Witam wszystkich forumowiczów. Mam taki problem ,ostatnio moje działania handlowe obrały kierunek w branże samochodową.Fotografuję samochody do aukcji internetowych.Może foty do allegro to banał i nie powinno się tematu roztrząsać ,ale już po kilku aukcjach widzę że fotka samochodu robi duże wrażenie na potencjalnych kupcach. Bardzo bym prosił o podjęcie dyskusji czego się wystrzegać jakich nie popełnić błędów i w jaki sposób najkorzystniej pokazać przedmiot którym jest samochód.Zamieszczam na razie dwie fotki alfa 147 i fiat126. Chętnie bym widział zdjęcia waszego autorstwa.
X
-
Tagi: Brak
-
-
"Misek" to prawda że auto autu nie równe. Wszystko co napisałeś to fakt oczywisty.Jeszcze inna rzecz mnie frapuje, a konkretnie jakiego używać sprzętu tz jaki obiektyw bardziej szeroki kąt czy zoom czy oświetlenie dodatkowe jakaś właśnie sceneria itp.Canon 30D+40D i coś tam ze szkła i metalu:-|Komentarz
-
-
-
Ja ze swojej strony mogę dodać, że fajne zdjęcia samochodom możesz robić pod wiaduktami. Ale najlepiej takimi nowymi, bez szpetnych napisów czy pseudo graffiti. Sam dawno temu wystawiałem auto na aukcji i potem tylko słyszałem - "a na aukcji tak ładnie się prezentowało" xD heh
Dobry chwyt przy zdjęciach zewnętrznych - włączone światła i halogeny (jeśli są).Komentarz
-
No ja jako potencjalny kupiec to nie wiem, czczy bym docenił fotkę ala http://yfrog.com/5malfarozmytaj . To nie ma być reklama jakiejś marki, bo kupujący z grubsza wie, jak dany model wygląda. Kupującego interesują szczegółowe fotki egzemplarza, który chce kupić. I to takie, które pokazują również wszystkie mankamenty auta. Tak, że na działania typu "zakryć pasem przetarty boczek" szlag mnie trafia, bo człowiek czasem odwala ...set kilometrów, bo mu się auto na zdjęciach spodoba a na miejscu się okazuje, że połowa to szpachla z fotoszopa.Aparat jak kobieta - zanim go poznasz zmieniasz na nowszy model. fotograf ślubny KrakówKomentarz
-
-
"fotom" pewnie że ktoś może się rozczarować na miejscu ale co powiesz na panny z okładek pism które z faktycznym stanem to tylko nazwisko mają takie same. A co z fotami np. samochodów do katalogów promocyjnych też są poprawiane wyginane i naciągane. Zdjęcie ma być atutem aukcji który przyciąga uwagę i zachęca do nawiązania kontaktu ze sprzedawcą. Absolutnie nie popieram ustawiania szpar czy też likwidowaniu rys moim celem jest pokazanie auta w jak najlepszym dla danego modelu świetle. Dla przykładu podałem link do foty alfy i malczaka aby sprowokować polemikę na temat samych zdjęć.
Zamieszczam jeszcze jedną fotkę i powiedzcie co o tym myślicie
Canon 30D+40D i coś tam ze szkła i metalu:-|Komentarz
-
no dobra to ja się dorzucam , jestem na Nie !
