X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fimba
    • 2009
    • 9

Zdjęcia sportowe - siatkówka

Witam,
    niebawem wybieram się na Puchar Polski w siatkówce, mam akredytatcję fotoreporterską, jednak doświadczenie w fotografowaniu siatkówki niewielkie. Czy ktoś podpowie jakich ustawień aparatu użyć żeby uzyskać optymalny rezultat? Zamierzam zabrać 5D mark II i 70-200 2,8L IS, lampę(?) 580EX.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Po imprezie oczywiście pochwalę się wynikami i poddam konstruktywnej krytyce
    5D mkII + 24-70/2.8L + C 70-200/2.8L + 580EXII
  • AMMarshall
    Uzależniony
    • 2009
    • 671

Najlepiej poczytaj i popatrz tutaj:
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Komentarz

• fimba
      • 2009
      • 9

Dziękuję, przebiłem się przez wszystkie strony. Oj, chciałoby się złapać taki poziom

Komentarz

• Da__FreaK
        Początki nałogu
        • 2009
        • 449

Zamieszczone przez fimba
        Witam,
        Czy ktoś podpowie jakich ustawień aparatu użyć żeby uzyskać optymalny rezultat? Zamierzam zabrać 5D mark II i 70-200 2,8L IS, lampę(?) 580EX.
        Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Po imprezie oczywiście pochwalę się wynikami i poddam konstruktywnej krytyce

Masz 5D i nie wiesz jak go uzywac ? Pytanie o ustawienia to pytanie pokroju` mam auto, prawo jazdy a nie wiem gdzie wetknac kluczyk `

Komentarz

• fimba
          • 2009
          • 9

Zamieszczone przez Da__FreaK
          Masz 5D i nie wiesz jak go uzywac ? Pytanie o ustawienia to pytanie pokroju` mam auto, prawo jazdy a nie wiem gdzie wetknac kluczyk `

Mam "taki" aparat od trzech dni dni - to wg ciebie grzech? Prawo jazdy mam od 22 lat i masz racje nie ma tam gdzie "wetknąć kluczyka" - jest na kartę Oj, kolego, nie prosiłem o czynienie mi wyrzutów z powodu posiadanego sprzętu...

Komentarz

• Da__FreaK
            Początki nałogu
            • 2009
            • 449

3 dni i od razu akredytacja ? no no

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

dokładnie to samo przyszło mi na myśl. Mam Jaguara i nie wiem jak zmieniać biegi
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Zamieszczone przez fimba
              Mam "taki" aparat od trzech dni dni - to wg ciebie grzech?
              To Twoje pierwsze lustro?

P.S. Ktoś wpadł na bardzo praktyczne wyłączenie fcji edycji postów...
              Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571. Powód: Automerged Doublepost
              Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• fimba
                • 2009
                • 9

Tematu samochodowego (z racji automatycznych skrzyń biegów) dalej nie pociągnę
                A tak serio, to moje drugie lustro, wcześniej był 50D. Nie chodzi o to, że nie wiem jak go używać, prosiłem raczej o podpowiedzi jakich trybów/ustawień użyć w hali żeby uzyskać optymalny efekt...

Komentarz

• Da__FreaK
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 449

Skoro miales wczesniej 50D to..hmm ?! lezal on caly czas w szafie i ladnie sie do Ciebie usmiechal, czy robiles niem JAKIEKOLWIEK zdjecia ? Nie wiem w czym masz problem skoro juz masz jakies tam doswiadczenie z lustrem.
                  A tak po krotce zeby nie bylo. Ustaw iso tak, aby przy najmniejszej wartosci przeslony jaka masz uzyskac najkrotszy czas+al servo i jedziesz.
                  Ps; mam wrazeniem ze albo jestes trolem, albo lecisz tu z nami w `karola`
                  Czizas, mialo byc `Najwiekszej wartosci przeslony`
                  Ostatnio edytowany przez Da__FreaK; 28349. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• fimba
                    • 2009
                    • 9

Nie lecę z wami w 'karola' spokojnie Dzięki za podpowiedź, to już coś. Możesz napisać jaki tryb aparatu wybrać aby korzystać z al servo? Fakt, mój aparat większość czasu leżał w szafie, a jeśli pracował, to głównie przy krajobrazach czy portretach. Dynamiczny sport to jednak nie to samo. Spróbuję jedno z moich zdjęć wstawić i chętnie posłucham Waszej krytyki http://img218.imageshack.us/img218/9968/112jh.jpg
                    1
                    Ostatnio edytowany przez fimba; 30552. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Da__FreaK
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 449

Z takim sprzetem taka fota ? Moze oddaj komus ta akredytacje i zacznij czytac jakies poradniki o podstawach fotografii Bo z tego co czytam, to zdjecia z tego finalu nie bedziesz chcial pokazac nikomu...serio..

