Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rorochch
    Coś już napisał
    • 2010
    • 84

Mobilne oswietlenie w plenerze - reportaz industrialny

Mobilne systemy oswietleniowe wplywaja znaczaco na jakosc zdjec w plenerze, co jest istotne zwlaszcza wowczas, kiedy wykonujemy zlecenie dla klienta biznesowego. W tym reportazu zastosowalem mobilny generator hensel porty (1200Ws) z jedna glowica i garnek szerokokatny. Slonce swiecilo z prawej strony wiec lampe uzywalem tylko do rozpraszania zbyt glebokich cieni i w celu nasycenia koloru nieba oraz otoczenia. Oczywiscie doswietlena byly tylko urzadzenia sluzace do przeladunku, z dystansu do 15 metrow. Pracowalem na iso 100 i 400, czas 1/125, czasem nizej, przyslony od f/5 do f/14. Szkla - canon 35mm f/1,4, TS 45mm f/2,8., aparat canon 1Ds mark II. Warunki oswietleniowe ciekawe, ale bardzo zimno - minus 8 stopni C. Efektywny czas fotografowania - 6 godzin.
    W sumie wykonalem ok 250 zdjec.
    IMG]http://img651.imageshack.us/img651/1799/yf3k9184.jpg[/IMG]
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

reportazem tego bym nie nazwal niestety, efekty oswietlenia takie sobie, a i kadry slabe i .... krzywe ale nie brales za to kasy?
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• rorochch
      Coś już napisał
      • 2010
      • 84

Czacha,
      Oczywiscie, ze jest to zlecenie platne, reportaz to szerokie pojecie - tu masz przyklad reportazu dla biznesu, no i kadry rzeczywiscie krzywe. :-) Ale wyobraz sobie klient zadowolony, a o to przeciez chodzi. Podobaly mu sie zwlaszcza kolory, "krzywe" kadry dynamizujace ujecia, oraz swiatlo. Tak, tak. :-) Tobie oczywiscie ma prawo sie nie podobac. Rozwin dlaczego nie podobaja ci sie "krzywe" kadry, a efekty oswietlenia sa twoim zdaniem slabe?

Komentarz

• patric89
        Początki nałogu
        • 2008
        • 336

bardzo średnie zdjęcia. Według mnie nic ciekawego. Przeszkadzają mi wszędzie bardzo widoczne cienie. Do tego 4 zdjęcie krzywe, 3 pewnie było robione przy zachodzącym słońcu ale wygląda jakby był źle ustawiony Balans bieli.
        5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• iREM
          Uzależniony
          • 2005
          • 951

Sorry, ale wyglądają na cyknięte zupełnie przypadkowo i bez zastanowienia. Krzywe perspektywy, linie podłoża, horyzont... Poucinane fragmenty typu tabliczka... Ogólnie niestety słabe wrażenie.
          Wszystko można zrobić lepiej.
          www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• patric89
            Początki nałogu
            • 2008
            • 336

zazdroszczę takiego klienta...

Komentarz

• rorochch
              Coś już napisał
              • 2010
              • 84

Patric,
              Hmmm bez cieni zdjecia bylyby plaskie, ale no coz moze takie wolisz. A co do zachodu slonca, to mamy zime i slonce przez caly dzien znajduje sie nisko nad horyzontem, co pomaga fotografowac. Prznajmniej moim zdaniem, zdjecia powinno sie robic wczesnie rano i poznym popoludniem wlasnie z tego wzgledu, ze cienie sa dlugie, kolory bardziej nasycone, a wszystko wydaje sie bardziej przestrzenne niz na przyklad wowczas gdy slonce swieci niemal pionowo z gory. I rzeczywiscie - zdjecia sa "krzywe". :-)
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Patric,
              Hmmm bez cieni zdjecia bylyby plaskie, ale no coz moze takie wolisz. A co do zachodu slonca, to mamy zime i slonce przez caly dzien znajduje sie nisko nad horyzontem, co pomaga fotografowac. Prznajmniej moim zdaniem, zdjecia powinno sie robic wczesnie rano i poznym popoludniem wlasnie z tego wzgledu, ze cienie sa dlugie, kolory bardziej nasycone, a wszystko wydaje sie bardziej przestrzenne niz na przyklad wowczas gdy slonce swieci niemal pionowo z gory. I rzeczywiscie - zdjecia sa "krzywe". :-)
              Ostatnio edytowany przez rorochch; 31964. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Lepiej nie pokazuj swojemu klientowi tego wątku.
                Zamieszczone przez rorochch
                I rzeczywiscie - zdjecia sa "krzywe". :-)
                Nie "krzywe" tylko krzywe. Jakiego rodzaju dynamikę chciałeś uwypuklić przekrzywiając zdjęcie z samymi kontenerami po prawej stronie?
                Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• rorochch
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 84