mnie stanowczo odrzucają brudne dywaniki , wiem tam się trzyma często brudne buty ale jednak wyjątkowo pod te kilka warto wyczyścić
no a czepiając się dalej to te zdjęcia 1 i 3 , off-road jest spoko, ale przy dobrej terenówce , ja po tym aucie spodziewałbym się "ciężkiej" drogi do domu i wszystkiego co się z tym wiąże , czyli mało mnie zachęca widok auta w zaroślach na miękkiej drodze :wink:
wiem , wiem maruda ze mnie straszna :rolleyes:
też planuje się zabrać za auta ale jednak plan jest inny:
1.pusty plac
2.polar
3.parę lamp z parasolkami dyfuzyjnymi
4.dookoła w miarę ciemność widzę
Nie szczędź czasu na to, aby być szczęśliwym.Phil BrosmansKomentarz
-
retusz przedmiotow ktore sprzedajemy jest nieetyczny i tak naprawde niezgodny z prawem - wprowadzanie kupujacego w blad jest karalne.. to nic innego jak oszustwo i za to mozna miec prokurature na karku, tak jak i za przekrecenie licznika
irytuje mnie podejscie do sprawy jakie przedstawia misiek. dzieki niemu ilosc cwaniactwa i buractwa w naszym kraju wciaz rosnie.. a moze nie rosnie, a jest na stalym poziomie, tylko sie bardziej ujawnia? kiepskie to tlumaczenie, ze kupujacy sa sobie sami winni bo oczekuja zbyt wiele za dana cene. a jak idzie do sklepu to kradnie bo akurat ochroniarz nie patrzy?
co do radzenia sobie z fotami - na pewno dobrze jest miec zrodlo sztucznego swiatla oraz filtr polaryzacjny jak juz ktos wspomnial. o atrakcyjnym wizualnie miejscu nie ma co wspominac bo to logiczne
Komentarz
-
To ja dalej z pozycji kupujacego. Chcąc kupić jakąś markę/model raczej wiem jak ona wygląda, znam jej cechy i parametry, i to nie ze zdjęć na Allegro. Więc nie potrzebuję tam oglądać fotek reklamowych, które pokazują auto "w najlepszym dla danego modelu świetle"."fotom" pewnie że ktoś może się rozczarować na miejscu ale co powiesz na panny z okładek pism które z faktycznym stanem to tylko nazwisko mają takie same. A co z fotami np. samochodów do katalogów promocyjnych też są poprawiane wyginane i naciągane. Zdjęcie ma być atutem aukcji który przyciąga uwagę i zachęca do nawiązania kontaktu ze sprzedawcą. Absolutnie nie popieram ustawiania szpar czy też likwidowaniu rys moim celem jest pokazanie auta w jak najlepszym dla danego modelu świetle. Dla przykładu podałem link do foty alfy i malczaka aby sprowokować polemikę na temat samych zdjęć.
Zamieszczam jeszcze jedną fotkę i powiedzcie co o tym myślicie
Ja chcę zobaczyć właśnie spasowanie blach, koloru, stopień wytarcia tapicerki, kierownicy, czy silnik się nie "poci", czy progi nie rdzewieją. Czyli wszystko to, co świadczy o przebiegu, stopniu zadbania i bezwypadkowości danego egzemplarza. A jak widzę jakąś ingerencję programową w zdjęcie, to nabieram podejrzeń, czy aby tylko kontrast był podciągany.
Tak więc: jedno może być "na zachętę", a reszta - ostre zdjęcia z każdej możliwej strony, z bliska, dobrze naświetlone, bez udziwnień. I tak, żeby krzaki nie zasłanialy pół samochodu :-DAparat jak kobieta - zanim go poznasz zmieniasz na nowszy model. fotograf ślubny KrakówKomentarz
-
-
nie ma za co mnie przepraszac, bo to bylo tak ogolnie, w tzw. 'eter' a nie personalnie.. dziwne ze kolega poczul sie dotkniety..?
kolegi logika wrecz poraza.. tak jak i to dalej z fotografowaniem slubow, tradzikow itp.
co ja bede tlumaczyl .. znajdzie sie w koncu niezadowolony niedoszly klient ktory poniesie koszty dojazdu i zechce ich zwrotu i przy okazji doniesie do proukuratury o tym, ze sprzedajacy dopuszcza sie oszustwa.. a sprzedajacy rozlozy rece i powie za zdjecia przygotowal mu niejaki Misiek
za duzo cwaniakujesz, ale i tak powodzenia!Komentarz
-

Komentarz