Komentarz

• fimba
                        • 2009
                        • 9

Z takim sprzetem taka fota ? Moze oddaj komus ta akredytacje i zacznij czytac jakies poradniki o podstawach fotografii Bo z tego co czytam, to zdjecia z tego finalu nie bedziesz chcial pokazac nikomu...serio..
                        50D nazywasz super sprzętem? albo masz masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem, albo jesteś po prostu złośliwy - osobiście podejrzewam to drugie. Rady typu "oddaj komuś akredytacje" zostaw dla siebie, ja takowych nie potrzebuje. I faktycznie, jeśli tak ma wyglądać współpraca na tym forum, to ja podziękuję.

Komentarz

• Da__FreaK
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 449

Nie dziekuj tylko bierz sie za czytanie o podstawach focenia
                          Z mojej strony EOT

Komentarz

• AS-FOTO
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 19

Tak sobie poczytuje temacik, i dochodzę do wniosku, że znajomości i trochę kasy i jesteś Sport fotografer jak się patrzy.

1. 5D to jakoś słabo mi pasuje do sportu (wolny af i mała szybkość Kl/s)
                            2. Pytanie w jakim trybie włącza się AI Servo , ja proszę, jest od tego przycisk AF/DRIVE więc pozostaje lektura instrukcji.
                            3. Popieram przedmówców niestety ale zabieranie się za foto sportowe bez jakiegokolwiek przygotowania to jak porywanie się z motyką na księżyc. nie oszukujmy się ale poczytaj trochę o takiej dziedzinie fotografii jak foto sportowe i dojdziesz do wniosku, że:

1 Podstawa to znajomość aparatu na ślepo, nikt nie będzie czekał aż ustawisz aparat i będziesz gotowy zrobić foto.
                            2 Bez znajomości dyscypliny i charakterystyki efekty będziesz miał marne nawet z całą baterią sprzętu za tyś. złotych.
                            3. Mając zestaw 5D 70-200 2,8 po grzyb ci lampa która i tak na takiej hali gówno ci da, nie oszukujmy się, w końcu wkurzysz kogoś, przywali ci celowo piłką i na tym się skończy twoja przygoda.

Drażnią mnie tacy fotografowie z przypadku bo ludzie ze specjalizacją w tej dziedzinie nie maja przez to pracy.

Ale teraz dość Męczenia.

Kwestia jest otwarta nie ma idealnego trybu ja używam AV dziura zależy od światła iso to zależy 1600 lub 3200 zależnie od warunków.

Potem to już wolna amerykanka co chcesz mieć, czasem trzeba przewalić w górę o 2/3 działki żeby mieć rozjaśnione cienie itd.

Długo by gadać podstawa to wiedza i praktyka więc polecam dużo czytać i dużo strzelać
                            Kanon czterdzieści jeden dy, parka el-żbietek, kilka lampek,
                            worek szpargałów i hałda niezrealizowanych planów.

Komentarz

• jkl8
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 274

Zamieszczone przez fimba
                              Nie chodzi o to, że nie wiem jak go używać, prosiłem raczej o podpowiedzi jakich trybów/ustawień użyć w hali żeby uzyskać optymalny efekt...
                              Ja wiem, pomogę. Jak patrzysz na górną powierzchnię aparatu to po lewej stronie jest takie kółeczko, którym można kręcić. Na tym kółeczku ustaw na taki zielony kwadracik i już niczym się nie przejmuj i nie interesuj po co na tym kółku są jeszcze inne symbole. One, te symbole, są dla szpanerów. Lampy to w ogóle nie ustawiaj, tylko wsuń w te sanki i włącz.

Komentarz

Pracuję...