X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kiniaaa
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 21

Portret bw - jak taki zrobić ?

witam,

zdaje sobie sprawę, że taki temat był już zapewne nie raz poruszany, niemniej mógłby ktoś podać linki odwołujące do podobnych tematów albo napisać jak najprościej w photoshopie albo innym programie uzykać takie portrety, chodzi mi głównie o uzyskanie takich kontrastów zdjęć i efektu oczu:
    Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!

Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!

z góry dziękuję.
  • Intense
    Coś już napisał
    • 2008
    • 51

Dobra konwersja do B&W to raz, suwaczkami kontrast, jasność, levels, curves to dwa, odpowiednie ustawienie składowych kolorów (na zasadzie kolorowych filtrów w fotografii analogowej) to trzy. No i oczywiście podstawa to jasne szkło by głębią ostrości podkreślić właśnie te oczy ;-)
    To tak w dużym skrócie ode mnie.

Komentarz

• kiniaaa
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 21

up.
      ktoś jeszcze coś doda?

Komentarz

• Kolaj
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3293

Przede wszystkim, materiał wejściowy musi być odpowiedni. Żeby uzyskać oczy, jak na tych zdjęciach, nie mogą one ginąć w cieniu oczodołów. Dlatego, jeśli fotografujemy w słoneczny dzień, konieczne jest rozświetlenie od dołu, np. blendą lub lampą błyskową. W PS można oczy rozjaśnić stosując kopię warstwy podstawowej w trybie screen i na masce warstwy zaznaczając same oczy. Poprzez Opacity ustalamy stopień rozjaśnienia.

Kolejną sprawą jest uzyskanie odpowiednich kontrastów. Najczęściej uzyskuje się je podczas konwersji do B&W. Możesz użyć metody Scotta Kelbiego, którą kiedyś nagrałem jako akcję PS, do pobrania stąd: http://maciejko.net/downloads/bw.atn.
        Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• Sempoo
          Początki nałogu
          • 2007
          • 273

- poprawne naświetlenie
          - bez przepalania
          - przy wywołaniu podbicie EV lub jasności
          - przepalenie czerni
          - podbicie kontrastu
          - selektywne korekty, np oczy (levels na masce)
          60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• Nesla
            Bywalec
            • 2009
            • 107

Ja akurat znam Monike, uzywa gotowych presetow, do nabycia przez internet, nie mam pod reka linkow bo nie pisze z domu.

Komentarz

• punky
              Początki nałogu
              • 2008
              • 483

wystarczyło dobrze forum przeszukać

tutaj też warto zajrzeć
              R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

To z pewnością nie ten poziom, ale trochę tak na szybko spróbowałem osiągnąć zbliżony efekt. Plik Photoshopa do pobrania pod adresem:

Komentarz

Pracuję...