X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ElSor
    Uzależniony
    • 2008
    • 504

Grupowe slubne zdjecie pod kosciolem - jak ustawic gosci ?

Zostalem poproszony przez znajomego o robienie zdjec na slubie jego corki (oczywiscie jako glowny fotograf). Patrzac na rozne galerie probuje ogranac wszystko, tylko ze mam problem z tym aby rozszyfrowac jak dokladnie ustawic wszystkich gosci na zdjeciu grupowym pod kosciolem. Wiem ze rodzice Mlodego maja stac przy Mlodej i odwrotnie ale gdzie na zdjeciu ustawic swiadkow i druzyne oraz rodzine mlodych (babcia, dziadek, wujek, ciocia, brat siostra) ?
    Zagadnienie nr 2 czy pary ustawiac tak by dziewczyny staly/kucaly przed chlopakami czy obok siebie ?

Wiem ze moze byc bardzo ciezko dopilonowac by wszyscy stali jak nalezy ale chcialbym wiedziec do czego dazyc i co jest najwazniejsze na grupowym. Chetnie wyslucham Waszej opinii - bardziej doswiadczonych w tym temacie oraz chcetnie zobacze jakies przyklady.
    A490+SDK
    Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy
  • suchyHc
    Uzależniony
    • 2007
    • 504

Pary razem, ale kucają raczej faceci, bo jak kucną dziewczyny, to możesz mieć problem z widokami spod sukienek Rodzice blisko młodych. Reszta spontan i tak wszystkich nie ustawisz, jak to będzie kilkadziesiąt osób. Zrób parę dubli
    Skasowali mi ;(

Komentarz

• oszczepnik
      Początki nałogu
      • 2008
      • 279

I zawsze będziesz miał kilka ciotek czy wujków, którzy będą mieli dość po 30 sek ustawiania Ale nic to, muszą czuć w Twoim głosie, że wiesz co robisz i to ma brzmieć pewnie (nie znaczy krzyczeć !) Musisz oznajmić gościom po uroczystości, że zapraszasz ich do zdjęcia grupowego, ustawić młodych i rodziców a resztę tak żeby mieścili się w kadrze i wszyscy byli widoczni. Jeśli kogoś nie widzisz nie bój się tego powiedzieć na głos i poproś o przesuniecie. Aha koniecznie kilka strzałów i spokojnie
      pzdr
      "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

ustawiaj jak najszybciej bo po minucie ci się rozpełzną młodych, rodziców a resztą się nie przejmuj, chyba że masz 20 gości to się wtedy możesz bawic

Komentarz

• streaker
          Początki nałogu
          • 2009
          • 389

Zamieszczone przez marekb
          ustawiaj jak najszybciej bo po minucie ci się rozpełzną młodych, rodziców a resztą się nie przejmuj, chyba że masz 20 gości to się wtedy możesz bawic
          Hehe... kwintesencja Z tym, że do rodziców dodałbym jeszcze świadków.

Reszta jak spomniano w porządku dowolnym tylko żeby się mnie więcej po równo rozłożyli po obu stronach, bo będzie ci jedną stroną kadr ciążyć.

Jeśli młodzi się wyraźnie upomną, że chcą np. babcię z nimi, to oczywiście wyciągamy panią do przodu, jeśli nie - widocznie nie chcą

I pamiętaj - to ty tam rządzisz w tej chwili, jeśli ktoś jest przysłonięty i go nie widać, wyraźnie zwracasz się do tej osoby i mówisz co ma robić (panią w zielonym z mężem proszę na dół na prawą stronę, etc.)

W sumie prosta sprawa, tylko musisz nie bać się ludzi i być pewnym siebie
          "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

ostatnio gdzieś przeczytałem żeby poprosić wszystkich żeby tak starali się ustawić żeby widzieli Cię OBYDWOMA OCZAMI.. i to ma sens..
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• ElSor
              Uzależniony
              • 2008
              • 504

Dziekuje wszystkim za rady - zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce
              A490+SDK
              Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• Husky
                Zablokowany
                • 2009
                • 409

Nie rób zdjęć grupowych pozowanych.

Komentarz

• mtata
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 115

Zamieszczone przez oszczepnik
                  Musisz oznajmić gościom po uroczystości, że zapraszasz ich do zdjęcia grupowego, ustawić młodych i rodziców a resztę tak żeby mieścili się w kadrze i wszyscy byli widoczni. Jeśli kogoś nie widzisz nie bój się tego powiedzieć na głos i poproś o przesuniecie. Aha koniecznie kilka strzałów i spokojnie
                  pzdr
                  Mała rada: ustal jeszcze przed ślubem z PM, że będzie takie zdjęcie i poproś, żeby zaraz po wyjściu z kościoła a przed składaniem życzeń to PM poprosiła gości o zdjęcie a nie fotograf!
                  Goście mogą zlać gderanie kolesia z aparatem a PM raczej nie odmówią
                  A moment na zrobienie jest jedyny i niepowtarzalny - później wszyscy Ci się rozlazą i ich nie pozbierasz...
                  Igor

www.siemien.com

Komentarz

• michal_sokolowski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1159

żeby takie zdjęcie nie było kiszką trzeba się wykazać fantazją.
                    taka zwykła "pozówka" troszkę trąci myszką.

pokombinuj.
                    ja mam w głowie parę pomysłów ale nie powiem, wrzucę sample gdzieś w maju/czerwcu.
                    moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• Sergiusz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2708

I pamiętaj o megafonie :-D
                      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

Pracuję...