X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Carine
    Coś już napisał
    • 2010
    • 59

Wyostrzanie zdjęć w gimpie 2.4.0

Mógłby mi ktoś opisać jak wyostrzyć zdj w gimpie w wersji 2,6,7?( w tytule się pomyliłam)
    Szukałam ale nie moge nic znaleść.Była jedna instrukcja ale chyba nie do tej wersji..
    Ostatnio edytowany przez Carine; 31599.

Moje foto
  • mc_iek
    Uzależniony
    • 2008
    • 790

O ile mnie pamięć nie myli, bo na laptopie mam GIMPa w wersji angielskiej, to w zakładce Filtry > Uwydatnienie > Wyostrzenie
    Ostatnio edytowany przez mc_iek; 15659.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• Carine
      Coś już napisał
      • 2010
      • 59

ale mi chodzi o takie wybiórcze wyostrzanie.wyostrzają się same krawędzie a szumy nie.

Moje foto

Komentarz

• sid
        Uzależniony
        • 2004
        • 643

Zamieszczone przez Carine
        ale mi chodzi o takie wybiórcze wyostrzanie.wyostrzają się same krawędzie a szumy nie.
        Nie no, to w tak oczywisty sposób wynikało z pierwszej wypowiedzi, że jak mc_iek mógł się nie domyślić...

Komentarz

• swi3zy
          Coś już napisał
          • 2009
          • 53

Primo rozbij na LAB. Zduplikuj warstwę L (na niej będziesz pracować) - zmień nazwę na 'sharp' (dla wygody opisu jedynie). Chcąc wyostrzyć same krawędzie należy je zaznaczyć. W tym celu wybierz Krawędź z podmenu Wykrywanie krawędzi z menu filtry. Ustaw pożądaną wartość (zależy od obrazka). Poziomami przesuń zakres w stronę prawą i obetnij szarości. Zastosuj Guasian blur, a następnie ponów operację z poziomami. Dalej wystarczy utworzyć nowy kanał. Zaznaczyć warstwę sharp i ją skopiować do nowego kanału. Mając cągle zaznaczony nowy kanał zmień kanał na zaznaczenie. Przejdź do warstwy 'L' i zastosuj maskę wyostrzającą. Wyostrzone zostaną tylko krawędzie znajdujące się w zaznaczeniu, szum nie ulegnie wzmocnieniu. Pozostaje jedynie złożyć obrazek do kupy. Usuń warstwę sharp i złóż obrazek wybierając tryb LAB.

Przepis znaleziony gdzieś, kiedyś w sieci.

Pozdrawiam

Komentarz

• rbucz
            Bywalec
            • 2009
            • 151

Za dużo zabawy z tym LABem. W większości przypadków wystarczy: Filtry -> uwydatnianie -> maska wyostrzająca. Chyba o to wyostrzanie Ci chodzi. A... zerknąłem na Gimpa 2.6.6. W nowszym pewnie jest podobnie.
            Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Komentarz

• swi3zy
              Coś już napisał
              • 2009
              • 53

Zamieszczone przez rbucz
              Za dużo zabawy z tym LABem. W większości przypadków wystarczy: Filtry -> uwydatnianie -> maska wyostrzająca. Chyba o to wyostrzanie Ci chodzi. A... zerknąłem na Gimpa 2.6.6. W nowszym pewnie jest podobnie.
              Jest podobnie jak najbardziej, ale po użyciu maski wyostrzającej (unsharp mask) masz wyostrzone całe zdjęcie, co w przypadku zaszumionych fotek daje jeszcze większe natężenie szumu. Żeby wyostrzyć kontury, a zachować dość niski poziom szumów można zrobić jak napisałem.

http://www.gimp.org/tutorials/Smart_Sharpening/ <<-- oryginalny tutorial

Komentarz

• Scott
                • 2007
                • 8

Przetłumaczone na polski:
                400D + Kit + Sigma 70-300 APO DG MACRO

Komentarz

• swi3zy
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 53

:-) Czemu wcześniej nie trafiłem na tą stronę :-). Dzięki!

Komentarz

• Asiulus
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 19

Kurcze, taki fajny tutorial, a ani w 2.6.0. ani w bodajże 2.6.4 z których korzystam nie widzę trybu, który trzeba uruchomić. Mam tylko RGB, szarości i indeksowany.
                    Ale, zaraz, zaraz... W zakładce "Kolory" trzeba wejść w "Składowe" ---> rozłożenie. Yes! To tu! Zaraz wypróbuję, bo działanie unsharp mask w GIMPie jakoś mi nie bardzo pasuje, zawsze stosowałam zwykłe wyostrzanie według wybranych parametrów.
                    Jaka cyfrówka? Dla tradycyjnego katolika - Canon. Dla prawosławnego - Nikon. Dla protestanta - żaden, bo Pismo mówi, że nie będziesz czynił obrazu.

Mało piszę, dużo czytam.

Komentarz

• Carine
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 59

scott no własnie juz duzo wczesniej znalazlam ten tutek co podales ale nie moglam znalesc jednej zakładki.Bo mialam inną wersje gimpa. Ale dzięki asiulus już wiem co i jak:-D .Dzięki wszystkim za pomoc:-D

Moje foto

Komentarz

Pracuję...