X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 3Head
    • 2010
    • 6

Moja metoda byla zawsze taka:

1. Jesli model (modelka) byl brzydki, uwydatnialem te cechy, czasem do stopnia obrzydliwosci.. I ludziom sie albo bardzo podobalo, albo nienawidzili mnie.
    2. Jesli model (modelka) byl brzydki i tym samym nieciekawy, po prostu przecietny, odmawialem robienia zdjec.

Najwazniejsza jest akceptacja samego siebie przez modela oraz swiadomosc swojego wygladu. Kiedys pewna bardzo bardzo brzydka dziewczyna chciala, zebym zrobil jej zdjecia typu bikini etc. i chciala cos w stylu fotek Carmen Electry.. i byla potem bardzo nieszczesliwa, ze jak Electra nie wyglada.. Cos takiego, kto by pomyslal..

Komentarz

• najeli
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 992

Nie wiem, czy tu, czy gdzieś indziej natknęłam się na linka do sesji z otyłymi modelkami (nie z nadwagą, ale naprawdę otyłymi) -- była tak zrobiona, że ta otyłość rzucała się w oczy ostatnia. Ale za chiny sobie nie przypomnę co kto i kiedy.

Tam główną rolę grała stylizacja (były w otoczeniu inne przedmioty) i światło. Wszystko było utrzymane trochę w stylu retro.

Z własnego doświadczenia: uważam, że mam strasznie niefotogeniczny profil -- i po prostu unikam zdjęć z profilu -- a portrety en face mam naprawdę ładne. Zresztą nawet te "idealne" osoby będą miały "bad angle" i da się zrobić im brzydkie zdjęcie. W drugą stronę jest trochę trudniej, ale zawsze się da. Problemem będzie wyobrażenie danej osoby o niej samej i konfrontacja tego ze zdjęciami.
      www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
      C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• _igi
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2035

Generalnie najważniejszy jest aspekt psychologiczny, jeśli ktoś nie jest nieprzeciętnej urody, a i do tego przykładowo cholernie nieśmiały, wtedy mamy generalnie problem - musimy się postarać żeby poczuła się dobrze przed obiektywem, a to nie jest łatwe.

Dalej, pozytywnie wpływa używanie teleobiektywu, który spłaszcza perspektywę (zmniejsza nos, jakieś wystające policzki, etc). No i światło, rozproszone i puszczone tak, żeby ukrywało wady.
        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Alekskaj
          • 2010
          • 4

Piękni inaczej

Polecam zapoznanie się z twórczością fotografki Diane Arbus. Specjalizowała się w zdjęciach jeszcze bardziej niż pięknych inaczej (nie chcąc nikogo obrazić), ale może się przydać: http://diane-arbus-photography.com/index.html

Komentarz

• iREM
            Uzależniony
            • 2005
            • 951

Zamieszczone przez Alekskaj
            Polecam zapoznanie się z twórczością fotografki Diane Arbus. Specjalizowała się w zdjęciach jeszcze bardziej niż pięknych inaczej (nie chcąc nikogo obrazić), ale może się przydać: http://diane-arbus-photography.com/index.html
            To samo chciałem zaproponować! :-)
            Wszystko można zrobić lepiej.
            www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• nowart
              Uzależniony
              • 2007
              • 809

wybaczcie koledzy moje artystyczne ignoranctwo - Pani pewnie z tych znanych i lubianych, która czego to nie pstryknie to arcydzieło ale pozwólcie , że spytam.
              Gdzie w tym sporym gronie wyglądających na przypadkowo pstryknięte spawarką w twarz, czarno białych gniotków dopatrujecie się dbałości o ukrycie - lub choćby zminimalizowanie - pewnych niedoskonałości wielu z tych, często jakże niedoskonałych postaci?

Komentarz

• Alekskaj
                • 2010
                • 4

Prawda, masz racje, ukrycia to tu nie ma wcale. Mój błąd.
                Ale wydaje mi się, że udowadnia to (chociaż po części), że da się dogadać z ludźmi których chce się sfotografować. Na pewno nie będzie to duża grupa osób, ale zawsze coś
                Jednak chciałem też pokazać trochę inne podejście do Twojego pytania: "Jak fotografować pięknych inaczej".

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...