X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • migawkanatalia
    Bywalec
    • 2010
    • 144

Jak ustawiać ostrość na przyjęciu?

Kochani, jak najlepiej ustawiać ostrość jeśli fotografuję w dużym pomieszczeniu (przyjęcie) i chcę aby wszystkie osoby były "oddane ostro"? Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
  • szuler
    Uzależniony
    • 2007
    • 829

nie realnie przysłona 11
    realnie wszystkich w rzędzie i 1.4
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• iso
      Uzależniony
      • 2009
      • 547

Albo jakiś szerszy kąt i głębia ostrości będzie większa. Inaczej chyba nie da rady.

Komentarz

• migawkanatalia
        Bywalec
        • 2010
        • 144

Wydaje mi się, że na zdjęciach, które wykonywałam starym canone a530 miałam ostrzejszy obraz niż obecnie... no ale dopiero ucze się fotografowania lustrzanką.
        Niedawno fotografowałam urodziny mojej kuzynki i stwierdziłam, że bez zewnętrznej lampy błyskowej ani rusz... Światło zastane było tak słabe, że z czasami musiałam schodzić poniżej 1.30. Możecie sobie wyobrazić jakie zdjęcia powychodziły
        Rozumiem, że nie pozostaje nic innego jak oswoić trudną (moim zdaniem) sztukę fotografowania z użyciem zewnętrznej lampy błyskowej tak?
        Czy przy użyciu zewnętrznej lampy jest szansa, że ludzie, których fotografuję w słabym oświetleniu "nie będą poruszeni"? Jakich czasów zazwyczaj używacie fotografując z zewnętrzną lampą błyskową w bardzo źle oświetlonym dużym pomieszczeniu?

Komentarz

• wiktor2323
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1290

Z lampą nawet przy czasie 1/30 zdjęcie wyjdzie ostre bo lampa zamrozi ruch. Mówie o ogniskowych poniżej 50mm chociaż i może z większymi da się rade. Tzn coś z tła może być poruszone, ale postacie bedą ostre.
          Facebook

Komentarz

• tomaszt81
            Bywalec
            • 2009
            • 100

Poszukaj kalkulatora glebii ostrosci i wszystko bedzie jasne

Komentarz

• Tezet-gdynia
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1283

Zamieszczone przez migawkanatalia
              Wydaje mi się, że na zdjęciach, które wykonywałam starym canone a530 miałam ostrzejszy obraz niż obecnie... no ale dopiero ucze się fotografowania lustrzanką.
              Bo kompakt stosuje swoj algorytm, konstrast, kolory, wyostrzenie zdjecia itp

Niedawno fotografowałam urodziny mojej kuzynki i stwierdziłam, że bez zewnętrznej lampy błyskowej ani rusz... Światło zastane było tak słabe, że z czasami musiałam schodzić poniżej 1.30. Możecie sobie wyobrazić jakie zdjęcia powychodziły
              A jakie iso? Nie boimy sie iso1600 nawet w serii xxxD Poza tym, ja tam po przyzwyczajeniu sie do wagi i ksztaltow puszki - utrzymuje 1/15 na 50mm bez poruszenia. Fakt, ludzie sie poruszaja, ale to opowiesc na inna noc

Rozumiem, że nie pozostaje nic innego jak oswoić trudną (moim zdaniem) sztukę fotografowania z użyciem zewnętrznej lampy błyskowej tak?
              Czy przy użyciu zewnętrznej lampy jest szansa, że ludzie, których fotografuję w słabym oświetleniu "nie będą poruszeni"? Jakich czasów zazwyczaj używacie fotografując z zewnętrzną lampą błyskową w bardzo źle oświetlonym dużym pomieszczeniu?
              Bardzo szybcy ludzie - taniec - 1/60 do 1/100 w zaleznosci jak bardzo chce ukazac ruch. Malo ruchliwi ludzie 1/40 albo 1/30, czesto bez lampy Jedynie przy 18mm schodze do 1/10 czasami
              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• liquidsound
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1956

utrzymuje 1/15 na 50mm bez poruszenia
                Ccialbym zobaczyc efekty...
                1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
                Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Komentarz

• tomaszt81
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 100

>Bo kompakt stosuje swoj algorytm, konstrast, kolory, wyostrzenie zdjecia itp

Bo kompakt ma mniejsza matryce a co za tym idzie obiektywy o mniejszych ogniskowych o ile mowimy tutaj ciagle o glebi ostrosci. Na prawde, nie ma co dywagowac http://www.dofmaster.com/dofjs.html

O zaleznosci czasu i ogniskowej takze i z uzyciem lampy tez wiele zostalo juz napisane.
                  Ostatnio edytowany przez tomaszt81; 29470.

Komentarz

• canis_lupus
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1252

Zamieszczone przez liquidsound

1/3s i 28mm. 1/15 przy 50mm też spokojnie do utrzymania.
                    "I love You Cię" Różyczko...
                    Galeria ,
                    Druga galeria,

Komentarz

• Czacha
                      fotograf
                      • 2004
                      • 4868

Zamieszczone przez liquidsound
                      zaden wyczyn... kiedys przy 17mm (na analogu) wyszla mi ostra fota przy 1/2s co prawda pozostale 6 w serii nie .. ale da sie
                      https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• dinderi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 3028

Zamieszczone przez Czacha
                        zaden wyczyn... kiedys przy 17mm (na analogu) wyszla mi ostra fota przy 1/2s co prawda pozostale 6 w serii nie .. ale da sie
                        Oczywiście, że się da. To o czym piszecie to zupełna norma. Po flaszce wina i odpowiedniej pracy oddechem, da się nawet 3 sekundy utrzymać. Udowodnione.
                        Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                        09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• tomaszt81
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 100

phi, 3 sekundy to moja babcia komorka utrzymuje, bo ma 5 megapixeli

Komentarz

• Kr4nkEd
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 119

Zamieszczone przez tomaszt81
                            Bo kompakt ma mniejsza matryce
                            Kropka.

Zamieszczone przez tomaszt81
                            a co za tym idzie obiektywy o mniejszych ogniskowych
                            Ogniskowa nie ma wpływu na DOF. Bierzemy pod uwagę tylko skalę odwzorowania.
                            Ostatnio edytowany przez Kr4nkEd; 3064.
                            kalibracja monitora
                            fotografia i film ślubny
                            targi ślubne łódź / warszawa
                            fotografia × kolarstwo

Komentarz

• tomaszt81
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 100

za wikipedia:

Bezpośrednio, na zakres głębi ostrości mają wpływ następujące czynniki:
                              przysłona – im mniejszy otwór względny jest pozostawiony (czyli: czym wyższa liczba przysłony, np. 16 lub 22), tym większa głębia;
                              odległość na jaką ustawiona jest ostrość obiektywu (odległość między przedmiotem a aparatem) - im odległość ta jest mniejsza, tym głębia ostrości również.
                              ogniskowa

wiec ogniskowa ma wplyw na glebie ostrosci. Czytalem to we wszystkich ksiazkach oraz doswiadczylem.

Komentarz

Pracuję...