje 1-centymetrowego robaczka jako 1-centymetrowego robaczka.
                          Chyba zaprosze tu Arka Stopę zeby to naukowo wyjasnil... ja to raczej fotki robię i nie wnikam zbytnio w szczegoły - brak czasu...
                          Pozdr - JaW
                          Moja galeria Fotojaw
                          Moje zdjęcia na plfoto

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Jasne, że da 1 cm robaka na matrycy. Ale w analogu to wypelni 1/3 klatki a w cyfrze np. 1/2. Skala odwzorowania sie nie zmieni, ale efekt lepszy. Podobnie jak dla aparatów średnioformatowych, skala 1:1 daje raczej kiepski efekt.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez novaczek
                              No i tak będzie więc można uznać że skala wyniesie w przypadku 300D 1,6:1(? albo po prostu obraz będzie miał 21mm zamiast 35 mm jak w analogu))
                              To pierwsze nie, to drugie tak.
                              Robaczek nie bedzie mial 1,6 cm zamiast 1cm wiec nie mozesz sobie tak skracac.
                              Bedzie to nadal 1cm robaczek, ale w ciasniejszym kadrze niz na analogu (krotsze boki klatki).

Komentarz

• novaczek
                                Dopiero zaczyna
                                • 2004
                                • 42

Czyli w tym wypadku crop zawęża pole działania (mniej mozna sfotografować) czyli działa na niekorzyść fotografującego i fotografowanego ;-). Biedny robaczek może się obrazić że ma ciachnięty kuperek albo inne co nieco :-)

[ Dodano: 20-07-2004, 23:54 ]
                                Zamieszczone przez JaW
                                Jak juz pisałem - crop nie ma znaczenia przy skali odwzorowania
                                A ja poprosiłem o wyjaśnienie Marka Wyszomirskiego i pozwolę sobie zacytować Jego tłumaczenie apropo cropa z pl.rec.foto.cyfrowa

"... > No własnie. I tu jest problem z cropem. Na forum Canona co niektórzy
                                > twierdzą że w przeciwieństwie do teleobiektywów w fotkach macro crop nie
                                ma
                                > znaczenia. Jedyne co to zmniejsza on fotografowany obszar.
                                > I gdzie jest prawda?

Wlasnie - zmniejsza fotografowany obszar (i to niezaleznie - pzry tele,
                                makro czy szerokim kacie). A to ma podstawowe znaczenie, gdyz mniejszy motyw
                                wypelnia kadr. Jesli przy skali 1:1 w pzrypadku lustrzanki maloobrazkowej
                                obiekt o wielkosci 36mm wypelni cala szerokosc kadru, to w pzrypadku
                                lustzranki cyfrowej z crop factorem 1.5 do wypelnienia calej szerokosci
                                kadru wystarczy motyw o wielkosci 24mm - zatem wielkosc motywu
                                wypelniajacego caly kadr bedzie taka, jak w przypadku lustrzanki
                                maloobrazkowej przy skali odwzorowania 1.5:1 Jesli dla kogos to nie ma
                                znaczenia, to znaczy, ze nie ma on pojecia o makrofotografii..."

I co teraz myśleć?

A tak na marginesie to na tej grupie jest moje wyliczonko apropo taniego (przynajmniej w porównaniu z obiektywem Canon MP-E 65 f/2.8 1-5x (~5500)) zestawu alternatywnego opartego na Canonie 300D, obiektywie Cosina 100/3,5 (805 PLN), pierścieniach Kenko (599) lub Soligor (480), oraz jakimś telekonwerterze 2x (w moim przypadku Sigma 2x EX)

a oto mój wywód:
                                - zakładamy do 300D obiektyw - skala 1:1
                                - dołączamy telekonwerter - skala 2:1
                                - dodajemy pierścienie - skala 3,3:1
                                - no i na koniec crop (1,59) - skala 5,3:1
                                ... niedługo to sprawdzę (*narazie niestety bez pierścieni) i zobaczymy czy i jak działa

Komentarz

Pracuję...