X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maseth
    • 2009
    • 4

Jak to wszystko policzyć?

Witam!

Jakiś czas temu zakupiłem wymarzoną ex430II do mojego 450D
    Staram się ją okiełznać jednak w trybie ręcznym nie idzie mi łatwo ..

Przyjmijmy ze chce przyciemnić swiatlo zastane o 2 przyslony w stosunku do obiektu na pierwszym planie - w trybie TTL będzie to banalne. Manipulując przysłoną bądz czasem (w zaleznosci od wymaganej głębi) lampa zrobi za nas reszte
    Ale jak to policzyć w trybie ręcznym lampy błyskowej?
    Oczywiscie można zrobićkilka probnych ekspozycji - powem szczerze mam dosc strzelania 10 fotek do jednej sceny.
    Czy można użyć w jakiś cudowny sposob swiatlłomierza w aparacie w celu dobrania odpowedniej mocy blysku? Dodam ze na lampie moc podawana jest w cudownych 1/x mocy

pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez maseth; 30928.
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Światłomierzem zewnętrznym.

Komentarz

• maseth
      • 2009
      • 4

To rzecz oczywista; pytalem jednak o możliwosc uzycia swiatlomierza wewnetrznego. Moza jakas opcja 'Custom functions' w body. Pzwalajaca na pomiar swiatla blysku lampy zewnetrznej...

Komentarz

• rog
        Bywalec
        • 2008
        • 144

Kwestia wprawy. Ustawiasz na oko i ewentualna poprawka :>
        5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4

Komentarz

• maseth
          • 2009
          • 4

Tego sie obawialem

Komentarz

• OsMax
            Bywalec
            • 2007
            • 186

Zamieszczone przez maseth
            ...w trybie TTL będzie to banalne...
            Po kiego grzyba wydawales kase na lampe systemowa skoro i tak nie chcesz pracowac z TTL ? Uzywaj TTL'a
            Najlepszą metodą do zainspirowania odkrywczych myśli, jest zaklejenie koperty.

Komentarz

• maseth
              • 2009
              • 4

Oczywiscie ze chcę ale jak zdejme lampe z body to juz koniec TTL'a. Rozwiazaniem jest zakup niestey drogiego systemu bezprzewodowego wyzwalania przenoszącego TTL. Obecnie posiadam tylko tanie pt-04 no i na szczescie 3m kabel synchronizacyjny gdzie TTL jak najbardziej działa

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez maseth
                Oczywiscie ze chcę ale jak zdejme lampe z body to juz koniec TTL'a. Rozwiazaniem jest zakup niestey drogiego systemu bezprzewodowego wyzwalania przenoszącego TTL. Obecnie posiadam tylko tanie pt-04 no i na szczescie 3m kabel synchronizacyjny gdzie TTL jak najbardziej działa
                Gdzieś w tych wątkach są porady jak tanio zrobić przewodowe/bezprzewodowe wyzwalanie przenoszące (E)TTL, miłej lektury:

Komentarz

• Hexen
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 29

Poczytaj tutaj: http://foto.jasiu.pl/ powinno Ci się trochę rozjaśnić.
                  Jednakże wszystko polega na wprawie.
                  Jeżeli posługujesz się angielskim przynajmniej podstawym to zobacz oryginalną stronę tego kolesia.... http://www.planetneil.com/

Komentarz

Pracuję...