X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartorux
    Bywalec
    • 2009
    • 137

Zdjęcia ptaków

Witam !
    Dziś postanowiłem wyruszyć na jezioro porobić zdjęcia ptaków. Miałem ze sobą 55-250. No więc przybyłem na miejsce było kilka kaczek porobiłem kilka fotek. Nadszedł czas do powrotu. Już w domu po podłączeniu aparatu patrze na te fotki i jakoś mi one za bardzo się nie podobają, jako że są to rawy daje je do Lightrooma i zaczynam obrabiać, lecz nawet nie wiem jak do tego się zabrać
    Oto co natworzyłem:
    A tu już odwet brały :P
    Jakie są wasze rady do robienia i obróbki zdjęć ptaków ??
    FF
  • MatusP
    Początki nałogu
    • 2008
    • 442

Ptaków nie robię, ale myślę, że w tej dziedzinie obróbka to najmniej ważna część pracy - liczy się kadr. Tu taj wystarczy tylko pobawić sięsuwaczkami w Lightroomie i będzie stykać. Kadry nie powalają.
    BLOG

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

W tych co pokazałeś to jedyna obróbka to ewentualne skasowanie bo niczym nią nie zdziałasz - zresztą technicznie są akceptowalne - za to jak napisał przedpiśca - kadry są nic nie warte...
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• bartorux
        Bywalec
        • 2009
        • 137

A jakieś rady co do kadrów ?? Wiem, że za dobre one nie są ale ptaszyska były strasznie daleko Musze skoczyć nad jeziorko na dłuższy czas i więcej porobić fotek.
        Ostatnio edytowany przez bartorux; 26747.
        FF

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez bartorux
          A jakieś rady co do kadrów ?? Wiem, że za dobre one nie są ale ptaszyska były strasznie daleko Musze skoczyć nad jeziorko na dłuższy czas i więcej porobić fotek.
          Pogooglaj jest na ten temat masę - albo lepiej pooglądaj zdjęcia i wyciągnij wnioski. Cała sztuka w fotografii ptaków polega na tym że one strasznie daleko... Powodzenia (serio)...
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• bartorux
            Bywalec
            • 2009
            • 137

Chyba sobie odpuszczę ptaszyska mając 55-250 a np. 100-400 specjalnie dla nich to kupować nie będę
            FF

Komentarz

• MTBTREK
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 45

Polecam:

http://www.fotoprzyroda.pl,
              bez sporych nakładów finansowych i ciężkiej pracy nie ma co oczekiwać wspaniałych rezultatów.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Przepraszam źle wkleił mi się drugi skrót. Powinno być:

Ostatnio edytowany przez MTBTREK; 21068. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• kondrat
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 36

Takie zdjęcia jak pokazałeś można zrobić zwykłym kompaktem (mi się udało)

Liczy się jak już napisali przedmówcy kadr i zazwyczaj dynamika zdjęcia (no, chyba, że mówimy o kaczkach na wodzie )

Komentarz

• dazz

Co do robienia to temat rzeka. Co do obróbki to można skwitować krótko - im mniej tym lepiej. Powodzenia!

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Zamieszczone przez bartorux
                    Chyba sobie odpuszczę ptaszyska mając 55-250
                    Bo ja wiem... jeżeli lubisz fotografować ptaki to i tym szkłem cośtam zawalczysz. Postaraj się uchwycić jakiś ciekawy moment w kadrze a sprawy techniczne zejdą na dalszy plan. Drobny przykład takiego właśnie podejścia:

Komentarz

• jagular
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 422

Myślę że tutaj nie można myśleć tylko o sprzęcie. Ptaki to na tyle mały "obiekt", że proste powiększanie ogniskowych wcale nie gwarantuje sukcesu.

Chcesz robić ciekawe foty ptakom? Oprócz zwiększania możliwości sprzętu, zwiększaj swoją wiedzę na temat właściwego podchodzenia do ptaków, ich zachowania, miejsc ich występowania. Czyli oprócz interesowania się fotografią i sprzętem, trzeba się zainteresować także ptakami.

Świetna ptasia fota to najczęściej efekt o wiele, wiele większej pracy niż tylko przyjazd nad jeziorko, wycelowanie, strzał, do domu.
                      Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• krzychoo
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 349

Teraz dużym powodzeniem wśród ptasiarzy cieszą się zdjęcia fotografowane na krótkich ogniskowych, wręcz szerokich kątach. Atlasowych ptasich fotografii ze sterylnym tłem jest wszędzie dosyć, żeby zdziałać coś nowego, frapującego trzeba się teraz nieźle nagimnastykować.
                        Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Komentarz

• rycerz
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 227

Zamieszczone przez jagular
                          Chcesz robić ciekawe foty ptakom? Oprócz zwiększania możliwości sprzętu, zwiększaj swoją wiedzę na temat właściwego podchodzenia do ptaków, ich zachowania, miejsc ich występowania. Czyli oprócz interesowania się fotografią i sprzętem, trzeba się zainteresować także ptakami.
                          otóż to!
                          potrzebna jest wiedza nie tylko na temat występowania zwierzyny, ale i ich zachowania, zwyczajów,
                          a poza tym wszelkie metody zamaskowania siebie i sprzetu.
                          Ja w ubiegłym roku robiłem zdjecia analogiem i obiektywem 300mm. ale wiele rzeczy udało mi sie dzieki wielkiej pomocy naszego forumowego kolegi który zabrał mnie ze sobą, pokazał o co w tym wszystkim chodzi...[ dziękuje Marku ]
                          spróbuj kogos takiego poznac i kup sobie jakąs ksiazke na ten temat :-D
                          nx100

Komentarz

• maati
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 93

w aktualnym wydaniu miesięcznika DFV jest kilka stron poświęconych fotografowaniu ptaków.
                            Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

Komentarz

• bartorux
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 137

Ładny dzień, siatka maskująca i nad jezioro
                              FF

Komentarz

Pracuję...