X
-
-
.. bo wiesz.. zmotywowales mnie
Zamieszczone przez akustyka niebo o godzinie 14.00 jest bezplciowe i sie tego nie zmieni. ani filtrem ani szopka. chocby skaly sr...y
Komentarz
-
nosz k...a! nie dosc ze szopujesz moje zdjecia (moja krwawice, ardyzm,natchiniona sztuke i w ogole bulke przez bibulke) to jeszcze zwalasz na mnie...Zamieszczone przez Czacha.. bo wiesz.. zmotywowales mnie
ech... ide sobie dalej zdjecia wywolywac. nie reaguje na te prowokacje burzuazyjnych wrogow naszej socjalistycznej ojczyzny
Komentarz
-
nie o to mi chodzilo. polowke na prawa strone na polar coby niebo rowne byloZamieszczone przez akustyka ja juz nie jestem w 100% przekonany do tej metody. specjalnie sie ostatnio pokusilem o przyciemnienie nieba polowka zamiast polarem i przyznam, ze efekt do mnie nie przemawia.
)
Komentarz
-
no do tego to juz bym musial Cokina X, albo cos innego na 100mm zanabyc. ale jakos 400zl za filtr do mnie nie przemawiaZamieszczone przez svennie o to mi chodzilo. polowke na prawa strone na polar coby niebo rowne bylo
)
zwykly uchwyt 84mm ustawiony na skos wchodzi pieronsko w kadr
moze ew. jakby w lapie trzymac polowke to cos by z tego bylo...
Komentarz
-
-
za to co za wygodaZamieszczone przez akustykłe... to sie przy komponowaniu nie rozpedzisz :-)
)
Komentarz
-
A jak z ogniskową a polarem?
Czym krótsza tym trudniej o równomierną polaryzację, a co jesli założymy filtr na 200-300mm ogniskowej? Pole wtenczas jest nie wielkie i ciekawy jestem czy taki filktr da cokolwiek? Czy może będzie to marginalny przyrost nasycenia?
W opisie Canona 100-300 napisano ze AF nie obraca filtrem i dzięki czemu mozna zamontować filtry polaryzacyjne.
Jednak czytajac forum czesto słysze ze niektorzy myslą o montażu polara na kitowy obiektyw canona. Ten obiektyw obraca filtrem podczas ustawiania ostrości.
Pytanie: Czy wymogiem stosowania polara jest AF który nie będzie kręcił filtrem?
PiotrKomentarz
-
Nie jest to wymog a twoj swiadomy wybor. Jesli obiektyw kreci filtrem to jest to tylko utrudnienie a nie uniemozliwienie korzystania z polara.Zamieszczone przez PitgrupaPytanie: Czy wymogiem stosowania polara jest AF który nie będzie kręcił filtrem?
utrudnienie bo musisz:
- najpierw zlapac ostrosc, pozniej trzymajac zablokowana ostrosc krecic polarem
- uzywac manualnego ostrzeniaKomentarz
-
Podobnie myślałem ale nie patrzyłem nigdy przez taki filtr wiec prawdę mówiąc nie widzialem na ile możliwe jest kręcenie ostrością i filtrem podczas ustawieć AF na sport. Widzę że może być to problem.
A co z długą ogniskową i takim filtrem?
Pozdrawiam
PiotrKomentarz
-
Do zdjec sportowych? Mozesz zapomniec o polarze - to filtr do spokojnego krecenia i nastawiania polaryzacji a nie 'oby byl' .Zamieszczone przez Pitgrupaprawdę mówiąc nie widzialem na ile możliwe jest kręcenie ostrością i filtrem podczas ustawieć AF na sport.
Poza tym do zdjec sportowych to mozesz rowniez zapomniec o szklach ktore kreca filtrem
Przy innych zastosowaniach szkiel "krecacych mordka" a z przymocowanym polarem - spust migawki do polowy, lapie ostrosc, trzymajac prawa reka spust nadal do polowy lewa krecisz polarem i ustawiasz sobie efekt, po ustawieniu polara dociszkasz migawke. Troche kombinacji ale ogolnie nic trudnego.
Kaczki/labedzie itp na wodzie - zakladalem go juz do tele i dzialal bez problemu gaszac odblaski czy robiac przezroczysta albo nieprzejrzysta wode.A co z długą ogniskową i takim filtrem?Komentarz
-
nawet fajne zdjecie

Komentarz

Komentarz