IREM,
                  chodzi o tabliczke na suwnicy? Istotnie, ale jest druga taka sama z lewej. :-)
                  No i zgadzam sie, ze wszystko krzywe. :-)
                  IREM,
                  rozumiem, ze chodzi o "krzywe" czolo sterty kontenerow? Zgadzam sie 2 milimetrowa odchylka od pionu... Ale wyobraz sobie jak "proste" zdjecia wygladalaby obok siebie na zlamanym juz materiale. Nuuuudne by byly. Aha, po prostu nudne.
                  Ostatnio edytowany przez rorochch; 31964. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• patric89
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 336

Ja nie chciałem nikogo urazić.
                    Krótko: Zdjęcie mi sie nie podobają

Komentarz

• rorochch
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 84

Spokojnie, rozumiem. :-)

Komentarz

• Teo
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 474

Hm, jeśli mogę coś wtrącić - miejsce do fotografowania wydaje mi się bardzo ciekawe - mające duży potencjał do zabaw z kompozycją, powtórzeniami, geometryzacją przestrzeni - tu trochę niewykorzystany (jestem w stanie zrozumieć, że klient ma swoje "widzimisię" i trzeba to uwzględnić, bo to w końcu foty robione w konkretnym celu). Inna sprawa - jeśli ma to być gdzieś w folderze, reklamie itp. to po pierwsze wydaje mi się, że pojazd powinien być umyty przed fotami. Tak samo dźwig i kontenery podretuszowane nieco (usunięte plamy, rdza itp.), Usunięte kałuże z drogi... Po prostu wygląda to na pierwszy rzut oka niechlujnie. Taka fotografia to przede wszystkim sztuka panowania nad detalami, że o świetle nie wspomnę.
                        Gdyby to ode mnie zależało to puściłbym na scenę więcej światła i zrobił mniej cieni, dobrze to wyretuszował i nasycił kolory. Krzywe kadry... Cóż, chyba też mi nie przypadły do gustu. Może przy niektórych ujęciach ma to sens jak z tą ładowarką, ale już ten kontener z dźwigiem to tak średnio...

Komentarz

• rorochch
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 84

Teo,
                          Trafnie, bardzo trafnie, ale "zdjecia maja zyc", "pracuje sie", " to nie telenowela, ale ciezka robota", "a najlepiej zeby byla sniezyca, albo padalo" i takie tam, ale jednoczesnie "ma wygladac dobrze" i "ze sie dzieje". A na wszystko pare godzin. :-)

Komentarz

• Teo
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 474

Hm, to on te foty do reklamy swojego biznesu chciał czy żeby jego zwierzchnik zobaczył, że "się pracuje"?
                            Szefowie często znają swój biznes na wylot, ale niekoniecznie mają pojęcie o tym jak działa reklama i język wizualny. Nie wspominając już o psychofizjologii widzenia - to już dla nich zupełny kosmos.
                            Czy chciałbyś swój towar powierzyć firmie, gdzie maszyny są brudne i zaniedbane, dookoła jest syf i do tego jeszcze psia pogoda - bo takie wrażenie można by odnieść patrząc na zdjęcia wg jego pomysłu - Czy może wolałbyś firmę, gdzie panuje porządek, maszyny są czyste, zadbane, a pracownicy uśmiechnięci?

Komentarz

• dinderi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3028

Panowie, ale ococho?
                              Temat to chyba oświetlenie plenerowe, a nie "Rdza na terminalu kontenerowym, a jej wpływ na wydzielanie endorfin, w procesie postrzegania wizualnego".
                              Ciekaw jestem, jak ustawilibyscie światło, zeby na pokazanych zdjęciach osiagnąć łagodniejsze cienie. Rorochch opisal swój setup, a jak wygladałby Wasz w tym przypadku?
                              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

Pracuję...